Ko je i ko treba biti - 6. Zvezdina zvezda?!

"Pošto je Džaja veliki mislilac, zbog čega nas nisu proglasili?", pita Dejo Savićević. Da li je u pravu? Ko je trebalo da bude šesta "Zvezdina zvezda"?

Fudbal 31.12.2014 | 18:00
Ko je i ko treba biti - 6. Zvezdina zvezda?!

Veličina Fudbalskog kluba Crvena zvezda meri se, ne samo trofejima i brojem navijača, već i legendama koje su nosile crveno-beli dres, a mnogo ih je...

Međutim, petorica igrača se izdvajaju od ostalih.

U Ljutice Bogdana ustoličena je tradicija proglašavanja "Zvezdinih zvezda" i do danas samo je pet legendi dobilo ovo veoma laskavo priznanje. Prva "Zvezdina zvezda" je Rajko Mitić, po kojem je nedavno i stadion dobio ime, druga Dragoslav Šekularac, treća Dragan Džajić, četvrta Vladimir Petrović i peta Dragan Stojković.

To su autentične "Zvezdine zvezde", iako je kasnije, u vreme kada je predsednik kluba bio Vladan Lukić, doneta kontroverzna odluka da bude dodeljena i šesta "Zvezdina zvezda", ali ne pojedincu, već celoj ekipi koja je 1991. godine postala prvak Evrope i sveta.

Ipak, kult šeste "Zvezdine zvezde" nikada nije zaživeo, ni u javnosti, ni među navijačima. I dalje vlada većinskou uverenje da "Zvezdina zvezda" može da bude samo pojedinac i da je jedino tako ispravno.

Slično misli i jedan od igrača koji je, svojevremeno, bio jedan od favorita da postane šesti među besmrtnima, Dejan Savićević. U novogodišnjem izdanju "Sportskog žurnala" govorio je između ostalog i o tome.

"Ne boli me toliko, s obzirom na to da sam posle Zvezde igrao u velikim klubovima i osvajao titule, zaboravio sam... Bilo nas je četvorica, petorica (koji su mogli da budu proglašeni, prim. aut)... E sad, da Piksi posle dve godine nije proglašen, niko od nas ne bi ni očekivao takvo priznanje. Pošto je on dobio bez osvojenog internacionalnog trofeja, očekivali smo i mi. To je jedni razlog... Ako je Piksi posle dve godine mogao, zašto nismo mi posle tri, jer smo uzeli nešto što je istorijsko i što niko pre nas nije", pričao je otvoreno "Genije", koji je potom bio i prvak Evrope sa Milanom, a do danas je, uz Andreja Ševčenka, ostao najomiljeniji fudbaler Silvija Berluskonija.

Suvišno je nabrajati ko je u Berluskonijevoj eri, koja traje od sredine 80-ih, sve nosio crno-crveni dres.

"Da bi postao 'Zvezdina zvezda', morao si da igraš deset godina. I pokojni Rajko, Šeki, Pižon imali su po 300, 400 utakmica, a mi smo posle Piksija napravili najveći uspeh u istoriji kluba.... Daleko od toga da je ovo usmereno protiv Piksija, ja sam sa njim super, ali to je moje mišljenje. Ti što su proglasili Piksija, a nikoga od nas nisu, neka kažu zašto je tako? Zašto njega, a ne nas? Pošto je Džaja veliki mislilac, isto i Cvele, sad i Toza, pošto su učestvovali u proglašenju Piksija, zbog čega nas nisu proglasili?", pita Savićević i nabraja ko je sve mogao da postane šesti.

"I ja i Pančev, Prosinečki, Belodedić... Napravio sam karijeru posle Zvezde još veću i zato imam satisfakciju", rekao je.

Šta vi mislite o, za sada, nedodeljenoj šestoj "Zvezdinoj zvezdi"?

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

31.12.2014 21:34

Dejo Legendo,CARE!!!

ODGOVORITE