Potrošači biraju snabdjevača strujom

Svi potrošači u Republici Srpskoj od sutra imaju pravo da kupuju električnu energiju na otvorenom tržištu i da zaključuju ugovor o snabdijevanju sa snabdjevačem električne energije kojeg sami izaberu, odnosno koji im odgovara, saopšteno je danas iz Regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske.

Republika Srpska 31.12.2014 | 15:40
Potrošači biraju snabdjevača strujom

U saopštenju se navodi da je ova komisija donijela pravilnik o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača kojim se propisuje način snabdijevanja kupaca na tržištu električne energije u Republici Srpskoj nakon 1. januara.

"Snabdjevač kvalifikovanih kupaca je snabdjevač koji ima dozvolu za trgovinu i snabdijevanje kvalifikovanih kupaca električnom energijom na teritoriji BiH izdatu od Regulatorne komisije ili dozvolu za trgovinu drugog reda izdatu od Regulatorne komisije za energiju Federaciji BiH", navodi se u saopštenju.

U Regulatornoj komisiji ističu da će, otvaranjem tržišta električne energije, zainteresovani snabdjevači kvalifikovanih kupaca početi da oglašavaju i reklamiraju svoje uslove prodaje električne energije svim kupcima.

"Kvalifikovani kupac koji električnu energiju nabavlja na tržištu od snabdjevača po svom izboru zaključuje ugovor o snabdijevanju sa snabdjevačem koji nudi najpovoljnije uslove uz prethodni uvid u ponuđenu cijenu, cjenovnu politiku, uslove plaćanja i nivo usluge", navodi se u saopštenju.

Osim mogućnosti da nakon 1. januara 2015. godine izaberu novog snabdjevača, kvalifikovani kupci imaju mogućnost, ako ne promijene snabdjevača, da se nastave snabdijevati kod svojih dosadašnjih snabdjevača u okviru javnog i rezervnog snabdijevanja.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Kapetan

31.12.2014 14:50

Snabdjevači nisu isto što i distributeri ??? Ah , da , počinje privatizacija elektrodistribucija, elektroprenosa i proizvodnje električne energije. Sačuvajte zadnji račun za struju do decembra 2020-te pa ih uporedite.Inače, srećna Nova godina svim čitaocima ovog portala

ODGOVORITE
Name

nedjo2

31.12.2014 14:52

Cijelo objasnjenjse svelo na mozes izabat dobavljaca ni koji su to dobavljaci ko nudi kakve uslove o cijene boze dragi alaj nas sisaju pa neka kad narod tako hoce ja neki dan otisao da pomijenim telekom operatera oni mi vele znas nase linije njihove linije i zivimo u takvom mraku daje to za nepovjerovat

ODGOVORITE
Name

seve

31.12.2014 16:27

Neka konkurencije.

ODGOVORITE
Name

bratko

31.12.2014 16:28

Pa ovo je dobra vijest samo nije kompletna.Ko su ti novi distributeri i kakve su im cijene?Valjda je to isto bitno za nas potrosace.

ODGOVORITE
Name

Pitaj mene...

31.12.2014 17:58

Potrosac struje bira snabdjevaca sto bi moglo dovesti do konkurenzije i borbe od strane snabdjevaca za potrosace. To je dobro i tako je odavno u mozda svim zemljama Evrope.O cijenama i uslovima treba se predhodno informisati kod snadbjevaca.

ODGOVORITE
Name

hrvatska

31.12.2014 18:26

Pazite dobro kod nas su mnogi poletili pa se opet vratili elektri jer dobijete dva računa od Elektre za distribuciju a od novih za potrošnju a kad se desi kvar opet zoveš svoje neće švabo doći popravljati kvar i na kraju skuplja pita nego tepsija

ODGOVORITE
Name

potrosac

31.12.2014 23:51

I ovaj sto je donio odluku, i ovaj sto je napisao, nista nisu rekli, *ebo lud zbunjenog. Kao i sami politicari, sat vremena prica, nista ne kaze.

ODGOVORITE
Name

Milan

01.01.2015 00:49

Eh verovatno su zbog toga pozivali i pozurivali gradzane da potpisuju nekakve papire u elektricnom u opštini Prijedor a niko nema pojma šta i zbog čega potpisuju. I seljanka na salteru koja je radila kad sam je ja pitao zbog čega se potpisuje, njen odgovor bio je veruj da neznam ni ja al ipak sam potpisala. Takve stvari mogu samo biti kod nas. Zamislite na zapadu potpisati nešto a neznate sta, prosto nemoguće i protivzakonito. Ja nisam hteo potpisati jer niko mi nije znao objasniti zbog cega je to. Možda je to bila podvala od režima da ćeš kupovati struju upravo od njih. Neznam al vreme će pokazati sta je naša bjeda potpisivala.

ODGOVORITE
Name

Znam ja....

01.01.2015 09:10

To sto se dobije dva racuna je normalno. Jedan je od snadbjevaca sa tog podrucja . Njima se placa samo za dostavu tj. transport. Drugi je za potrosene Kilovatsate od strane proizvodaca struje. To je normalno i ne moze drugacije. Kod snadbjevaca struje sa tog podrucja se mora ostati jer su oni zaduzeni za vase mjesto. A samu struju kupujes gdje hoces u zemlji. Prije toga usporediti cijene i uslove.

ODGOVORITE
Name

vuper

01.01.2015 09:29

A STO NE KAZETE KO SU TISTO PRODAJU STRUJU. VUK HAMOVIC I DRAGI NAM VODJA, SIN SEKE DIREKTORKE

ODGOVORITE
Name

Veliki potrošač

01.01.2015 11:05

Da li neko zna ko su novi snabdjevači? Volio bi potpisat sa novim snabdjevačom ugovor i to ODMAH.

ODGOVORITE
Name

Znam ja....

01.01.2015 12:03

Neko sa sjevera zemlje moze sklopiti ugovor sa juga zemlje o kupovini struje. Njegov distributer struje sa njegovog podrucja ne moze i ne smije mu iskljuciti struju nego je samo zaduzen za dostavu. S druge strane , neko s drugog podrucja moze da kupuje struju od vaseg distributera struje. Distributer naplacuje porez, odrzavanje.. Prodavacu placate za potrosene KV sate. Stanje brojila na satu ocitava vas distributer struje sa vaseg podrucja koji je zaduzen za vase mjesto. Otuda i dva racuna sto nekog zbunjuje.

ODGOVORITE