Građani Sarajeva u strahu od smrzavanja

Građani Kantona Sarajevo čiji domovi se zagrijavaju iz kotlovnica KJKP "Toplane" Sarajevo narednih dana imaće manje zagrijane radijatore, jer je smanjen dotok gasa iz Ruske Federacije u BiH.

Bosna i Hercegovina 31.12.2014 | 07:15
Građani Sarajeva u strahu od smrzavanja

Preduzeće "Toplane" već je 65 posto kotlovnica u kantonu počelo zagrijavati mazutom, pošto je KJKP "Sarajevogas" iz kompanije "BH gas" dozvoljeno da koristi samo 710.000 kubnih metara gasa.

Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor Sektora i razvoja ovog preduzeća, ističe da je to dovoljno da snabdiju potrošače u ovih nekoliko dana.

"'Toplane' su već počele sa zagrijavanjem na mazut, a ovo preduzeće je odlučilo da će smanjiti ulaznu toplotu u sistem i da će, na neki način, smanjiti potrošnju. To je njihova odluka", rekao je Sijarić.

Iz "Toplana" ističu da alternativnog goriva za zagrijavanje imaju za još nekoliko dana, te da će morati tražiti dodatna sredstva.

Veliki broj građana u Sarajevu već u utorak se žalio da su im radijatori manje topli nego što je to uobičajeno, te da su "Toplane" ugasile grijanje prije 22 sata, do kad su obavezne zagrijavati stanove.

U međuvremenu održan je i sastanak predstavnika Kantona Sarajevo, "Sarajevogasa", "Toplana", "Energoinvesta" i "BH gasa" u Sarajevu na kojem je dogovoreno da se učini sve kako građani ne bi ostali bez grijanja.

"'Energoinvest' d.d. Sarajevo, uvoznik gasa za BiH, očekuje da već u toku dana (srijeda) dođe do stabilizacije u isporuci gasa iz Rusije. To podrazumijeva da počnemo dobijati potrebne količine gasa, a to je u ovom trenutku 1.200.000 metara kubnih, zbog toga što su temperature dosta niske i zbog pojačane potrošnje", rečeno je iz ovog preduzeća.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Doboj

31.12.2014 11:13

A koliko su neki pukli od radosti kada je Rusija odustala od Južnog toka.

ODGOVORITE