Најхрабрији напољу, већина у домовима

Уз бањалучке музичаре, добро расположење, храну и пиће бројни Бањалучани и они који су одлучили Нову годину дочекати у највећем граду Српске, упркос температури од минус 17 степени Целзијусових, веселили су се на Тргу Крајине уз разноврстан музичко-забавни програм и традиционални ватромет.

Република Српска 01.01.2015 | 16:25
Најхрабрији напољу, већина у домовима

Бањалучане је у новогодишњој ноћи забављала група "Балкан експрес", Дадо Глишић и млада бањалучка поп-рок група "Наир". 

Грађани су Нову годину дочекали и у бањалучким кафићима, ресторанима и хотелима, те у кућној атмосфери, а добро расположење није покварила ниска температура. 

У поноћ је промовисана и прва књига на свијету објављена 2015. године - "Прољећа Ивана Галеба" Владана Деснице, у издању Задужбине "Петар Кочић" Бањалука - Београд, а бесплатни примјерци дијељени су грађанима у парку "Петар Кочић". 

У граду на Врбасу у новогодишњој ноћи рођено је седам беба, двије дјевојчице и пет дјечака, а у Центру јавне безбједности Бањалука је речено да је новогодишња ноћ протекла без већих инцидената. 

И више стотина Приједорчана Нову 2015. годину дочекало је на Малом тргу, гдје их је забављао етрадна звијезда Милан Станковић.

Градска управа је суграђанима, који су новогодишњу ноћ провели на отвореном и на температури до минус 16 степени Целзијусових, обезбиједила сендвиче, чај и кувано вино бесплатно, а у поноћ је приређен ватромет, те прочитана честитка градоначелника Марка Павића. 

На улицама Приједора и ове као и прошле Нове године било је примијетно мање пиротехничких средстава у односу на претходне године.

У Градишци је на платоу испред Културног центра Нову 2015. годину дочекало око 200 грађана уз музику и традиционални ватромет у поноћ. Њима није сметала ни температура од минус 15 степени Целзијусових.

Дочек су организовали општина Градишка и Културни центар, уз покровитељство начелника општине. Већина становника, ипак, одлучила је да Нову 2015. дочека у кућном амбијенту. Они који су могли да издвоје од 30 КМ до 70 КМ славили су у неким од угоститељских објеката. 

На подручју града Источно Сарајево новогодишња ноћ је протекла мирно, без организованог дочека на градским трговима, осим у општини Источно Ново Сарајево.

У Болници Источно Сарајево у новогодишњој ноћи није рођена ни једна беба, док је у приватној клиници "Нео вита" на Палама рођена једна дјевојчица. 

У Бијељини је новогодишња ноћ такође протекла мирно, на минус 17 степени Целзијусових. Прва беба у 2015. години је дјечак који је рођен јутрос у 5.45 часова, потврђено је Срни у бијељинском породилишту.  Према подацима Центра јавне безбједности Бијељина, у граду није било нарушавања јавног реда и мира, а на путевима су се догодиле четири саобраћајне незгоде у којима је настала мања материјална штета.

Организованог дочека није било ни у Добоју, тежег нарушавања јавног реда и мира није било а у добојској болници "Свети апостол Лука" током новогодишње ноћи рођен је један дјечак. 

У Зворнику није био организован дочек на градском тргу, али су грађани Нову годину дочекали у својим домовима, ресторанима и мотелима, као и у оближњим мјестима - Бањи Ковиљачи и Лозници. Претходна ноћ је у овом граду прошла је без иједног пријављеног нарушавања јавног реда и мира или кривичног дјела, догодила се једна саобраћајна незгода у којој није било повријеђених.

Највећи број становника Братунца Нову годину је дочекало у својим кућама у кругу породице и пријатеља, док су млади славили у тамошњим кафићима и дискотекама, гдје су резервације коштале од 10 до 35 КМ. На градском тргу није било организованог дочека због економске кризе и раније одлуке руководства општине Братунац да се буџетска средства предвиђена за организовање манифестација усмјере за санацију штета од поплава. 

Млади су око поноћи приредили ватромет на градском тргу. Кафићи и дискотеке нису били попуњени као претходних година, иако су резрвације биле јефтиније него прошле године. 

У Братунцу је новогодишњем слављу присуствовала већина младих из сусједне општине Сребреница. Ресторани у овом мјесту нису били попуњени, а већина их је затворена, као и осталим радним данима прије поноћи, јер није било гостију. У Сребреници није организован новогодишњи дочек на отвореном због економске кризе и мјера штедње.
Највећи број Сребреничана је новогодишњу ноћ провео у кућама и становима уз телевизијски програм.

Само су детонације петарди подсјећале на новогодишњу ноћ у овом градићу који је у поноћ изгледао аветињски празан. У три овдашња кафића, гдје се нису резервисала мјеста Нову 2015. годину је дочекало мање од 100 младих.

На градском тргу у Шамцу ове године није било ватромета, али су грађани дочекали Нову годину уз пјесму и весеље. Већина грађана испратила је стару и дочекала Нову у својим домовима, а млади су били у кафићима и ресторанима, гдје је организован дочек.  На градском тргу у Шамцу синоћ је организован дочек дјечије Нове године. 

Новогодишња ноћ у Херцеговини протекла је весело, угоститељски објекти били су попуњени, а омладина се, углавном, и ове године, одлучила да стару годину испрати у Будви, гдје је био организован дочек на отвореном.

Дочек на отвореном у источнохерцеговачким општинама био је организован једино у Требињу, гдје се окупило стотињак грађана, које је забављао оркестар "Балкан груп" из Крагујевца. 

У име градске управе, тачно у поноћ, обратио се менаџер града Радослав Иванковић, а за провод у угоститељским објектима у Требињу, уз претходну резервацију, требало је издвојити од 20 КМ до 70 КМ. Ноћ је у Херцеговини протекла релативно мирно, без већих инцидената, осим што је у Требињу евидентирана туча у којој је једно лице лакше повријеђено.

Уз музику са разгласа и кувано вино и ракију, Нову годину на градском тргу у Фочи, на поларној температури, али у веселој атмосфери, дочекало је неколико стотина грађана.

Најављени наступ трубачког оркестра "Громовић" из Ивањице је изостао, јер су музичари каснили због проблема у путу и на преласку границе.

Трубачи су у Фочу стигли око један час иза поноћи, када се већина грађана већ разишла, па се звук трубе, ипак, није чуо у новогодишњој ноћи.

Коментари / 0

Оставите коментар