Кратке биографије актера упада у портал Клиx

Редакција портала Клиx.ба ће у законском року искористити своје право жалбе због одузетих предмета у јучерашњем претресу, а везано за снимак Жељке Цвијановић, односно случај "Два папка".

Босна и Херцеговина 30.12.2014 | 18:05
Кратке биографије актера упада у портал Клиx

Редакција озбиљно размишља и о подношењу тужбе против одговорних особа у полицијским агенцијама и правосудним институцијама у Бањалуци и Сарајеву.

Сматрамо да имамо основа за то с обзиром да нам је нанесена огромна материјална штета, да су запослени у нашој редакцији више од осам сати били заробљени, да нам је одређени дио имовине уништен током претреса, да је један од колега фоторепортера, Един Хаџихасић, задобио и физичке повреде приликом обављања свога посла, један од наших запослених је такође завршио у Хитној помоћи, односно на Клиници ургентне медицине КЦУС-а, након што му је позлило....

Осим тога, што су нам посвједочили и бројни адвокати и други стручњаци из области права, законски или правно гледано, претрес који је полиција обавила јуче у нашој редакцији је веома споран. О самом притиску на наше новинаре и медије генерално у БиХ, сувишно је и говорити. Ово је преседан, чин вриједан презира и осуде у свакој демократској држави, што би БиХ треба постати, јер је евидентно да то још увијек није.

Дакле, ко су главни актери ове приче, због којих, по чијем наређењу и одобрењу, је редакција портала Клиx.ба претрпјела све ово наведено.

Жељка Цвијановић, премијерка Републике Српске, особа је која је након катастрофалног претходног мандата у којем није урадила ништа вриједно пажње, поново сјела у премијерску фотељу. Да ствар буде још гора, Цвијановић је предложена за мандатарку недуго након што је јавност чула снимак. Дугогодишња је чланица СНСД-а, странке која влада у Републици Српској већ дужи низ година, а како влада најбоље ће рећи грађани који тамо живе. Цвијановић је уједно особа која би прва требала бити испитана у вези спорног снимка, али то Специјално тужилаштво Српске није наредило.

Горан Гламочанин, специјални је тужилац којем је у Специјалном тужилаштву Републике Српске повјерен овај случај истраге "Два папка", односно истраге о томе како је снимак доспио у јавност, тачније у нашу редакцију. Као и много пута до сада, и овог пута му је бачен "врућ кромпир", сматрају неки. Гламочанин је и човјек који није хтио или није смио затражити да се премијерка и "папци" испитају те да се установи да ли су починили кривично дјело.

Синиша Кострешевић, начелник Јединице за организовани криминал МУП-а РС, кључни је човјек у овом случају. У медијима је небројно пута спомињан као "Додиков човјек", "главни СНСД-ов чистач", неко ко одлучује о подобним и неподобним кадровима у МУП-у. Медији га спомињу као оданог сарадника Милоша Чубриловића Чубрија, шефа обезбјеђења Милорада Додика, који опет суверено одлучује о много чему када је у питању МУП РС. Кострешевић је некадашњи начелник полиције у Лакташима, за чије се напредовање у каријери побринуо политички врх СНСД-а, када су дошли на власт, тврде многи. Иначе, човјек је који се воли хвалити, па тако је то било и јуче у редакцији Клиx.ба, да му нико у медијима нема фотографију. Од јуче има.

Игор Тодоровић, је судија за претходни поступак Општинског суда у Сарајеву који је потписао наредбу за претрес просторија редакције Клиx.ба. Неки добро упућени кажу да се ради о "плашљивом" човјеку, шта год то значило. У овом случају је "храбро" потписао налог, односно наредбу, за претрес просторија Клиxа. О тврдњама, за које још увијек сматрамо да су само нагађања док се и ако се не докаже супротним, да је близак одређеној политичкој странци за сада нећемо спекулисати.

Тужитељка која је по замолби Специјалног тужилаштва РС наложила претрес је Суада Пашић, замјеница шефа Одјељења општег криминалитета Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево. Информацију о томе ко је тужитељка у Сарајеву која је наложила срамни претрес редакције портала Клиx.ба је добила тек данас у касним послијеподневним сатима, јер су у тој институцији све вријеме покушавали то сакрити од јавности.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Само Тако

30.12.2014 17:14

Нагазите их по свим основима. Багра и не заслужује друго. Настојте да се са вама за праведну ствар солидаришу и колеге из РС. Само удружени можете да направите нешто и разбијете владајуће организоване криминалне групе у РС и Федерацији. Сви су исти, без изузетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

30.12.2014 17:18

Гледао сам снимак изласка из просторија након претреса. Оно је туга. Као кад излазе пљачкаши из неке тек опљачкане банке. У цивилу. Нема униформи. К'о пљачка самопослуге. Јад и биједа од полиције. Ако су били у претресу легално и легитимно, зашто се морају крити. К'о курве, Да бог мили сачува. Да човјек не повјерује. Само из тога се види да се радило о упаду а не о легитимном претресу. Ићи до краја у расвјетљаванују случаја, и одговорне пред суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сјетимо се Ћурувије

30.12.2014 17:29

Ћурувија је убијен а сад ће се неки који су тада мислили да могу да раде шта год хоће, кајати наредних 40 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лале

30.12.2014 17:32

Погледајте србофобицне коментаре на Клиx.ба, погледајте како пису о Србима и МУП РС. Нико не помиње слободу медија вец је србофобија порасла до неба. Аферим Срби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБО

30.12.2014 17:32

Сви ови горе набројани боре се за независност РС и ми срби треба да их подржимо у њиховом послу.Живјела независна РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

30.12.2014 18:02

Налог дат од Кантоналног тужиоца,Кантонални суд поврдио и издао налог за претрес.Муп Кантона у садејству МУП РС-а обавио претрес.ко је крив?СРПСКА.Свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли је нор`малан

30.12.2014 18:08

Па и Санадер је на "врхунцу" своје моци радио несто слицно, а гдје је сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван

30.12.2014 19:45

Само наставите, све има свој поцетак и крај, они ницим незаслузују да се о њима и размисља. БАНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с wеба не из масте-додатак на моје писање

31.12.2014 01:28

Чијим парама Изетбеговић гради по Међугорју? Перић не вјерује у Међугорје. Ал зато вјерује Бакир. Он је наиме прије неког времена уложио респектабилну суму новаца у изградњу туристичких објеката у Међугорју који се већ граде преко фабрика...

ОДГОВОРИТЕ