Objavili vodič za majke o odgajanju "beba džihada"

Ekstremistička organizacija Islamska država (IS) izdala je vodič za mlade majke sa "korisnim savjetima" o odgajanju djeteta u skladu sa strogim pravilima džihada, uz primjenu tehnika za koje vjeruje da će u tom pravcu razviti tijelo i duh nove generacije ekstremističkih boraca.

Svijet 01.01.2015 | 15:20
Objavili vodič za majke o odgajanju "beba džihada"

Pod naslovom "Uloga sestara u džihadu", u svom posljednjem propagandnom potezu, IS nastoji da ubijedi svoje lojalne sljedbenike da je najvažnija uloga koju žene mogu da imaju u džihadu - da podižu svoje djecu ne samo u duhovnom smislu, već i da razvijaju njihove fizičke sposobnosti, prenosi "Russia Today".

IS tvrdi da je ključ uspjeha u usađivanju tih vrijednosti kod djece još dok su bebe.

"Nemojte čekati da napune sedam godina, jer će možda tada biti već kasno", upozorava se u priručniku koji je nedavno objavljen na internetu.

IS u vodiču ohrabruje majke da svojoj djeci pričaju priče o ekstremististčkim borcima, a da potpuno zabrane gledanje televizije jer bi to, kako se navodi, rezultiralo "mentalnim i fizičkim gubicima".

Jedino što je dozvoljeno jeste korišćenje multimedijalnih sadržaja koji će ojačati njihov "džihadski duh".

Da bi zainteresovale djecu za "sveti rat" i podstakle ih da "postanu mudžahedini" IS u priručniku savjetuje majkama da nabave vojne knjige - po mogućstvu ilustrovane - i druge slične publikacije, kompakt diskove, video snimke, te da posjećuju vebsajtove zajedno sa djecom i koriste druge izvore na internetu.

Pored toga, u priručniku se majkama preporučuje da naprave "improvizovanog neprijatelja" ili vreću za udaranje kako bi jačale dječju snagu i "kontrolisale i usmjeravale njihov bijes".

Kad je riječ o fizičkoj obuci, IS poziva majke da djecu uče pucanju u metu, uz pomoć plastičnog oružja i igračaka vojnog dizajna.

IS smatra i da bi djeca vojnici trebalo da vladaju borilačkim i streljačkim vještinama, da budu dobri plivači, vozači i jahači, kao i da se dobro snalaze u nepoznatom okruženju, te u tom cilju poziva na organizovanje kampova.

Američki Institut za straživanje bliskoistočnih medija (MEMRI) navodi da je IS objavila ovaj priručnik kako bi privukla pažnju Zapada.

"Važno je da Zapad shvati da sve ove grupe žele da svijet zna da je indoktriniranje u toku", kaže Stiven Staljinski, izvršni direktor MEMRI.

Prema njegovim riječima, sada kada smo ušli u 2015, Al-kaida i njoj pridružene grupe, IS i druge džihadske grupe širom svijeta nastavljaju da ulažu mnogo napora u indoktriniranje naredne generacije boraca.

Staljinski objašnjava da, bez obzira na to kako se američka ofanziva protiv IS odvija u Siriji i Iraku, narednoj generaciji mladih muslimana su već "isprani mozgovi i oni su naučeni da mrze Zapad i streme ka džihadu".

"Oni su obučavani na bojnom polju i znaju kako da naprave bombe i samoubilačke pojaseve, kako da odrube glavu nedužnoj žrtvi ili da je razapnu. To je nešto na šta moramo biti spremni i što moramo shvatiti", upozorava američki stručnjak.

Autori priručnika IS su nepoznati, ali je njihova ideologija o odgajanju djece, očigledno, u punom zamahu, navodi ruski kanal.

RT podsjeća da je ova ekstremistička organizacija prošlog mjeseca objavila fotografije i video snimke djece koja pucaju iz jurišnih pušaka, sklapaju oružje i obučavaju se u jednom kampu u Siriji.

Prema izvještaju koji su Ujedinjene nacije objavile u novembru, IS "instrumentalizuje i zloupotrebljava djecu na sistematski način" koristeći iz za borbe, špijunažu, pa čak i kao bombaše-samoubice.

UN smatra da IS koristi djecu kako bi obezbijedila dugoročnu lojalnost i, podižući ih prema strogim pravilima džihada, vjeruje da će obezbijediti "kadar posvećenih boraca koji će nasilje vidjeti kao način života".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cecenija

02.01.2015 02:18

Tu džihad nije ništa pomogao. Arapi su u teškoj situaciji gdje god su na Zapadu i ako pođu da im i djecu oduzimaju neće biti dobro. Djeca su sva ista i tako ih treba gledati. Koliko se djece slikalo kao Rambo. Moj brat je imao masu 'oružja' jer je volio kauboje. Kad je odrastao, a sad i ostario nikad nikakvo oružje nije uzeo u ruke. Pusite to.

ODGOVORITE