U godini štednje i doček Nove skromniji

Proteklih godina u većini gradova širom Srbije doček Nove godine tradicionalno se organizovao na gradskim trgovima, međutim ove godine slavlja će u nekima od njih izostati zbog finansijske situacije.

Srbija 31.12.2014 | 10:00
U godini štednje i doček Nove skromniji

Za novogodišnju noć, građani koji se odluče da budu na dočeku u Beogradu, moći će da uživaju u nastupima muzičara na tri bine - rok, pop i folk i di džej bini.

Na rok bini na Trgu Republike u Beogradu nastupiće "Balkanika", "Alisa", Kiki Lesendrić, "Neverne bebe" i "Kraljevski apartman", pop-folk bina biće postavljena ispred Skupštine Srbije i na njoj će nastupiti Emina Jahović, Vlado Georgijev, Nikola Rokvić i Mira Škorić, dok će na Ð bini koja će biti smeštena na Studentskog trgu nastupiti Marko Nastić, Lea Dobričić i Marko Milosavljević.

Nastupi na sve tri bine počeće u 20 sati, i trajaće do tri sata ujutru. Očekuje se oko 100.000 domaćih i stranih turista, kao i zarada od oko 15 miliona evra.

Grad Novi Sad ove godine, deseti put zaredom, organizuje doček Nove godine, a na dve bine - na Trgu slobode ispred Gradske kuće i maloj u Ulici Laze Telečkog nastupiće Garavi sokak, Frajle, Crvena jabuka i brojnih di džejevi.

Podržavajući mere štednje grad je odlučio da se iz budžeta ne finansira doček Nove godine, a sredstva koja su bila planirana za tu namenu, oko 19 miliona dinara, naknadno će biti raspoređena u druge svrhe, rečeno je u Gradskoj upravi.

Prema podacima Turističke organizacije Novog Sada, očekuje se veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, a gradska uprava pozvala je sve Novosađane i ljude iz okruženja da se pridruže zajedničkom dočeku 2015. godine u Novom Sadu.

Na dočeku Nove godine na centralnom gradskom trgu Subotičane će zabavljati Dejan Cukić i Spori ritam bend, kao i Vegaš šou bend iz Mađarske.

Tačno u ponoć uslediće novogodišnji vatromet, a Subotičani će na trgu u Novu godinu, po tradiciju, ući uz taktove valcera "Na lepom plavom Dunavu".

Organizacija dočeka koštaće nepunih milion dinara i ti troškovi, prema rečima nadležnih iz gradske uprave, spadaju među najmanje od svih gradova u Vojvodini.

Pribojce koji budu odlučili da Novu, 2015. godinu dočekaju na gradskom trgu zabavljaće tamošnji bendovi i trubači, a u ponoć će biti priređen vatromet, odlučila je gradska vlast.

I pored teške ekonomske situacije rukovodstvo Priboja odlučilo je da ne prekida tradiciju organizovanog dočeka Nove godine na trgu, koji će se održati i ove godine u organizaciji lokalne samouprave i Turističke organizacije Priboj.

Piroćance će u novogodišnjoj noći na centralnom gradskom trgu zabavljati poznati pevač narodne muzike Saša Matić, a po tradiciji, svim Piroćancima koji se odluče da na centralnom gradskom trgu dočekaju Novu godinu besplatno će biti služeno kuvano vino i čaj, uz vatromet u ponoć.

Čačane koji budu odlučili da Novu, 2015. godinu dočekaju na gradskom trgu zabavljaće orkestar "Big Bend" Dejana Petrovića. I pored teške ekonomske situacije rukovodstvo Čačka odlučilo je da ne prekida tradiciju organizovanog dočeka na trgu, koji će se održati i ove godine u organizaciji Doma kulture, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Petrović će biti jedini izvođač, program će, početi posle 22 sata,na gradskom trgu se očekuje oko 7.000 ljudi, a tradicionalno u ponoć biće organizovan vatromet.

Za ove namene grad Čačak je opredelio 1,3 miliona dinara.

Užičani će Novu godinu na gradskom trgu dočekati uz lokalnog di-džeja Stefana Ilića i uz trubački orkestar Ivana Jovanovića.

Doček je ove godine skromniji i u skladu je sa merama štednje, rekao je direktor Turističke organizacije Užice Boban Perišic, dodajući da je za novogodišnje slavlje na gradskom trgu u Užicu izdvojeno oko 500 hiljada dinara.

Skupština grada Jagodine oraganizovaće doček Nove 2015. godine na gradskom trgu, kod fontane, uz folk pevačicu Gocu Božinovsku i zvezdu granda Stevana Anđelkovića.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma obećao je besplatno piće i "posluženje", doček na trgu, snose sponzori, tako da "ni jedan dinar neće biti iz budžeta".

U prvim minutama nove godine biće upriličen i raskošan vatromet.

Skupština opštine Ćuprija, takođe organizuje doček na trgu, uz nastup "Makao bend" i "Una bend". Prisutni na trgu biće počašćeni, čajem, kuvanom rakijom i vinom, a posle ponoći biće upriličen vatromet.

Međutim, u Nišu na centralnom gradskom trgu proslave Nove godine neće biti, a razlog je, nedostatak para u gradskoj kasi. Nema ništa ni od ponude Nove stranke da organizuje doček jer grad nije odgovorio na njihov dopis.

Ove godine nije bilo dodatnih ulaganja ni u dekorisanje grada, već je grad okićen već upotrebljenim ukrasima sa nekim malim dodacima.

I u Kragujevcu, kao ni prošle godine, neće biti organizovanog dočeka Nove godine na trgu, a razlozi su ekonomska kriza i mere štednje. Ipak, u ponoć će, tradicinalno, biti priređen vatromet sa krova Gradske uprave. Zbog stradanja u poplavama i ogromih šteta koje su pretrpele, neće biti dočeka u Paraćinu i Svilajncu.

Rekovac, takođe neće organizovati doček na trgu, ali se razmišlja da organizuje doček Srpske nove godine, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Predrag Ðorđević.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar