Боснићу донирано 185.000 долара

Вођа вехабијске заједнице у БиХ Хусеин Билал Боснић у 2013. години је из арапских земаља примио 100.000, а у 2014. још 85.000 долара.

Босна и Херцеговина 31.12.2014 | 17:46
Боснићу донирано 185.000 долара

Рекао је то у уторак у Суду БиХ на рочишту за продужење притвора Боснићу тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара, износећи податке о новцу који је Боснић добијао за врбовање и одлазак држављана БиХ на страна ратишта - углавном у Сирију и Ирак.

- Тврдио је да су та средства за куповину некретнина, али само за 23.000 долара постоје уговори о трансакцијама за некретнине, док за остатак новца не знамо гдје је завршио. Огромне суме новца добио је у еврима, а имамо и снимке на којима држи новац, показује га и нуди. Он би искористио тај новац да напусти БиХ - рекао је Чампара образлажући захтјев Тужилаштва да Боснићу буде продужен притвор.

Нагласио је да би задржавањем Боснића у притвору био спријечен одлазак великог број младих људи из БиХ на сиријска или ирачка ратишта и спашени њихови животи. Чампара је рекао да су и у уторак ујутро на подручју Унско-санског кантона ухапшени мушкарац и жена који су признали да су се запутили према Сирији, а који су у вези са Боснићем.

- Ухапшени мушкарац је рекао да је пошао у Сирију да се придружи Исламској држави, а жена да иде тамо да се уда. Прије пар дана у Сирију је отишао човјек чији је брат касније испричао да му је Боснић рекао да треба да оду и да постану шехиди и оду у џенет - нагласио је Чампара.

Истакао је да је до сада, према подацима Агенције за истраге и заштиту (СИПА) из БиХ у Сирији и Ираку ратовало 175 држављана БиХ.

- Њих 52 су се вратили, а 26 их је погинуло. То су страшне посљедице за БиХ. Све су то младе особе и све се доводе у везу са слушањем Боснићевих пропагандних говора - рекао је Чампара.

Казао је да о Боснићу и његовим намјерама најбоље говоре људи који су се из Сирије вратили у БиХ. Појаснио је да су током истраге у телефонима и лаптопима пронађени контакти свих 52 људи који су се вратили из Сирије, а из чега је евидентно да су били у контакту са Боснићем.

- Када смо Боснића лишавали слободе у кући смо затекли 13 држављана БиХ који су рекли да се код њега лијече. Колико знамо, Боснић није ни љекар нити има здравствену установу у својој кући - казао је Чампара.

Нагласио је да би Боснић пуштањем на слободу могао утицати на свједоке.

- Боснић је прије овога путовао по БиХ и ван њених граница и држао предавања и окупљао људе из вехабијског покрета у региону и на западу. Од Министарства унутрашњих послова Италије добили смо информацију да је један од вехабија из БиХ отишао у Италију и тамо се оженио држављанком Италије. Због Боснићевих говора отишао је у Сирију и одвео дијете од седам или осам година које не може да се врати - рекао је Чампара и нагласио да Боснићу због оваквих активности пријети затворска казна од три до 20 година.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Боснића 25. децембра, а четири дана касније потврдио је Суд БиХ. Босинићу на терет стављају јавно подстицање на терористичке активности, односно врбовање држављана БиХ за одлазак на страна ратишта и ратовање на страни Исламске државе те организовање терористичке групе. Чампара каже да је Тужилаштво уз оптужницу припремило и исказе свједока, налазе вјештака, материјалне и доказе у електронској форми у којима је евидентирано да је Боснић подстицао на терористичке активности, оправдавао стварање Исламске државе и њено проширивање преко терористичких активности.

Одбрана сматра да нема потреба да Боснић буде у притвору, тврдећи да он сигурно неће побјећи пошто код куће има 17 дјеце. Затражила је да он буде пуштен да са брани са слободе уз мјере забране. Боснићев адвокат Харис Канижа тврди да Боснић није дао сагласност да се његови говори објављују на друштвеним мрежама и да је оптужница заснована на нападу на слободу кретања и говора.

Боснић је упитао да ли тужиоце гризе савјест и казао да живи у посебним околностима и да има доста породичних обавеза.

- Нису платили струју и може им бити искључена струја. Ја би хтио доказ да сам направио и прекршај у саобраћају, а камоли за ова кривична дјела - казао је Боснић.

Дубравко Чампара је истакао да је Хусеин Билал Боснић ауторитет у вехабијској заједници и да је то био и Нусрет Имамовић, који је отишао у Сирију и који се налази на америчкој црној листи најопаснијих терориста.

- Нисмо могли да зауставимо Имамовићев одлазак у Сирију. Ако би се Боснић нашао на слободи и он би побјегао из БиХ - рекао је Чампара.

Дубравко Чампара је казао да су се у неким принтаним медијима појавили налази вјештачења које је направио вјештак Владо Азиновић и садржаји исказа свједока дан прије потврђивања оптужнице. Нагласио је да се тиме покушало утицати на Суд БиХ и да је на тај начин упућен позив на одстрел Азиновића.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

31.12.2014 16:54

Зар није дозвољено протјеривање оних ЕКСТРЕМА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је то

31.12.2014 23:00

Да се он бори дапрезиви и да једе кљукусе сваки дан не би му било то разврата. Само ја не бих био он један дан за све те паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем

01.01.2015 11:21

И папцима је донирано па их нико не провјерава.Ето насих тузилаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис Ирак и сyриа

01.01.2015 13:57

Селам брате босницу Пустите постеног цовјека

ОДГОВОРИТЕ