Свијет спорта у 2014. - бијеше баш занимљиво!

Ових десет догађаја је по агенцији Бета обележило светски спорт у 2014. години.

Остали спортови 01.01.2015 | 16:00
Свијет спорта у 2014. - бијеше баш занимљиво!

1. СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ФУДБАЛУ У БРАЗИЛУ - Светско првенство у Бразилу није било "најбоље свих времена" како су то еуфорично наводили неки медији после првог круга такмичења, али јесте било за памћење. Немачка је освојила четврту титулу победивши после продужетка Аргентину. "Панцери" су пре тога потпуно декласирали домаћина у полуфиналу, победивши са помало невероватних 7:1. На највећу сцену су ступиле младе звезде Хамес Родригес и Пол Погба. Трофеј је бранила Шпанија, која је испала после прве фазе, а у истој фази су елиминисане велесиле Италија и Енглеска. Овај Мундијал донео нам је први пут и технологију на гол линији, пену за извођење слободних удараца, паузе за хлађење и нове антидопинг мере.

2. МАДРИДСКИ ОКРШАЈ: "ДЕЦИМА" РЕАЛА, ТИТУЛА АТЛЕТИКА - Шпански и европски фудбалски великан постао је први тим у историји који је освојио 10 титула европског клупског првака. Мадриђани су у финалу са 4:1 победили градског ривала Атлетико, од кога су, међутим, изгубили неизвесну трку за титулом првака Шпаније. "Јорганџије" су титулу у Шпанији освојиле после пуних 18 година, а до трофеја су дошли побравши симпатије фудбалске Европе. Ови мадридски клубови и Барселона водили су целе сезоне трку у врху, да би на крају Атлетико издржао и донео велику радост својим навијачима.

3. БОРБА МИХАЕЛА ШУМАХЕРА - Иако је један од најбољих возача у Формули један тешко повређен на скијању 29. децембра 2013, његова борба за живот и здравље били су једна од централних спортских тема ове године, нарочито у њеном првом делу. Шумахер је у индукованој коми био све до средине јуна 2014. године, када је пребачен са одељења интензивне неге у Греноблу на рехабилитацију у Лозану. У септембру је напустио болницу, а опоравак је наставио код куће. Све што се о његовом здрављу поуздано зна је да је претрпео тешку повреду мозга, јер је његово окружење пуштало врло штуре информације. У новембру су се појавили наводи да је парализован и да не може да говори, али се тачно стање његовог здравља и даље не зна.

4. ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У СОЧИЈУ - Ово су прве Олимпијске игре у Русији после распада ШСР. Увод у игре био је прилично буран и обележен трима великим темама. Борци за ЛГБТ права бунили су се због контроверзног закона о "хомосексуалној пропаганди" и страха да ће спортисти и гледаоци бити угрожени; етнички Черкези су држали протесте зато што су се игре одржавале у Сочију, месту за које они верују да је био поприште геноцида; на крају, разне исламске екстремистичке групе најављивале су терористичке акције. Саме игре су, међутим, протекле без већих инцидената, а скоро 3.000 спортиста се такмичило у 98 дисциплина, по времену које је често прелазило у пролећно.

5. ПОВРАТАК РОЏЕРА ФЕДЕРЕРА У ВРХ - Један од најбољих тенисера свих времена Роџер Федерер имао је тријумфалну 2014. годину. После проблема са повредама у 2013, ову сезону је завршио са пет титула, финалом Вимблдона, али и тријумфом у Дејвис купу са репрезентацијом, први пут у каријери. Популарни "Федекс" је сезону завршио са 73 победе, највише од свих, а годину је дочекао на другом месту АТП листе, што је за четири места боље него прошле. Федерер је тако са 33 године показао да је заслужено у врху светског тениса.

 

6. НАСТАВАК ДОМИНАЦИЈЕ СЕРЕНЕ ВИЛИЈАМС - Иако је ове године напунила 33 године, као и Федерер, показала је да јој у женском тенису и даље нема равне. Сезону је завршила са седам титула, од чега је освојила један гренд слем, 18. у каријери, као и завршни турнир сезоне. Годину је почела серијом победа, потом је имала проблема са здрављем, да би се у другој половини сезоне вратила на спектакуларан начин и победила у 19 од својих 20 мечева. Ова Американка се до пре три године борила са емболијом плућа, хематомима, а пре тога и са тешком повредом тетиве и депресијом, али је после тога само још убедљивије потврдила да је једна од најбољих тенисерки свих времена.

7. ПРЕКИНУТА ДОМИНАЦИЈА ФЕТЕЛА, ХАМИЛТОН ПОНОВО ШАМПИОН - Ова сезона у Формули 1 вожена је са новим моторима и новим правилима, а у њој је коначно прекинута доминација Себастијана Фетела и Ред Була, који су четири узастопне сезоне пре тога освајали титуле у конкуренцијама возача и конструктора. Титуле су освојили Луис Хамилтон, његова друга у каријери, и Мерцедес. Најпознатији тим такмичења Ферари завршио је сезону без иједне победе, први пут после 21 године.

8. СУЂЕЊЕ ОСКАРУ ПИСТОРИЈУСУ - Атлетска звезда Оскар Писторијус провео је већи део године на суђењу за убиство своје девојке Риве Стинкамп 2013. Након судског поступка у Јужној Африци, судија Токозиле Масипа је осудила овог атлетичара са инвалидитетом на пет година затвора за убиство из нехата, као и на три године условно због поседовања оружја и изазивања опште опасности. Писторијус је тако прешао пут од једне од највећих атлетских и олимпијских звезда до осуђеника коме је будућност неизвесна. Иако има 27 година и теоријски може поново да се такмичи, психијатри су током и после суђења проценили да је то "мало вероватно".

9. ЛИОНЕЛ МЕСИ НАСТАВИО ДА НИЖЕ РЕКОРДЕ - Многи љубитељи фудбала и медији верују да је Лионел Меси неправедно добио награду за најбољег играча Светског првенства у Бразилу, али у клупским такмичењима нема дилеме - Месију нема равног. Он је ове сезоне постао најбољи стрелац Лиге шампиона свих времена, пошто је дошао до бројке од 74 гола, претекавши тако досадашњег рекордера Раула и његов учинак од 71 поготка. На трећем месту је Кристијано Роналдо са 70. И Барселона и Реал су наставили такмичење. Осим тога, Меси је постао и најбољи стрелац у европским такмичењима са 76 голова укупно. Аргентинац је ове сезоне постао и најбољи стрелац шпанске Примере, а пре тога је већ био најбољи стрелац Барселоне и најбољи стрелац у дербијима са Реалом.

10. ОСВЕТА САН АНТОНИЈА, КРАЈ "ВЕЛИКЕ ТРОЈКЕ" МАЈАМИЈА - Мајами је 2013. победио Сан Антонио у седам драматичних мечева. Тим из Тексаса имао је прилику да тријумфује раније у серији, али није успео, доневши велику драму и неизвеснот у финале плеј-офа НБА. Овогодишњи реванш изгледао је сасвим другачије. Ветерани Сан Антонија предвођени легендарним Грегом Поповичем "испрашили" су Мајами са 4:1, завршивши серију за само 10 дана и освојили своју пету титулу шампиона најквалитетнијег кошаркашког такмичења на свету. То је била и 17. узастопна сезона за Сан Антонио у плеј-офу. Након краја сезоне, ера "велике тројке" у Мајамију се завршила, пошто је Леброн Џејмс одлучио да се после четири године врати у Кливленд.

Коментари / 0

Оставите коментар