Ко је и ко треба бити - 6. Звездина звезда?!

"Пошто је Џаја велики мислилац, због чега нас нису прогласили?", пита Дејо Савићевић. Да ли је у праву? Ко је требало да буде шеста "Звездина звезда"?

Фудбал 31.12.2014 | 18:00
Ко је и ко треба бити - 6. Звездина звезда?!

Величина Фудбалског клуба Црвена звезда мери се, не само трофејима и бројем навијача, већ и легендама које су носиле црвено-бели дрес, а много их је...

Међутим, петорица играча се издвајају од осталих.

У Љутице Богдана устоличена је традиција проглашавања "Звездиних звезда" и до данас само је пет легенди добило ово веома ласкаво признање. Прва "Звездина звезда" је Рајко Митић, по којем је недавно и стадион добио име, друга Драгослав Шекуларац, трећа Драган Џајић, четврта Владимир Петровић и пета Драган Стојковић.

То су аутентичне "Звездине звезде", иако је касније, у време када је председник клуба био Владан Лукић, донета контроверзна одлука да буде додељена и шеста "Звездина звезда", али не појединцу, већ целој екипи која је 1991. године постала првак Европе и света.

Ипак, култ шесте "Звездине звезде" никада није заживео, ни у јавности, ни међу навијачима. И даље влада већинскоу уверење да "Звездина звезда" може да буде само појединац и да је једино тако исправно.

Слично мисли и један од играча који је, својевремено, био један од фаворита да постане шести међу бесмртнима, Дејан Савићевић. У новогодишњем издању "Спортског журнала" говорио је између осталог и о томе.

"Не боли ме толико, с обзиром на то да сам после Звезде играо у великим клубовима и освајао титуле, заборавио сам... Било нас је четворица, петорица (који су могли да буду проглашени, прим. аут)... Е сад, да Пикси после две године није проглашен, нико од нас не би ни очекивао такво признање. Пошто је он добио без освојеног интернационалног трофеја, очекивали смо и ми. То је једни разлог... Ако је Пикси после две године могао, зашто нисмо ми после три, јер смо узели нешто што је историјско и што нико пре нас није", причао је отворено "Геније", који је потом био и првак Европе са Миланом, а до данас је, уз Андреја Шевченка, остао најомиљенији фудбалер Силвија Берлусконија.

Сувишно је набрајати ко је у Берлусконијевој ери, која траје од средине 80-их, све носио црно-црвени дрес.

"Да би постао 'Звездина звезда', морао си да играш десет година. И покојни Рајко, Шеки, Пижон имали су по 300, 400 утакмица, а ми смо после Пиксија направили највећи успех у историји клуба.... Далеко од тога да је ово усмерено против Пиксија, ја сам са њим супер, али то је моје мишљење. Ти што су прогласили Пиксија, а никога од нас нису, нека кажу зашто је тако? Зашто њега, а не нас? Пошто је Џаја велики мислилац, исто и Цвеле, сад и Тоза, пошто су учествовали у проглашењу Пиксија, због чега нас нису прогласили?", пита Савићевић и набраја ко је све могао да постане шести.

"И ја и Панчев, Просинечки, Белодедић... Направио сам каријеру после Звезде још већу и зато имам сатисфакцију", рекао је.

Шта ви мислите о, за сада, недодељеној шестој "Звездиној звезди"?

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

31.12.2014 21:34

Дејо Легендо,ЦАРЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ