У години штедње и дочек Нове скромнији

Протеклих година у већини градова широм Србије дочек Нове године традиционално се организовао на градским трговима, међутим ове године славља ће у некима од њих изостати због финансијске ситуације.

Србија 31.12.2014 | 10:00
У години штедње и дочек Нове скромнији

За новогодишњу ноћ, грађани који се одлуче да буду на дочеку у Београду, моћи ће да уживају у наступима музичара на три бине - рок, поп и фолк и ди џеј бини.

На рок бини на Тргу Републике у Београду наступиће "Балканика", "Алиса", Кики Лесендрић, "Неверне бебе" и "Краљевски апартман", поп-фолк бина биће постављена испред Скупштине Србије и на њој ће наступити Емина Јаховић, Владо Георгијев, Никола Роквић и Мира Шкорић, док ће на Ð бини која ће бити смештена на Студентског тргу наступити Марко Настић, Леа Добричић и Марко Милосављевић.

Наступи на све три бине почеће у 20 сати, и трајаће до три сата ујутру. Очекује се око 100.000 домаћих и страних туриста, као и зарада од око 15 милиона евра.

Град Нови Сад ове године, десети пут заредом, организује дочек Нове године, а на две бине - на Тргу слободе испред Градске куће и малој у Улици Лазе Телечког наступиће Гарави сокак, Фрајле, Црвена јабука и бројних ди џејеви.

Подржавајући мере штедње град је одлучио да се из буџета не финансира дочек Нове године, а средства која су била планирана за ту намену, око 19 милиона динара, накнадно ће бити распоређена у друге сврхе, речено је у Градској управи.

Према подацима Туристичке организације Новог Сада, очекује се велики број гостију из земље и иностранства, а градска управа позвала је све Новосађане и људе из окружења да се придруже заједничком дочеку 2015. године у Новом Саду.

На дочеку Нове године на централном градском тргу Суботичане ће забављати Дејан Цукић и Спори ритам бенд, као и Вегаш шоу бенд из Мађарске.

Тачно у поноћ уследиће новогодишњи ватромет, а Суботичани ће на тргу у Нову годину, по традицију, ући уз тактове валцера "На лепом плавом Дунаву".

Организација дочека коштаће непуних милион динара и ти трошкови, према речима надлежних из градске управе, спадају међу најмање од свих градова у Војводини.

Прибојце који буду одлучили да Нову, 2015. годину дочекају на градском тргу забављаће тамошњи бендови и трубачи, а у поноћ ће бити приређен ватромет, одлучила је градска власт.

И поред тешке економске ситуације руководство Прибоја одлучило је да не прекида традицију организованог дочека Нове године на тргу, који ће се одржати и ове године у организацији локалне самоуправе и Туристичке организације Прибој.

Пироћанце ће у новогодишњој ноћи на централном градском тргу забављати познати певач народне музике Саша Матић, а по традицији, свим Пироћанцима који се одлуче да на централном градском тргу дочекају Нову годину бесплатно ће бити служено кувано вино и чај, уз ватромет у поноћ.

Чачане који буду одлучили да Нову, 2015. годину дочекају на градском тргу забављаће оркестар "Биг Бенд" Дејана Петровића. И поред тешке економске ситуације руководство Чачка одлучило је да не прекида традицију организованог дочека на тргу, који ће се одржати и ове године у организацији Дома културе, а под покровитељством локалне самоуправе.

Петровић ће бити једини извођач, програм ће, почети после 22 сата,на градском тргу се очекује око 7.000 људи, а традиционално у поноћ биће организован ватромет.

За ове намене град Чачак је определио 1,3 милиона динара.

Ужичани ће Нову годину на градском тргу дочекати уз локалног ди-џеја Стефана Илића и уз трубачки оркестар Ивана Јовановића.

Дочек је ове године скромнији и у складу је са мерама штедње, рекао је директор Туристичке организације Ужице Бобан Перишиц, додајући да је за новогодишње славље на градском тргу у Ужицу издвојено око 500 хиљада динара.

Скупштина града Јагодине ораганизоваће дочек Нове 2015. године на градском тргу, код фонтане, уз фолк певачицу Гоцу Божиновску и звезду гранда Стевана Анђелковића.

Председник Скупштине града Драган Марковић Палма обећао је бесплатно пиће и "послужење", дочек на тргу, сносе спонзори, тако да "ни један динар неће бити из буџета".

У првим минутама нове године биће уприличен и раскошан ватромет.

Скупштина општине Ћуприја, такође организује дочек на тргу, уз наступ "Макао бенд" и "Уна бенд". Присутни на тргу биће почашћени, чајем, куваном ракијом и вином, а после поноћи биће уприличен ватромет.

Међутим, у Нишу на централном градском тргу прославе Нове године неће бити, а разлог је, недостатак пара у градској каси. Нема ништа ни од понуде Нове странке да организује дочек јер град није одговорио на њихов допис.

Ове године није било додатних улагања ни у декорисање града, већ је град окићен већ употребљеним украсима са неким малим додацима.

И у Крагујевцу, као ни прошле године, неће бити организованог дочека Нове године на тргу, а разлози су економска криза и мере штедње. Ипак, у поноћ ће, традицинално, бити приређен ватромет са крова Градске управе. Због страдања у поплавама и огромих штета које су претрпеле, неће бити дочека у Параћину и Свилајнцу.

Рековац, такође неће организовати дочек на тргу, али се размишља да организује дочек Српске нове године, изјавио је Тањугу председник општине Предраг Ðорђевић.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар