Srbija od danas na čelu OEBS-a

Srbija od danas predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju u okviru sukcesivnog predsedavanja sa Švajcarskom, koja je prethodne godine bila na čelu Stalnog saveta te organizacije.

Srbija 01.01.2015 | 18:12
Srbija od danas na čelu OEBS-a

Predsedavanje Srbije će formalno početi 15. januara u Beču, prvom sednicom Stalnog saveta OEBS-a, kojoj će predsedavati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Ministarski savet biće održan krajem godine u Beogradu, 3. i 4. decembra.

OEBS-u tako prvi put od osnivanja 1975. godine sukcesivno predsedavaju dve zemlje. Švajcarska i Srbija zajedno su podnele kandidaturu za predsedavanje OEBS-u tokom 2014. i 2015. i formulisale načela saradnje tokom dvogodišnjeg predsedavanja u dokumentu nazvanom "Principi saradnje".

Tokom predsedavanja Srbije, OEBS obeležava 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, što je prilika da se sumiraju rezultati do sada učinjenog i ispita da li postoji politička volja za stvaranje strateškog okvira za delovanje OEBS-a u periodu nakon 2015. godine.

OEBS, čije je sedište u Beču, deluje u tri oblasti - vojno-političkoj, ekonomsko-ekološkoj i ljudskoj. Njenih 57 država članica su iz Evrope, centralne Azije i severne Amerike i pokrivaju najveći deo severne hemisfere.

Ta organizacija je osnovana tokom hladnog rata kao forum za dijalog Istoka i Zapada pod nazivom Konferencija za evropsku bezbednost i saradnju (KEBS).

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DRINSKI

01.01.2015 16:15

SRETNO, SRBIJO!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

01.01.2015 17:34

Iskoristite šansu,privucite investitore.

ODGOVORITE