Објавили водич за мајке о одгајању "беба џихада"

Екстремистичка организација Исламска држава (ИС) издала је водич за младе мајке са "корисним савјетима" о одгајању дјетета у складу са строгим правилима џихада, уз примјену техника за које вјерује да ће у том правцу развити тијело и дух нове генерације екстремистичких бораца.

Свијет 01.01.2015 | 15:20
Објавили водич за мајке о одгајању "беба џихада"

Под насловом "Улога сестара у џихаду", у свом посљедњем пропагандном потезу, ИС настоји да убиједи своје лојалне сљедбенике да је најважнија улога коју жене могу да имају у џихаду - да подижу своје дјецу не само у духовном смислу, већ и да развијају њихове физичке способности, преноси "Руссиа Тодаy".

ИС тврди да је кључ успјеха у усађивању тих вриједности код дјеце још док су бебе.

"Немојте чекати да напуне седам година, јер ће можда тада бити већ касно", упозорава се у приручнику који је недавно објављен на интернету.

ИС у водичу охрабрује мајке да својој дјеци причају приче о екстремистистчким борцима, а да потпуно забране гледање телевизије јер би то, како се наводи, резултирало "менталним и физичким губицима".

Једино што је дозвољено јесте коришћење мултимедијалних садржаја који ће ојачати њихов "џихадски дух".

Да би заинтересовале дјецу за "свети рат" и подстакле их да "постану муџахедини" ИС у приручнику савјетује мајкама да набаве војне књиге - по могућству илустроване - и друге сличне публикације, компакт дискове, видео снимке, те да посјећују вебсајтове заједно са дјецом и користе друге изворе на интернету.

Поред тога, у приручнику се мајкама препоручује да направе "импровизованог непријатеља" или врећу за ударање како би јачале дјечју снагу и "контролисале и усмјеравале њихов бијес".

Кад је ријеч о физичкој обуци, ИС позива мајке да дјецу уче пуцању у мету, уз помоћ пластичног оружја и играчака војног дизајна.

ИС сматра и да би дјеца војници требало да владају борилачким и стрељачким вјештинама, да буду добри пливачи, возачи и јахачи, као и да се добро сналазе у непознатом окружењу, те у том циљу позива на организовање кампова.

Амерички Институт за страживање блискоисточних медија (МЕМРИ) наводи да је ИС објавила овај приручник како би привукла пажњу Запада.

"Важно је да Запад схвати да све ове групе желе да свијет зна да је индоктринирање у току", каже Стивен Стаљински, извршни директор МЕМРИ.

Према његовим ријечима, сада када смо ушли у 2015, Ал-каида и њој придружене групе, ИС и друге џихадске групе широм свијета настављају да улажу много напора у индоктринирање наредне генерације бораца.

Стаљински објашњава да, без обзира на то како се америчка офанзива против ИС одвија у Сирији и Ираку, наредној генерацији младих муслимана су већ "испрани мозгови и они су научени да мрзе Запад и стреме ка џихаду".

"Они су обучавани на бојном пољу и знају како да направе бомбе и самоубилачке појасеве, како да одрубе главу недужној жртви или да је разапну. То је нешто на шта морамо бити спремни и што морамо схватити", упозорава амерички стручњак.

Аутори приручника ИС су непознати, али је њихова идеологија о одгајању дјеце, очигледно, у пуном замаху, наводи руски канал.

РТ подсјећа да је ова екстремистичка организација прошлог мјесеца објавила фотографије и видео снимке дјеце која пуцају из јуришних пушака, склапају оружје и обучавају се у једном кампу у Сирији.

Према извјештају који су Уједињене нације објавиле у новембру, ИС "инструментализује и злоупотребљава дјецу на систематски начин" користећи из за борбе, шпијунажу, па чак и као бомбаше-самоубице.

УН сматра да ИС користи дјецу како би обезбиједила дугорочну лојалност и, подижући их према строгим правилима џихада, вјерује да ће обезбиједити "кадар посвећених бораца који ће насиље видјети као начин живота".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цеценија

02.01.2015 02:18

Ту џихад није ништа помогао. Арапи су у тешкој ситуацији гдје год су на Западу и ако пођу да им и дјецу одузимају неће бити добро. Дјеца су сва иста и тако их треба гледати. Колико се дјеце сликало као Рамбо. Мој брат је имао масу 'оружја' јер је волио каубоје. Кад је одрастао, а сад и остарио никад никакво оружје није узео у руке. Пусите то.

ОДГОВОРИТЕ