Dule, Todorić i sudije: Komedija i tragikomedija!

Dugogodišnji tandem sa Partizanove klupe pričao je za MONDO o burnim reakcijama na sudijske odluke i "struji" koja drma tokom utakmica.

Košarka 01.01.2015 | 14:43
Dule, Todorić i sudije: Komedija i tragikomedija!

"Hronološki gledano, deluje da 'bolest' napreduje, ha, ha", prokomentarisao je Duško Vujošević fotografije žučnih rasprava sa sudijama, otkako je 2001. godine po drugi put postao trener Partizana.

Kompozicija slike je dobro poznata - Vujošević ljutito protestuje, a sportski direktor Dragan Todorić ga svim silama sprečava da se približi sudijama i posredno nanese štetu svojoj ekipi.

Kada vidite jednu fotografiju, nasmejete se. Kada ih pogledate 10 zaredom, postaje neprijatno... A, onda shvatite da još nijedan sudija nije ostavio pištaljku iz straha od Vujoševića i da tu, u suštini, svako radi svoj posao, pri čemu je sa strane Partizanovog trenera mnogo veći ulog.

Kada dođe do takvih situacija, onda i bukvalno najteži zadatak na sebe preuzima popularni Toša!

TODORIĆ: "Stare slike mi čak deluju zabavno u odnosu na novije. Kako je vreme prolazilo, ovaj ovde (pokazuje glavom ka Vujoševiću) je postajao sve žešći i žešći. Jedina olakšavajuća okolnost u celoj priči jeste što je u poslednjih godinu dana smršao 30 kila, pa sada mogu malo lakše da ga zadržim. Ranije je bio tenk, sada je kao leptirić".

VUJOŠEVIĆ: Kada bi se pravile foto galerije svih sekvenci, tokom godina koje sam proveo u Partizanu, mnogo više slika bi ipak bilo u nekim drugim pozama. Sada pričamo o tome povodom Nove godine, dobronamerno, ali ponekad se to u medijima namerno potencira i multiplikuje, kao da je to moja stalna reakcija.

U suštini, Toša gleda da neutrališe moj kolerični temperament i impresiju momenta. Uglavnom je to sa pozitivnim efektom. Gledajući ove fotografije, neki put se čini da bih ja uradio ne znam šta, da me on nije zadržao. Ustvari, možda sam hteo da im kažem još dve-tri reči, ne da ih fizički napadnem. Neki put mi on tim povlačenjem za rukav, koje je sasvim normalno, još više poveća stanje afekta... Deluje komično, ustvari je tragikomično.

Bilo je tu i smešnih scena. Jednom sam krenuo na sudije, a Toša me sa leđa uhvatio za sako...

TODORIĆ: Rekao sam mu "uđi u teren, uđi u teren", a to je bio lapsus, hteo sam da mu kažem da izađe sa terena.

VUJOŠEVIĆ:A, ja kad sam čuo procenu, da treba da uđem u teren, da izvršim pritisak...

TODORIĆ: Toliko sam ga vukao da sam mu pocepao košulju. On me je posle pitao zašto ga vučem nazad, kad sam mu ja rekao da uđe?!

VUJOŠEVIĆ: Odredi se, čoveče! Ha, ha, ha.

MONDO: Zajedno radite 12 od poslednjih 14 godina. Gledano sa strane, situacije sa sudijama imaju obrise farse, jer se priča ponavlja u manje-više istom obliku. Da li se osećate kao glumci koji po ko zna koji put igraju isti komad?

TODORIĆ: Svaka utakmica je priča za sebe i tu radi adrenalin... Bez obzira što se nekom tako čini, nema šanse da je nešto režirano i unapred pripremljeno. Ne znam šta Dule misli, ja bih lično voleo da tih slika i scena bude manje u budućnosti.

VUJOŠEVIĆ:Hronološki gledano, deluje da 'bolest' napreduje ha, ha... Ali, dešava se to i mnogim drugim trenerima, zavisno od temperamenta. Glume nema, to su najžešća rvanja. Tošu sam video da se tako rve samo još sa Mišom Baksuzom, kada ovaj krene da ga poljubi, ha, ha!
MONDO: Da li vam se nekada, čim vidite koje sudije su delegirane za Partizanovu utakmicu, javi osećaj da bi moglo da bude problema?

TODORIĆ: U 90 odsto slučajeva - ne. Ali, imali smo nedavno jednu važnu utakmicu, u Zadru, gde smo dobili Peru Obradovića. U sebi sam prvo pomislio da je dobro što Dule ne vodi utakmicu, jer inače ne verujem da bi je završio. Ima onih koji sude protiv nas, ne znam iz kojih razloga, ali generalno mislim da sa manjim izuzecima od ove godine, sve vreme imamo korektno suđenje u ABA ligi.

MONDO: Imali ste pritužbi baš posle Zadra?

TODORIĆ:Ja sam u tim stvarima uvek kontra Duleta, pošto uvek pokušavam da potražim problem u našim redovima, pa tek onda u sudijama. Međutim, ova godina je specifična po mnogo čemu, jer je Partizan ušao u sezonu sa mnogo problema. Godinama smo bili neprikosnoveni, verovatno smo svima dosadili i neko misli da je došlo vreme da nam 'naplate' za taj period dominacije.

Poznato je da dobro suđenje prati klub koji je u startu favorit, ne samo po igri na terenu, nego i po nekim drugim stvarima. Očigledno je da smo mi slabiji nego što smo bili.

VUJOŠEVIĆ: Ja bih radije pričao o sudijama sa kojima sam bio u dobrim odnosima... Recimo, kada sam počinjao da se bavim ovim poslom, sticajem okolnosti, pošto sam mu trenirao sina, mnogo me je simpatisao pokojni sudija Jakšić. Imao sam veoma dobar odnos sa pokojnim Bubalom, pa sa Špancem Arteagom...

Inače se slažem sa Tošinom ocenom suđenja. Činjenica je da neki put lošija igra proistekne iz određenog kriterijuma, ali najbolje je ne misliti na to, nego se koncentrisati na igru.

MONDO: U kojoj meri su mečevi Evrolige tražili veći stepen kontrole? Da li strane sudije imaju veći autoritet od ovih u Srbiji i ABA ligi?

VUJOŠEVIĆ:Naravno da je Evroliga takmičenje najvećeg autoriteta. Kao klub sa malim budžetom, imali smo ponekad lošiji tretman i za to sam imao razumevanja. U domaćim takmičenjima sam već smatrao da treba da budemo makar ravnopravni... Uvek je to stvar procene u konkretnom trenutku.

MONDO: Rekli ste jednom da za vreme utakmice klupom prolazi "struja visokog napona"?

VUJOŠEVIĆ:Tako je. Nije to sasvim uobičajena i kontrolisana situacija.

MONDO: Radeći, recimo, u Radničkom sa Crvenog krsta, niste reagovali na ovakav način.

VUJOŠEVIĆ:Razlika je u veličini obaveze, emocijama prema Partizanu... i potrošenosti do koje je došlo u međuvremenu.

MONDO: Ko je drugi najtemperamentniji Partizanov trener svih vremena?

TODORIĆ: Bilo ih je još sa jakim temperamentom, ali su ga ispoljavali na drugi način. Mislim da je Duda Ivković bio takav, tada sam ja još bio igrač... Na klupi sam ubedljivo najviše vremena proveo pored Duleta... Kada ga poredim sa ostalima, ovi su svi...

VUJOŠEVIĆ: Normalni!

TODORIĆ: ...male mace.

MONDO: Možete li da zamislite sebe u stadijumu trenerske karijere, kada nećete reagovati na sudijske odluke, bile one zaista nepravedne ili ne?

VUJOŠEVIĆ: Možda... Možda.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar