"Коледавце" предлажу за културно добро Унеска

Музеј Републике Српске и Туристичка организација општине Дервента упутиће приједлог Унеску да српски народни обичај "коледавци" буде проглашен нематеријалним културним добром Срба из БиХ, најавио је директор општинске туристичке организације Дамир Кљајић.

Република Српска 31.12.2014 | 12:00
"Коледавце" предлажу за културно добро Унеска

Он каже да је у Гоњој Лупљаници код Дервенте протеклог викенда снимљен видео материјал, који ће бити послат заједно са захтјевом и детаљним описом обичаја, што је неопходно за упис на листу Унеска.

"Обичај `коледаваци` карактеристичан је за шире добојско подручје, а ријеч је о прерушеној `свадбеној поворци`, која иде од куће до куће, пјева `коледавске` пјесме и прима дарове од домаћина и њихових укућана да би година била богата и плодна", рекао је Кљајић.

Он појашњава да "коледавци" иду по селу уочи православног празника Материце, а групу чине мушкарци маскирани у сватове, односно домаћина кога прате музичари, младу и дјевера, бабу и дједа, те у мачку, јарца, миша, пијанца.

Кљајић је појаснио да је инцијатива да овај обичај буде заштићен и проглашен културним добром потекла од Музеја Републике Српске, док Регионални музеј у Добоју координише активности прикупљања материјала на добојском подручју.

"Туристичка организација општине Дервента задужена је за прикупљање материјала у општини Дервента", истакао је Кљајић.

У овогодишњој коледавској групи у Горњој Лупљаници било је више од 20 људи, и то је била једна од највећих икад организованих поворки у овом селу.

Домаћин у групи Петко Кузмановић рекао је да су скоро сва домаћинства "коледавцима" отворила врата, да су "младу" даривали новцем, а остале чланове орасима, грахом, ракијом или вином, те разним слаткишима.

"Учествовао сам око 40 пута у `коледавцима`, а овогодишња поворка била је једна од најбројнијих и најбоље организованих. Поворка је кренула у 16.00 часова, а цијело село смо обишли до поноћи. Након тога смо се дружили уз музику и мезу, а прикупљене дорове смо подијелили лицитацијом. Од новца смо обезбједили ручак, а дариваћемо и нашу цркву", додао је Кузмановић.

"Коледавци" су ове године организовани и у другим дервентским селима Великој Сочаници и Доњој Лупљаници, а у неким дијеловима добојског краја организују се прве суботе послије Никољдана.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар