Саобраћај успорен због снијега

Због ниске температуре у раним јутарњим часовима, саобраћај се посебно отежано одвија на дионицама у вишим планинским предјелима и преко планинских превоја, гдје на коловозима има угаженог снијега и поледице, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Босна и Херцеговина 31.12.2014 | 09:05
Саобраћај успорен због снијега

Саобраћај се у већем дијелу Републике Српске одвија успорено и отежано. За теретна возила са приколицом и за шлепере обавезна је употреба ланаца.

Поледице има и у нижим предјелима, нарочито преко мостова, надвожњака и на прилазима тунелима, па се возачима савјетује да вожњу прилагоде условима на путу.

Додатне потешкоће возачима причињава вјетар који ствара наносе снијега на коловоз.

Дежурне екипе су на терену, чисте и посипају све критичне дионице, али ниске температуре успоравају дјеловање посипних материјала.

У усјецима и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз.

Из АМС савјетују веома опрезну вожњу прилагођену стању и условима на путу и подсјећају возаче да је зимска опрема законски обавезна, а због лоших временских услова и неопходна.

Регионални пут Улог - Кланци, преко превоја Морине у дужини од 20 километара, због високих снијежних сметова и даље је непроходан.

Због дочека дјечије и међународне Нове године данас ће доћи до обуставе саобраћаја у Улици краља Петра Првог Карађорђевића у Бањалуци, на дијелу од Улице Марије Бурсаћ /"Палас"/ до Улице Вука Караџића /Позориште/ у времену од 11.00 до 13.00 часова и од 19.00 часова до 2.00 часа иза поноћи.

Због радова на дионици магистралног пута Костајница - Козарска Дубица у мјесту Вриоци, на снази је обустава саобраћаја, а возила се преусмјеравају на привремену обилазницу у непосредној близини.

На дионици магистралног пута М-16, дионица Карановац - ентитетска граница /Угар/, у мјесту Бочац, због активираног клизишта саобраћа се једном коловозном траком, уз постављену сигнализацију.

На магистралном путу Бањалука - Челинац, у мјесту Врбања, због радова, саобраћа се повремено једном коловозном траком, наизмјеничним пропуштањем возила.

Једном траком, због радова, саобраћа се и на магистралном путу Зворник - Дрињача, у мјесту Ђевање.

Због изласка грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука - Добој Вукосавље - ентитетска граница /Каруше/, на дионицама Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка до краја године биће измијењен режим саобраћаја, тако да ће повремене обуставе бити вршене сваки пуни час и трајаће по 15 минута, радним данима и суботом од 7.00 до 17.00, а недјељом од 7.00 до 13.00 часова.

Ауто-мото савез Републике Српске покренуо је велику превентивну кампању под
називом "Стоп алкохолу на точковима" којом се жели утицати на промјену ставова код возача, посебно младих, који у саобраћају учествују под утицајем алкохола.

Саобраћај се овог јутра на већини путева у Федерацији БиХ одвија отежано и успорено, а на дионицама у вишим планинским предјелима има угаженог снијега и леда на коловозу, тако да је за теретна возила са приколицом и шлепере обавезна употреба ланаца.

И у нижим подручјима мјестимично је залеђен коловоз, нарочито на дионицама преко мостова и на прилазима тунелима.

Због активираног клизишта обустављен је саобраћај на дионици Симин Хан - Калесија, у Бабајићима. У функцији је обилазница преко Дубрава.

Због сњежних наноса на регионалном путу Михаљи - Блидиње забрањен је саобраћај за теретна возила и аутобусе.

Поводом Нове године, од данас у 12.00 до 2. јануара до поноћи биће забрањен превоз експлозивних материја на подручју ФБиХ.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.

Коментари / 0

Оставите коментар