Дуле, Тодорић и судије: Комедија и трагикомедија!

Дугогодишњи тандем са Партизанове клупе причао је за МОНДО о бурним реакцијама на судијске одлуке и "струји" која дрма током утакмица.

Кошарка 01.01.2015 | 14:43
Дуле, Тодорић и судије: Комедија и трагикомедија!

"Хронолошки гледано, делује да 'болест' напредује, ха, ха", прокоментарисао је Душко Вујошевић фотографије жучних расправа са судијама, откако је 2001. године по други пут постао тренер Партизана.

Композиција слике је добро позната - Вујошевић љутито протестује, а спортски директор Драган Тодорић га свим силама спречава да се приближи судијама и посредно нанесе штету својој екипи.

Када видите једну фотографију, насмејете се. Када их погледате 10 заредом, постаје непријатно... А, онда схватите да још ниједан судија није оставио пиштаљку из страха од Вујошевића и да ту, у суштини, свако ради свој посао, при чему је са стране Партизановог тренера много већи улог.

Када дође до таквих ситуација, онда и буквално најтежи задатак на себе преузима популарни Тоша!

ТОДОРИЋ: "Старе слике ми чак делују забавно у односу на новије. Како је време пролазило, овај овде (показује главом ка Вујошевићу) је постајао све жешћи и жешћи. Једина олакшавајућа околност у целој причи јесте што је у последњих годину дана смршао 30 кила, па сада могу мало лакше да га задржим. Раније је био тенк, сада је као лептирић".

ВУЈОШЕВИЋ: Када би се правиле фото галерије свих секвенци, током година које сам провео у Партизану, много више слика би ипак било у неким другим позама. Сада причамо о томе поводом Нове године, добронамерно, али понекад се то у медијима намерно потенцира и мултипликује, као да је то моја стална реакција.

У суштини, Тоша гледа да неутралише мој колерични темперамент и импресију момента. Углавном је то са позитивним ефектом. Гледајући ове фотографије, неки пут се чини да бих ја урадио не знам шта, да ме он није задржао. Уствари, можда сам хтео да им кажем још две-три речи, не да их физички нападнем. Неки пут ми он тим повлачењем за рукав, које је сасвим нормално, још више повећа стање афекта... Делује комично, уствари је трагикомично.

Било је ту и смешних сцена. Једном сам кренуо на судије, а Тоша ме са леђа ухватио за сако...

ТОДОРИЋ: Рекао сам му "уђи у терен, уђи у терен", а то је био лапсус, хтео сам да му кажем да изађе са терена.

ВУЈОШЕВИЋ:А, ја кад сам чуо процену, да треба да уђем у терен, да извршим притисак...

ТОДОРИЋ: Толико сам га вукао да сам му поцепао кошуљу. Он ме је после питао зашто га вучем назад, кад сам му ја рекао да уђе?!

ВУЈОШЕВИЋ: Одреди се, човече! Ха, ха, ха.

МОНДО: Заједно радите 12 од последњих 14 година. Гледано са стране, ситуације са судијама имају обрисе фарсе, јер се прича понавља у мање-више истом облику. Да ли се осећате као глумци који по ко зна који пут играју исти комад?

ТОДОРИЋ: Свака утакмица је прича за себе и ту ради адреналин... Без обзира што се неком тако чини, нема шансе да је нешто режирано и унапред припремљено. Не знам шта Дуле мисли, ја бих лично волео да тих слика и сцена буде мање у будућности.

ВУЈОШЕВИЋ:Хронолошки гледано, делује да 'болест' напредује ха, ха... Али, дешава се то и многим другим тренерима, зависно од темперамента. Глуме нема, то су најжешћа рвања. Тошу сам видео да се тако рве само још са Мишом Баксузом, када овај крене да га пољуби, ха, ха!
МОНДО: Да ли вам се некада, чим видите које судије су делегиране за Партизанову утакмицу, јави осећај да би могло да буде проблема?

ТОДОРИЋ: У 90 одсто случајева - не. Али, имали смо недавно једну важну утакмицу, у Задру, где смо добили Перу Обрадовића. У себи сам прво помислио да је добро што Дуле не води утакмицу, јер иначе не верујем да би је завршио. Има оних који суде против нас, не знам из којих разлога, али генерално мислим да са мањим изузецима од ове године, све време имамо коректно суђење у АБА лиги.

МОНДО: Имали сте притужби баш после Задра?

ТОДОРИЋ:Ја сам у тим стварима увек контра Дулета, пошто увек покушавам да потражим проблем у нашим редовима, па тек онда у судијама. Међутим, ова година је специфична по много чему, јер је Партизан ушао у сезону са много проблема. Годинама смо били неприкосновени, вероватно смо свима досадили и неко мисли да је дошло време да нам 'наплате' за тај период доминације.

Познато је да добро суђење прати клуб који је у старту фаворит, не само по игри на терену, него и по неким другим стварима. Очигледно је да смо ми слабији него што смо били.

ВУЈОШЕВИЋ: Ја бих радије причао о судијама са којима сам био у добрим односима... Рецимо, када сам почињао да се бавим овим послом, стицајем околности, пошто сам му тренирао сина, много ме је симпатисао покојни судија Јакшић. Имао сам веома добар однос са покојним Бубалом, па са Шпанцем Артеагом...

Иначе се слажем са Тошином оценом суђења. Чињеница је да неки пут лошија игра проистекне из одређеног критеријума, али најбоље је не мислити на то, него се концентрисати на игру.

МОНДО: У којој мери су мечеви Евролиге тражили већи степен контроле? Да ли стране судије имају већи ауторитет од ових у Србији и АБА лиги?

ВУЈОШЕВИЋ:Наравно да је Евролига такмичење највећег ауторитета. Као клуб са малим буџетом, имали смо понекад лошији третман и за то сам имао разумевања. У домаћим такмичењима сам већ сматрао да треба да будемо макар равноправни... Увек је то ствар процене у конкретном тренутку.

МОНДО: Рекли сте једном да за време утакмице клупом пролази "струја високог напона"?

ВУЈОШЕВИЋ:Тако је. Није то сасвим уобичајена и контролисана ситуација.

МОНДО: Радећи, рецимо, у Радничком са Црвеног крста, нисте реаговали на овакав начин.

ВУЈОШЕВИЋ:Разлика је у величини обавезе, емоцијама према Партизану... и потрошености до које је дошло у међувремену.

МОНДО: Ко је други најтемпераментнији Партизанов тренер свих времена?

ТОДОРИЋ: Било их је још са јаким темпераментом, али су га испољавали на други начин. Мислим да је Дуда Ивковић био такав, тада сам ја још био играч... На клупи сам убедљиво највише времена провео поред Дулета... Када га поредим са осталима, ови су сви...

ВУЈОШЕВИЋ: Нормални!

ТОДОРИЋ: ...мале маце.

МОНДО: Можете ли да замислите себе у стадијуму тренерске каријере, када нећете реаговати на судијске одлуке, биле оне заиста неправедне или не?

ВУЈОШЕВИЋ: Можда... Можда.

 

Коментари / 0

Оставите коментар