Najhrabriji napolju, većina u domovima

Uz banjalučke muzičare, dobro raspoloženje, hranu i piće brojni Banjalučani i oni koji su odlučili Novu godinu dočekati u najvećem gradu Srpske, uprkos temperaturi od minus 17 stepeni Celzijusovih, veselili su se na Trgu Krajine uz raznovrstan muzičko-zabavni program i tradicionalni vatromet.

Republika Srpska 01.01.2015 | 16:25
Najhrabriji napolju, većina u domovima

Banjalučane je u novogodišnjoj noći zabavljala grupa "Balkan ekspres", Dado Glišić i mlada banjalučka pop-rok grupa "Nair". 

Građani su Novu godinu dočekali i u banjalučkim kafićima, restoranima i hotelima, te u kućnoj atmosferi, a dobro raspoloženje nije pokvarila niska temperatura. 

U ponoć je promovisana i prva knjiga na svijetu objavljena 2015. godine - "Proljeća Ivana Galeba" Vladana Desnice, u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, a besplatni primjerci dijeljeni su građanima u parku "Petar Kočić". 

U gradu na Vrbasu u novogodišnjoj noći rođeno je sedam beba, dvije djevojčice i pet dječaka, a u Centru javne bezbjednosti Banjaluka je rečeno da je novogodišnja noć protekla bez većih incidenata. 

I više stotina Prijedorčana Novu 2015. godinu dočekalo je na Malom trgu, gdje ih je zabavljao etradna zvijezda Milan Stanković.

Gradska uprava je sugrađanima, koji su novogodišnju noć proveli na otvorenom i na temperaturi do minus 16 stepeni Celzijusovih, obezbijedila sendviče, čaj i kuvano vino besplatno, a u ponoć je priređen vatromet, te pročitana čestitka gradonačelnika Marka Pavića. 

Na ulicama Prijedora i ove kao i prošle Nove godine bilo je primijetno manje pirotehničkih sredstava u odnosu na prethodne godine.

U Gradišci je na platou ispred Kulturnog centra Novu 2015. godinu dočekalo oko 200 građana uz muziku i tradicionalni vatromet u ponoć. Njima nije smetala ni temperatura od minus 15 stepeni Celzijusovih.

Doček su organizovali opština Gradiška i Kulturni centar, uz pokroviteljstvo načelnika opštine. Većina stanovnika, ipak, odlučila je da Novu 2015. dočeka u kućnom ambijentu. Oni koji su mogli da izdvoje od 30 KM do 70 KM slavili su u nekim od ugostiteljskih objekata. 

Na području grada Istočno Sarajevo novogodišnja noć je protekla mirno, bez organizovanog dočeka na gradskim trgovima, osim u opštini Istočno Novo Sarajevo.

U Bolnici Istočno Sarajevo u novogodišnjoj noći nije rođena ni jedna beba, dok je u privatnoj klinici "Neo vita" na Palama rođena jedna djevojčica. 

U Bijeljini je novogodišnja noć takođe protekla mirno, na minus 17 stepeni Celzijusovih. Prva beba u 2015. godini je dječak koji je rođen jutros u 5.45 časova, potvrđeno je Srni u bijeljinskom porodilištu.  Prema podacima Centra javne bezbjednosti Bijeljina, u gradu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, a na putevima su se dogodile četiri saobraćajne nezgode u kojima je nastala manja materijalna šteta.

Organizovanog dočeka nije bilo ni u Doboju, težeg narušavanja javnog reda i mira nije bilo a u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" tokom novogodišnje noći rođen je jedan dječak. 

U Zvorniku nije bio organizovan doček na gradskom trgu, ali su građani Novu godinu dočekali u svojim domovima, restoranima i motelima, kao i u obližnjim mjestima - Banji Koviljači i Loznici. Prethodna noć je u ovom gradu prošla je bez ijednog prijavljenog narušavanja javnog reda i mira ili krivičnog djela, dogodila se jedna saobraćajna nezgoda u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Najveći broj stanovnika Bratunca Novu godinu je dočekalo u svojim kućama u krugu porodice i prijatelja, dok su mladi slavili u tamošnjim kafićima i diskotekama, gdje su rezervacije koštale od 10 do 35 KM. Na gradskom trgu nije bilo organizovanog dočeka zbog ekonomske krize i ranije odluke rukovodstva opštine Bratunac da se budžetska sredstva predviđena za organizovanje manifestacija usmjere za sanaciju šteta od poplava. 

Mladi su oko ponoći priredili vatromet na gradskom trgu. Kafići i diskoteke nisu bili popunjeni kao prethodnih godina, iako su rezrvacije bile jeftinije nego prošle godine. 

U Bratuncu je novogodišnjem slavlju prisustvovala većina mladih iz susjedne opštine Srebrenica. Restorani u ovom mjestu nisu bili popunjeni, a većina ih je zatvorena, kao i ostalim radnim danima prije ponoći, jer nije bilo gostiju. U Srebrenici nije organizovan novogodišnji doček na otvorenom zbog ekonomske krize i mjera štednje.
Najveći broj Srebreničana je novogodišnju noć proveo u kućama i stanovima uz televizijski program.

Samo su detonacije petardi podsjećale na novogodišnju noć u ovom gradiću koji je u ponoć izgledao avetinjski prazan. U tri ovdašnja kafića, gdje se nisu rezervisala mjesta Novu 2015. godinu je dočekalo manje od 100 mladih.

Na gradskom trgu u Šamcu ove godine nije bilo vatrometa, ali su građani dočekali Novu godinu uz pjesmu i veselje. Većina građana ispratila je staru i dočekala Novu u svojim domovima, a mladi su bili u kafićima i restoranima, gdje je organizovan doček.  Na gradskom trgu u Šamcu sinoć je organizovan doček dječije Nove godine. 

Novogodišnja noć u Hercegovini protekla je veselo, ugostiteljski objekti bili su popunjeni, a omladina se, uglavnom, i ove godine, odlučila da staru godinu isprati u Budvi, gdje je bio organizovan doček na otvorenom.

Doček na otvorenom u istočnohercegovačkim opštinama bio je organizovan jedino u Trebinju, gdje se okupilo stotinjak građana, koje je zabavljao orkestar "Balkan grup" iz Kragujevca. 

U ime gradske uprave, tačno u ponoć, obratio se menadžer grada Radoslav Ivanković, a za provod u ugostiteljskim objektima u Trebinju, uz prethodnu rezervaciju, trebalo je izdvojiti od 20 KM do 70 KM. Noć je u Hercegovini protekla relativno mirno, bez većih incidenata, osim što je u Trebinju evidentirana tuča u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno.

Uz muziku sa razglasa i kuvano vino i rakiju, Novu godinu na gradskom trgu u Foči, na polarnoj temperaturi, ali u veseloj atmosferi, dočekalo je nekoliko stotina građana.

Najavljeni nastup trubačkog orkestra "Gromović" iz Ivanjice je izostao, jer su muzičari kasnili zbog problema u putu i na prelasku granice.

Trubači su u Foču stigli oko jedan čas iza ponoći, kada se većina građana već razišla, pa se zvuk trube, ipak, nije čuo u novogodišnjoj noći.

Komentari / 0

Ostavite komentar