Svijet sporta u 2014. - biješe baš zanimljivo!

Ovih deset događaja je po agenciji Beta obeležilo svetski sport u 2014. godini.

Ostali sportovi 01.01.2015 | 16:00
Svijet sporta u 2014. - biješe baš zanimljivo!

1. SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU U BRAZILU - Svetsko prvenstvo u Brazilu nije bilo "najbolje svih vremena" kako su to euforično navodili neki mediji posle prvog kruga takmičenja, ali jeste bilo za pamćenje. Nemačka je osvojila četvrtu titulu pobedivši posle produžetka Argentinu. "Panceri" su pre toga potpuno deklasirali domaćina u polufinalu, pobedivši sa pomalo neverovatnih 7:1. Na najveću scenu su stupile mlade zvezde Hames Rodriges i Pol Pogba. Trofej je branila Španija, koja je ispala posle prve faze, a u istoj fazi su eliminisane velesile Italija i Engleska. Ovaj Mundijal doneo nam je prvi put i tehnologiju na gol liniji, penu za izvođenje slobodnih udaraca, pauze za hlađenje i nove antidoping mere.

2. MADRIDSKI OKRŠAJ: "DECIMA" REALA, TITULA ATLETIKA - Španski i evropski fudbalski velikan postao je prvi tim u istoriji koji je osvojio 10 titula evropskog klupskog prvaka. Madriđani su u finalu sa 4:1 pobedili gradskog rivala Atletiko, od koga su, međutim, izgubili neizvesnu trku za titulom prvaka Španije. "Jorgandžije" su titulu u Španiji osvojile posle punih 18 godina, a do trofeja su došli pobravši simpatije fudbalske Evrope. Ovi madridski klubovi i Barselona vodili su cele sezone trku u vrhu, da bi na kraju Atletiko izdržao i doneo veliku radost svojim navijačima.

3. BORBA MIHAELA ŠUMAHERA - Iako je jedan od najboljih vozača u Formuli jedan teško povređen na skijanju 29. decembra 2013, njegova borba za život i zdravlje bili su jedna od centralnih sportskih tema ove godine, naročito u njenom prvom delu. Šumaher je u indukovanoj komi bio sve do sredine juna 2014. godine, kada je prebačen sa odeljenja intenzivne nege u Grenoblu na rehabilitaciju u Lozanu. U septembru je napustio bolnicu, a oporavak je nastavio kod kuće. Sve što se o njegovom zdravlju pouzdano zna je da je pretrpeo tešku povredu mozga, jer je njegovo okruženje puštalo vrlo šture informacije. U novembru su se pojavili navodi da je paralizovan i da ne može da govori, ali se tačno stanje njegovog zdravlja i dalje ne zna.

4. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U SOČIJU - Ovo su prve Olimpijske igre u Rusiji posle raspada ŠSR. Uvod u igre bio je prilično buran i obeležen trima velikim temama. Borci za LGBT prava bunili su se zbog kontroverznog zakona o "homoseksualnoj propagandi" i straha da će sportisti i gledaoci biti ugroženi; etnički Čerkezi su držali proteste zato što su se igre održavale u Sočiju, mestu za koje oni veruju da je bio poprište genocida; na kraju, razne islamske ekstremističke grupe najavljivale su terorističke akcije. Same igre su, međutim, protekle bez većih incidenata, a skoro 3.000 sportista se takmičilo u 98 disciplina, po vremenu koje je često prelazilo u prolećno.

5. POVRATAK RODŽERA FEDERERA U VRH - Jedan od najboljih tenisera svih vremena Rodžer Federer imao je trijumfalnu 2014. godinu. Posle problema sa povredama u 2013, ovu sezonu je završio sa pet titula, finalom Vimbldona, ali i trijumfom u Dejvis kupu sa reprezentacijom, prvi put u karijeri. Popularni "Fedeks" je sezonu završio sa 73 pobede, najviše od svih, a godinu je dočekao na drugom mestu ATP liste, što je za četiri mesta bolje nego prošle. Federer je tako sa 33 godine pokazao da je zasluženo u vrhu svetskog tenisa.

 

6. NASTAVAK DOMINACIJE SERENE VILIJAMS - Iako je ove godine napunila 33 godine, kao i Federer, pokazala je da joj u ženskom tenisu i dalje nema ravne. Sezonu je završila sa sedam titula, od čega je osvojila jedan grend slem, 18. u karijeri, kao i završni turnir sezone. Godinu je počela serijom pobeda, potom je imala problema sa zdravljem, da bi se u drugoj polovini sezone vratila na spektakularan način i pobedila u 19 od svojih 20 mečeva. Ova Amerikanka se do pre tri godine borila sa embolijom pluća, hematomima, a pre toga i sa teškom povredom tetive i depresijom, ali je posle toga samo još ubedljivije potvrdila da je jedna od najboljih teniserki svih vremena.

7. PREKINUTA DOMINACIJA FETELA, HAMILTON PONOVO ŠAMPION - Ova sezona u Formuli 1 vožena je sa novim motorima i novim pravilima, a u njoj je konačno prekinuta dominacija Sebastijana Fetela i Red Bula, koji su četiri uzastopne sezone pre toga osvajali titule u konkurencijama vozača i konstruktora. Titule su osvojili Luis Hamilton, njegova druga u karijeri, i Mercedes. Najpoznatiji tim takmičenja Ferari završio je sezonu bez ijedne pobede, prvi put posle 21 godine.

8. SUĐENJE OSKARU PISTORIJUSU - Atletska zvezda Oskar Pistorijus proveo je veći deo godine na suđenju za ubistvo svoje devojke Rive Stinkamp 2013. Nakon sudskog postupka u Južnoj Africi, sudija Tokozile Masipa je osudila ovog atletičara sa invaliditetom na pet godina zatvora za ubistvo iz nehata, kao i na tri godine uslovno zbog posedovanja oružja i izazivanja opšte opasnosti. Pistorijus je tako prešao put od jedne od najvećih atletskih i olimpijskih zvezda do osuđenika kome je budućnost neizvesna. Iako ima 27 godina i teorijski može ponovo da se takmiči, psihijatri su tokom i posle suđenja procenili da je to "malo verovatno".

9. LIONEL MESI NASTAVIO DA NIŽE REKORDE - Mnogi ljubitelji fudbala i mediji veruju da je Lionel Mesi nepravedno dobio nagradu za najboljeg igrača Svetskog prvenstva u Brazilu, ali u klupskim takmičenjima nema dileme - Mesiju nema ravnog. On je ove sezone postao najbolji strelac Lige šampiona svih vremena, pošto je došao do brojke od 74 gola, pretekavši tako dosadašnjeg rekordera Raula i njegov učinak od 71 pogotka. Na trećem mestu je Kristijano Ronaldo sa 70. I Barselona i Real su nastavili takmičenje. Osim toga, Mesi je postao i najbolji strelac u evropskim takmičenjima sa 76 golova ukupno. Argentinac je ove sezone postao i najbolji strelac španske Primere, a pre toga je već bio najbolji strelac Barselone i najbolji strelac u derbijima sa Realom.

10. OSVETA SAN ANTONIJA, KRAJ "VELIKE TROJKE" MAJAMIJA - Majami je 2013. pobedio San Antonio u sedam dramatičnih mečeva. Tim iz Teksasa imao je priliku da trijumfuje ranije u seriji, ali nije uspeo, donevši veliku dramu i neizvesnot u finale plej-ofa NBA. Ovogodišnji revanš izgledao je sasvim drugačije. Veterani San Antonija predvođeni legendarnim Gregom Popovičem "isprašili" su Majami sa 4:1, završivši seriju za samo 10 dana i osvojili svoju petu titulu šampiona najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja na svetu. To je bila i 17. uzastopna sezona za San Antonio u plej-ofu. Nakon kraja sezone, era "velike trojke" u Majamiju se završila, pošto je Lebron Džejms odlučio da se posle četiri godine vrati u Klivlend.

Komentari / 0

Ostavite komentar