Жене од сутра теже до пензије

Нови прописи о пензионисању ступају на снагу сутра, 1. јануара 2015. године, те се старосна граница за пензионисање жена у Србији помера за шест месеци, односно на 60 година и шест месеци живота, уз најмање 15 година стажа осигурања.

Србија 31.12.2014 | 16:30
Жене од сутра теже до пензије

Како је саопштио Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), до 2032. године за жене ће се постепено подизати узраст за пензионисање, тако да ће тада и жене у пуну старосну пензију ићи с навршених 65 година живота.

За мушкараце и даље важе исти услови за пензионисање - 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Поред тога, основа за пуну старосну пензију и мушкараца и жена је навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Од 1. јануара 2015. године за превремено пензионисање мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа и најмање 55 година живота, а женама 36,4 године стажа и најмање 54,4 година живота.

У случају одласка у превремену пензију, примања ће бити трајно умањена за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на пуну старосну пензију у тој календарској години.

Укупан износ умањења за превремену пензију максимално може да износи 20,4 одсто.

Грађанима који намеравају да се пензионишу по прописима који важе у овој години, радни однос је морао да престане најкасније 30. децембра. Захтев за пензију се подноси најкасније до 31. децембра, што може да се учини и поштом, препорученим писмом.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар