Saobraćaj usporen zbog snijega

Zbog niske temperature u ranim jutarnjim časovima, saobraćaj se posebno otežano odvija na dionicama u višim planinskim predjelima i preko planinskih prevoja, gdje na kolovozima ima ugaženog snijega i poledice, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 31.12.2014 | 09:05
Saobraćaj usporen zbog snijega

Saobraćaj se u većem dijelu Republike Srpske odvija usporeno i otežano. Za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere obavezna je upotreba lanaca.

Poledice ima i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima, pa se vozačima savjetuje da vožnju prilagode uslovima na putu.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava vjetar koji stvara nanose snijega na kolovoz.

Dežurne ekipe su na terenu, čiste i posipaju sve kritične dionice, ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnih materijala.

U usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Iz AMS savjetuju veoma opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu i podsjećaju vozače da je zimska oprema zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

Regionalni put Ulog - Klanci, preko prevoja Morine u dužini od 20 kilometara, zbog visokih sniježnih smetova i dalje je neprohodan.

Zbog dočeka dječije i međunarodne Nove godine danas će doći do obustave saobraćaja u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjaluci, na dijelu od Ulice Marije Bursać /"Palas"/ do Ulice Vuka Karadžića /Pozorište/ u vremenu od 11.00 do 13.00 časova i od 19.00 časova do 2.00 časa iza ponoći.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Kostajnica - Kozarska Dubica u mjestu Vrioci, na snazi je obustava saobraćaja, a vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta M-16, dionica Karanovac - entitetska granica /Ugar/, u mjestu Bočac, zbog aktiviranog klizišta saobraća se jednom kolovoznom trakom, uz postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac, u mjestu Vrbanja, zbog radova, saobraća se povremeno jednom kolovoznom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Jednom trakom, zbog radova, saobraća se i na magistralnom putu Zvornik - Drinjača, u mjestu Đevanje.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj Vukosavlje - entitetska granica /Karuše/, na dionicama Šešlije - Johovac i Johovac - Rudanka do kraja godine biće izmijenjen režim saobraćaja, tako da će povremene obustave biti vršene svaki puni čas i trajaće po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova.

Auto-moto savez Republike Srpske pokrenuo je veliku preventivnu kampanju pod
nazivom "Stop alkoholu na točkovima" kojom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača, posebno mladih, koji u saobraćaju učestvuju pod uticajem alkohola.

Saobraćaj se ovog jutra na većini puteva u Federaciji BiH odvija otežano i usporeno, a na dionicama u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, tako da je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

I u nižim područjima mjestimično je zaleđen kolovoz, naročito na dionicama preko mostova i na prilazima tunelima.

Zbog aktiviranog klizišta obustavljen je saobraćaj na dionici Simin Han - Kalesija, u Babajićima. U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Zbog snježnih nanosa na regionalnom putu Mihalji - Blidinje zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse.

Povodom Nove godine, od danas u 12.00 do 2. januara do ponoći biće zabranjen prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Komentari / 0

Ostavite komentar