Влада Српске неће дочекати наредне изборе

БиХ треба државнике који ће водити интересе о народу, а не политиканте који ће водити интересе само о себи, рекао је Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Република Српска 31.12.2014 | 07:44
Влада Српске неће дочекати наредне изборе

"Ако будемо политиканти, онда ћемо наставити да тонемо као друштво. Увјеравам вас да ја дио таквог сценарија нећу бити", рекао је Иванић.

Мишљења је да нова њемачко-британска иницијатива, нити имплементација одлуке "Сејдић и Финци" не значи мијењање дејтонског уређења БиХ.

"Сасвим јасно: Неће бити захтјева за промјенама уставних надлежности, ја вас у то увјеравам, а имаћете прилику да видите да ће тако бити", рекао је он.

НН: Шта је, по Вама, најважнији догађај 2014. године?

ИВАНИЋ: Политички, најважнији догађај су избори који су били нека врста благе прекретнице јер је дошло до неке врсте подјеле друштва. Од двије најважније функције једна је припала опозицији, једна власти, од два нивоа власти један је припао опозиционом блоку из РС, а други владајућима из РС. То је за мене политички најупечатљивији догађај. Мимо политике, поплаве су биле један заиста тежак догађај и оне ће утицати на економске показатеље. Оно што је мени упечатљиво је степен солидарности млађих људи и солидарност коју је показала моја генерација, и то је нешто јако позитивно.

НН: Видјели сте, вјероватно, незадовољне раднике који су из Тузле кренули ка граници "да се иселе". Како то коментаришете? Изолован догађај или увод у нешто веће?

ИВАНИЋ: Мислим да је то врхунац тешких услова у којима живи дио предратног индустријског становништва у предратним индустријским центрима попут Тузле. Ти људи су данас нека врста "вишка" - не могу да нађу посао у оквиру онога што знају и за шта су се школовали. Они су годинама већ исцрпљени и зато не мислим да је то изолован догађај. Ја већ мјесецима говорим да се у области економије нешто мора урадити јер нам се, у противном, поново могу десити протести, овај пут још разорнији него што су били прошле године. Политичке структуре то морају имати на уму.

НН: Политичаре најчешће окривљују да су једини кривци за недостатак реформи и корупцију. Колики је, по Вашем мишљењу, њихов удио у лошем стању у којем се налазимо, а колико можда ни само друштво није спремно да се мијења, неспремност суочавања са реформама?

ИВАНИЋ: Убједљиво је највећа одговорност политичара. Они треба да воде народ. Народ једном у четири године на изборима одлучује у ком правцу да се иде, а онда политичари четири године одлучују куда треба да иде народ. Наравно, искрено говорећи, и општи амбијент у друштву мора бити бољи него што јесте, бити спреман на реформе, имати разумијевања за потребе промјена. Немогуће је ако сте стално суочени са захтјевима да све остане исто, да нема отпуштања у јавном сектору, да нема смањења давања из буџета, очекивати да ће бити боље. Дакле, мора и то постојати, али кључ одговорности је на политичарима да имају визију. Већина наших политичара нема визију и зато носе највећу одговорност за ово стање.

НН: Колико је наше друштво сад спремно на те тешке реформе? Знамо да и многа развијенија друштва имају отпор кад су реформе у питању?

ИВАНИЋ: Вјероватно није спремно, али ни у другим друштвима није био постигнут потпуни консензус па су се реформе одвијале. Навешћу примјер бившег њемачког канцелара Герхарда Шредера. Он је имао силне отпоре реформама које је спроводио, али је данас Њемачка због тих реформи стабилна земља која је прегурала кризу без већих проблема.

НН: Да, али је Шредер због тих реформи изгубио власт, а СПД више није успио освојити власт.

ИВАНИЋ: У томе је разлика између државника и политиканата. Политиканти ће пустити да земља пропадне да би они остали на власти, а државници ће радије да не буду поново изабрани али да земља остане стабилна. Мислим да и нама треба више државника а мање политиканата.

НН: Хоће ли успјети њемачко-британска иницијатива? Ја нисам баш превелики оптимиста јер ми се чини да се она превише ослања на политичаре да ће на неки начин реформама сами одсјећи грану на којој сједе. То ми се чини тешко да ће се десити.

ИВАНИЋ: Нисам баш сигуран да вам је то добра оцјена зато што ту иницијативу треба гледати у глобалном оквиру, у условима озбиљног заоштравања прилика у Украјини. Очито је ЕУ стало да се односи на Балкану релаксирају и зато је одлучила да направи временску прерасподјелу потребних реформи. Ја мислим да то није лоша ствар. Мој услов у преговорима са Федериком Могерини је био да нам они не подносе списак реформи него, напротив, да их ми усаглашавамо с њима јер сам увјерен да је то једини начин да се дође до реформи које су могуће, које имају сагласност и које су оствариве.

НН: Неке дипломате, кад се камере угасе, незванично говоре да се може десити "Санадеров синдром", тј. да политичари учине све да не дође до реформи по којима би можда и сами завршили као Санадер у Хрватској.

ИВАНИЋ: Као што сам рекао: постоје политиканти и државници. Државници ће размишљати о дугорочном интересу народа, а политиканти само о свом интересу. Ако будемо политиканти, онда ћемо наставити да тонемо као друштво. Увјеравам вас да ја дио таквог сценарио нећу бити.

НН: Има ли код нас више политиканата или државника?

ИВАНИЋ: Видјећемо. Сви имају шансу да се сада покажу.

НН: Је ли "запело" у формирању Савјета министара? Иде ли то нешто спорије? Да не уђемо опет у неку кризу?

ИВАНИЋ: Нема кризе, мислим да бисмо у најскорије вријеме могли добити мандатара, а након тога и Савјет министара и друге кључне функције.

НН: Има ли икакве шансе да СНСД буде дио власти на нивоу БиХ?

ИВАНИЋ: Мислим да не. Мислим да су они објективно својим понашањем и односом према мени, а посебно према највећој странци Савеза за промјене СДС-у довели до тога да је то практично неоствариво.

НН: И за крај да се још једном вратимо на те реформе које се очекују... Може ли се у неким обрисима рећи да ли оне на крају доносе суштинско мијењање дејтонског уређења, или само неке мање промјене?

ИВАНИЋ: Ја сам био више него јасан: позиција РС је ефикасније доношење одлука у оквиру постојећих уставних надлежности. То значи реформе практичне политике, а не реформе институционалног оквира. Ја сам сасвим сигуран да неће бити никаквих промјена надлежности. Буде ли то неко тражио, онда ће то у старту значити наметање а не сагласност, а чим сагласности нема - нема ни успјеха. Сасвим јасно: Неће бити захтјева за промјенама уставних надлежности, ја вас у то увјеравам, а имаћете прилику да видите да ће тако бити.

НН: Ви сте дуго били у Савјету Европе и одлично познајете елементе одлуке "Сејдић и Финци". Неки људи говоре да њена имплементација на мала врата значи суштинске промјене које доводе у питање принципе паритета, ротације, етничке заступљености...

ИВАНИЋ: Не, ништа се од тога не доводи у питање. То би се догодило да се осталима гарантује да уђу. Али ако им се отвори простор, а они објективно не могу бити изабрани, проблем "Сејдић и Финци" је завршен, а није се промијенила суштина уређења БиХ. Нико није забранио припадницима националних мањина да буду именовани за амбасадоре, сада они то могу бити. Једино ако би неко екстремно примјењивао ту синтагму "остали" тражећи гаранције да остали имају оно што имају Срби, Хрвати и Бошњаци. То није реално. Њима не треба ништа забранити, али им не треба ништа гарантовати, за разлику од конститутивних народа којима се мора гарантовати.

НН: Често смо у "Независним" дочекивали амбасадоре који примјену одлуке "Сејдић и Финци" управо виде као укидање етничког и увођење грађанског уређења. Они то зову "даље од дејтонског ка бриселском уређењу", а по некима то значи и "један човјек, један глас".

ИВАНИЋ: То могу да кажу само они који не познају БиХ и који су овдје само формално и бирократски. Мислим да то говоре амбасадори који по свом ауторитету и не уживају баш велики респект. Добри познаваоци прилика у БиХ никад тако нешто не би рекли. У БиХ је немогућ принцип "један човјек, један глас", а та синтагма "мање дејтонског, више бриселског" не значи ама баш ништа. Ако би се о томе радило, то би било само "препакивање" протеклих осам година у којима се ништа није десило. Онај ко хоће застој БиХ промовисаће такву политику. БиХ може функционисати само у оквиру Дејтона. Дејтон је довољно широк да даје простор за договор ако га желимо. Ја након Педија Ешдауна више нисам забринут да би било ко ишао у таква наметања. Нико паметан то не би радио.

НН: У РС је формирана нова влада. Како видите њен рад у наредним мјесецима?

ИВАНИЋ: То није нова, то је стара влада и имаћемо све оно што смо имали у протеклих осам година. Коме је било тада добро биће задовољан, а сви они који мисле да ово што је рађено протеклих осам година није добро остаће незадовољни. Према томе, ништа се ту не мијења. Мислим да ова влада неће предуго трајати те да неће дочекати наредне опште изборе. Када и како не бих спекулисао, али она не може понудити ништа ново. Видјећемо рутинско, шаблонско "одрађивање" онако како су и радили задњих осам година.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Истина

31.12.2014 06:51

Иваницу нек теби и Бакиру Бог да снаге за рад са Бајиним јараном из Мостара. Требаце вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибер

31.12.2014 07:13

Е јадна је назови дрзава гдје је Иваниц у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макси

31.12.2014 07:20

Бог ми требамо се забринути, јер Иванић све што је рекао скоро увијек тако и буде. ...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

31.12.2014 07:26

Иванићу, нек Вам је бог на помоћи. Видите шта ради баја у Републици Српској, како вршља по Федерацији са својим муповцима. Шта ради са новинарима? Дајте једном формирајте ту власт на нивоу БиХ и почни те коначно са радом, да ради СИПА, јесмо сиромашни, али ако будете хапсили лопове и криминалце, биће народу лакше и имаћете и даље подршку од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјулбијаза

31.12.2014 07:32

Ни ти ниста ниси бољи. Јадан народ ,све вас треба сменити и поставит странце да нас пробају спасит ове беде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа

31.12.2014 07:42

Само ви причајте, неће ово, неће оно, а они све што зацрташе и остварише. Нису формирали влат на БиХ нивоу, ал зато јесте Човић који ће их штитити као најрођеније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

31.12.2014 07:53

Иванић лијепо врши анализе, међутим и сам он није у својој партији успоставио ствари како треба!?И код њега стални "партијски спавачи и полтрони" увијек добију највише?Ако тако настави на најбољем је путу да више никада на изборима не прође!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица д боy

31.12.2014 08:05

Него, ста цемо са Перицом. И ограницени људи знају да гласање за будзет знаци подрску владајуцој структури. Па ви и сл. пут ставите на листе људе по "старим заслугама" и особе које имају кривицне пријаве спремљене негдје у фиокама, посто је такве најлаксе уцијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

31.12.2014 08:09

Доле баја од ноцаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

31.12.2014 08:30

А ста као остацете ви горе у бих на власти.Цовиц казе да нецете издрзати 4 године...ко лазе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

31.12.2014 08:30

Иванићу, вријеме је да "почистиш" партију од улизица и полтрона који ма је у глави само фотеља. Једино тако ПДП може да исплива и доминира на политичкој сцени БиХ, све остало је погубно за будућност партије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак се окреће

31.12.2014 08:54

Да, само си Ивановићу заборавио додати да ће нова влада бити изабрана двотрећинском скупштинском већином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

31.12.2014 08:55

Жељко Комшић и Драган Човић би могли “растурити” федералну и државну парламентарну већину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

луја

31.12.2014 09:17

Какав преокрет у друштву ,знамо како си дошао на то мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

дан

31.12.2014 09:17

О каквој власти причаш...па Човић није ријешио ни федерацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

31.12.2014 09:35

Био је Иваниц на власти па колико се сјецам ни тад није водио рацуна о народу па неце ни сад о цему он то прица топла вода давно измисљена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОШ

31.12.2014 09:49

СЕЛО ГОРИ А БАБА СЕ ЧЕШЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

31.12.2014 10:06

Неце та влада ни Дан зена доцекати на окупу а камоли нове изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

31.12.2014 10:13

Господин Иванић би по знању и нивоу требао бити председник Р.Српске ,али није успио због корупцијске побједе актуелног баје Додика,а проблем је што масовно људи бјеже из оба ентитета,значи остаде све празно ,пуста држава без народа и није држава ЖЕЛИМ ВАМ СРЕТНУ ,ЗДРАВУ И МИРНУ 2015

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

31.12.2014 10:31

ИВАНИЋУ,добио си гласове и подршку Грађана СРПСКЕ да их заступаш у Председништву БИХ.Искусан политичар твог калибра(а у властои око власти си 20година)би требао да "ВАЖЕ2шта говори.Ако ни због чега а оно због 51.69% гласова који су ти дали подршку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тораби

31.12.2014 10:46

Један од темељних ставова ЕУ је полиција на државном нивоу. Никад нећемо у ЕУ онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уффф

31.12.2014 10:53

Ај цути и продај РС за једну марку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја до јаја

31.12.2014 10:55

Владе падају и бирају се нове, није трагедије ако ова актуална не опстане до наредних избора.. - кључно питање је 'хоће ли РС опстати до наредних избора' са Бајом и бајицима на нејаким плецима?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРСЉЕН

31.12.2014 10:59

Како то господо да нема Сесеља ипак је то Србин кога цео свет као струцњака права постује и од њега уци, а ми га се стидимо Срби све оно сто славе требају се тога стидити, а све оно цега се стиде требало би да СЛАВЕ ИЗГЛЕДА ДА СЕ И кОСОВА СТИДИМО ИЛИ ОДРИЦЕМО, лијепо Сесељ реце 500 година смо били под Турцима па смо се ослободили па засто се не би борили да повратимо своју свету земљу и Светосавско огњисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

31.12.2014 11:10

Нема нама преко ријеке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

31.12.2014 11:23

Цијеним овог Иваница ,комплетан политицар,висока класа заиста,паметан,интилигентан,најбоље познаје стање у БиХ ,ја мислим да би он , Комсиц и Радојциц изванредно сарадивали. Три тренутно нај,нај,политицара(наравно без снсд)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

31.12.2014 11:46

До вад је ,хтио је да казе,ако мозете трпити ову владу ,или на улицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.12.2014 14:00

Јулио заборавио си и без СДА. Осим ако си мислио да СББ и ДФ са СзП може формирати власт на државном нивоу, а не може недостаје ту ХДЗ БиХ и наравно број од 22, од укупно 42. посланика у ПС БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биједа

31.12.2014 14:29

Драги бозе, да ли ови из политицког врха мога да виде моје сузе сад. Како сједим и плацем 31. Дец у 3х по дану. Зато сто иде нова година и сви иду негдје, а ја не могу нигдје. Јер немам ни једну једуну марку. Јер немам посао, а хоцу да радим. Вољео би да знам гдје су вцрс, њихова дјеца и како би се они осјецали да свом дјетету казу да немају. Као сто се сад мој отац осјеца јер сам га мало цас питао да ми да који динар. Брату је дао 2,30км за нову годину. Гдје он мозе да оде са тим парама? А има 20год.? Срецна вам нова година свима :'( пуно среце, здравља и пара. Зиви мо били без обзира ко сте и ста сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

31.12.2014 14:43

Добар је младјо;) мене интересује да ли це се на нивоу БХ власт уопсте формирати до наредних избора :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: СТРСЉЕН

31.12.2014 14:49

Стиди се, народ тоне у сиромаштво а ти лупаш о неким митовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

31.12.2014 15:43

А народ у СРПСКОЈ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

31.12.2014 16:40

ДОК ЈЕ ДОДИКА НЕ БРИНЕМ ЗА СРПСКУ ЗА КОЈУ САМ СЕ БОРИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закључак

31.12.2014 17:46

Најбоље плаћен посао у БиХ је млаћење празне сламе и продавање магле. Ликови попут Додика, Иванића, Шпирића, Крајишника, Вучића, Изетбеговића, Човића, Лагумџије, и свих остали у такозваној политици раде то с уживањем. Народу остаје да сиса весло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рафинерија

31.12.2014 17:47

Сјећа ли се ико више Микеревића и његових послова са ВИТОЛ-ом око рафинерије у Броду. Боже не могу се сјетити у из које је странке Микеревић можда се професор иванић сјећа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАПРИЈЕД МЛАДЕНЕ

31.12.2014 17:59

НАПРИЈЕД МЛАДЕНЕ ИМА СЕ ШТА ПОКРЕНУТИ ИМА СЕ ШТА РЕФОРМИСАТИ, ТРЕБА ЈЕДНОСТАВНО РАДИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

31.12.2014 18:02

Закљуцак, сто посто си у праву, ми моземо да сисамо весло као и предходних 20 година и то је само поцетак јер цемо сисат јос наредних 50 година. Ко то свати прије, прије це несто урадити са својим зивотом и зивотом своје породице. А они, политицка електа рс, су то вец сватили и убиру плодове насег сисања весла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.12.2014 20:16

Да човјек не вјерује своме разуму и својим очима што види, ушима што чује. Па овог несрећника смо чули гледали и осјетили на својој кожи, како га није стид да се било гдје појави и проговори куда он прође нема ту среће и живота за људе за Србе велика несрећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

31.12.2014 22:17

Ста си ти Иваницу направио за све ове године. Срам те било. Докле цес се ти бавити узалудном политиком. Док срце не отказе

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

01.01.2015 01:29

Након што је Вучић отео изборну побједу Савезу за промјене, Иванић је отишао Вучићу на ноге. Да добије инструкције. И извиди како стоји у Београду. У Београду можеш добро стајати само ако платиш, и то дебело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

01.01.2015 08:15

"""Након што је Вучић отео изборну побједу Савезу за промјене"""" Јели то Вучић би на бројењу гласачких листића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

01.01.2015 18:25

"Добој", каже се "бројању" а не "бројењу".

ОДГОВОРИТЕ