Грађани Сарајева у страху од смрзавања

Грађани Кантона Сарајево чији домови се загријавају из котловница КЈКП "Топлане" Сарајево наредних дана имаће мање загријане радијаторе, јер је смањен доток гаса из Руске Федерације у БиХ.

Босна и Херцеговина 31.12.2014 | 07:15
Грађани Сарајева у страху од смрзавања

Предузеће "Топлане" већ је 65 посто котловница у кантону почело загријавати мазутом, пошто је КЈКП "Сарајевогас" из компаније "БХ гас" дозвољено да користи само 710.000 кубних метара гаса.

Мехмедалија Сијарић, извршни директор Сектора и развоја овог предузећа, истиче да је то довољно да снабдију потрошаче у ових неколико дана.

"'Топлане' су већ почеле са загријавањем на мазут, а ово предузеће је одлучило да ће смањити улазну топлоту у систем и да ће, на неки начин, смањити потрошњу. То је њихова одлука", рекао је Сијарић.

Из "Топлана" истичу да алтернативног горива за загријавање имају за још неколико дана, те да ће морати тражити додатна средства.

Велики број грађана у Сарајеву већ у уторак се жалио да су им радијатори мање топли него што је то уобичајено, те да су "Топлане" угасиле гријање прије 22 сата, до кад су обавезне загријавати станове.

У међувремену одржан је и састанак представника Кантона Сарајево, "Сарајевогаса", "Топлана", "Енергоинвеста" и "БХ гаса" у Сарајеву на којем је договорено да се учини све како грађани не би остали без гријања.

"'Енергоинвест' д.д. Сарајево, увозник гаса за БиХ, очекује да већ у току дана (сриједа) дође до стабилизације у испоруци гаса из Русије. То подразумијева да почнемо добијати потребне количине гаса, а то је у овом тренутку 1.200.000 метара кубних, због тога што су температуре доста ниске и због појачане потрошње", речено је из овог предузећа.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добој

31.12.2014 11:13

А колико су неки пукли од радости када је Русија одустала од Јужног тока.

ОДГОВОРИТЕ