Потрошачи бирају снабдјевача струјом

Сви потрошачи у Републици Српској од сутра имају право да купују електричну енергију на отвореном тржишту и да закључују уговор о снабдијевању са снабдјевачем електричне енергије којег сами изаберу, односно који им одговара, саопштено је данас из Регулаторне комисије за електричну енергију Републике Српске.

Република Српска 31.12.2014 | 15:40
Потрошачи бирају снабдјевача струјом

У саопштењу се наводи да је ова комисија донијела правилник о снабдијевању квалификованих купаца електричном енергијом и поступку промјене снабдјевача којим се прописује начин снабдијевања купаца на тржишту електричне енергије у Републици Српској након 1. јануара.

"Снабдјевач квалификованих купаца је снабдјевач који има дозволу за трговину и снабдијевање квалификованих купаца електричном енергијом на територији БиХ издату од Регулаторне комисије или дозволу за трговину другог реда издату од Регулаторне комисије за енергију Федерацији БиХ", наводи се у саопштењу.

У Регулаторној комисији истичу да ће, отварањем тржишта електричне енергије, заинтересовани снабдјевачи квалификованих купаца почети да оглашавају и рекламирају своје услове продаје електричне енергије свим купцима.

"Квалификовани купац који електричну енергију набавља на тржишту од снабдјевача по свом избору закључује уговор о снабдијевању са снабдјевачем који нуди најповољније услове уз претходни увид у понуђену цијену, цјеновну политику, услове плаћања и ниво услуге", наводи се у саопштењу.

Осим могућности да након 1. јануара 2015. године изаберу новог снабдјевача, квалификовани купци имају могућност, ако не промијене снабдјевача, да се наставе снабдијевати код својих досадашњих снабдјевача у оквиру јавног и резервног снабдијевања.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Капетан

31.12.2014 14:50

Снабдјевачи нису исто што и дистрибутери ??? Ах , да , почиње приватизација електродистрибуција, електропреноса и производње електричне енергије. Сачувајте задњи рачун за струју до децембра 2020-те па их упоредите.Иначе, срећна Нова година свим читаоцима овог портала

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

31.12.2014 14:52

Цијело објасњењсе свело на мозес изабат добављаца ни који су то добављаци ко нуди какве услове о цијене бозе драги алај нас сисају па нека кад народ тако хоце ја неки дан отисао да помијеним телеком оператера они ми веле знас насе линије њихове линије и зивимо у таквом мраку даје то за неповјероват

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

31.12.2014 16:27

Нека конкуренције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

братко

31.12.2014 16:28

Па ово је добра вијест само није комплетна.Ко су ти нови дистрибутери и какве су им цијене?Ваљда је то исто битно за нас потросаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питај мене...

31.12.2014 17:58

Потросац струје бира снабдјеваца сто би могло довести до конкурензије и борбе од стране снабдјеваца за потросаце. То је добро и тако је одавно у мозда свим земљама Европе.О цијенама и условима треба се предходно информисати код снадбјеваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрватска

31.12.2014 18:26

Пазите добро код нас су многи полетили па се опет вратили електри јер добијете два рачуна од Електре за дистрибуцију а од нових за потрошњу а кад се деси квар опет зовеш своје неће швабо доћи поправљати квар и на крају скупља пита него тепсија

ОДГОВОРИТЕ
Name

потросац

31.12.2014 23:51

И овај сто је донио одлуку, и овај сто је написао, ниста нису рекли, *ебо луд збуњеног. Као и сами политицари, сат времена прица, ниста не казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.01.2015 00:49

Ех вероватно су због тога позивали и позуривали градзане да потписују некакве папире у електрицном у општини Приједор а нико нема појма шта и због чега потписују. И сељанка на салтеру која је радила кад сам је ја питао због чега се потписује, њен одговор био је веруј да незнам ни ја ал ипак сам потписала. Такве ствари могу само бити код нас. Замислите на западу потписати нешто а незнате ста, просто немогуће и противзаконито. Ја нисам хтео потписати јер нико ми није знао објаснити због цега је то. Можда је то била подвала од режима да ћеш куповати струју управо од њих. Незнам ал време ће показати ста је наша бједа потписивала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам ја....

01.01.2015 09:10

То сто се добије два рацуна је нормално. Један је од снадбјеваца са тог подруцја . Њима се плаца само за доставу тј. транспорт. Други је за потросене Киловатсате од стране производаца струје. То је нормално и не мозе другације. Код снадбјеваца струје са тог подруцја се мора остати јер су они задузени за васе мјесто. А саму струју купујес гдје хоцес у земљи. Прије тога успоредити цијене и услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

01.01.2015 09:29

А СТО НЕ КАЗЕТЕ КО СУ ТИСТО ПРОДАЈУ СТРУЈУ. ВУК ХАМОВИЦ И ДРАГИ НАМ ВОДЈА, СИН СЕКЕ ДИРЕКТОРКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики потрошач

01.01.2015 11:05

Да ли неко зна ко су нови снабдјевачи? Волио би потписат са новим снабдјевачом уговор и то ОДМАХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам ја....

01.01.2015 12:03

Неко са сјевера земље мозе склопити уговор са југа земље о куповини струје. Његов дистрибутер струје са његовог подруцја не мозе и не смије му искљуцити струју него је само задузен за доставу. С друге стране , неко с другог подруцја мозе да купује струју од васег дистрибутера струје. Дистрибутер наплацује порез, одрзавање.. Продавацу плацате за потросене КВ сате. Стање бројила на сату оцитава вас дистрибутер струје са васег подруцја који је задузен за васе мјесто. Отуда и два рацуна сто неког збуњује.

ОДГОВОРИТЕ