Kratke biografije aktera upada u portal Klix

Redakcija portala Klix.ba će u zakonskom roku iskoristiti svoje pravo žalbe zbog oduzetih predmeta u jučerašnjem pretresu, a vezano za snimak Željke Cvijanović, odnosno slučaj "Dva papka".

Bosna i Hercegovina 30.12.2014 | 18:05
Kratke biografije aktera upada u portal Klix

Redakcija ozbiljno razmišlja i o podnošenju tužbe protiv odgovornih osoba u policijskim agencijama i pravosudnim institucijama u Banjaluci i Sarajevu.

Smatramo da imamo osnova za to s obzirom da nam je nanesena ogromna materijalna šteta, da su zaposleni u našoj redakciji više od osam sati bili zarobljeni, da nam je određeni dio imovine uništen tokom pretresa, da je jedan od kolega fotoreportera, Edin Hadžihasić, zadobio i fizičke povrede prilikom obavljanja svoga posla, jedan od naših zaposlenih je takođe završio u Hitnoj pomoći, odnosno na Klinici urgentne medicine KCUS-a, nakon što mu je pozlilo....

Osim toga, što su nam posvjedočili i brojni advokati i drugi stručnjaci iz oblasti prava, zakonski ili pravno gledano, pretres koji je policija obavila juče u našoj redakciji je veoma sporan. O samom pritisku na naše novinare i medije generalno u BiH, suvišno je i govoriti. Ovo je presedan, čin vrijedan prezira i osude u svakoj demokratskoj državi, što bi BiH treba postati, jer je evidentno da to još uvijek nije.

Dakle, ko su glavni akteri ove priče, zbog kojih, po čijem naređenju i odobrenju, je redakcija portala Klix.ba pretrpjela sve ovo navedeno.

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, osoba je koja je nakon katastrofalnog prethodnog mandata u kojem nije uradila ništa vrijedno pažnje, ponovo sjela u premijersku fotelju. Da stvar bude još gora, Cvijanović je predložena za mandatarku nedugo nakon što je javnost čula snimak. Dugogodišnja je članica SNSD-a, stranke koja vlada u Republici Srpskoj već duži niz godina, a kako vlada najbolje će reći građani koji tamo žive. Cvijanović je ujedno osoba koja bi prva trebala biti ispitana u vezi spornog snimka, ali to Specijalno tužilaštvo Srpske nije naredilo.

Goran Glamočanin, specijalni je tužilac kojem je u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske povjeren ovaj slučaj istrage "Dva papka", odnosno istrage o tome kako je snimak dospio u javnost, tačnije u našu redakciju. Kao i mnogo puta do sada, i ovog puta mu je bačen "vruć krompir", smatraju neki. Glamočanin je i čovjek koji nije htio ili nije smio zatražiti da se premijerka i "papci" ispitaju te da se ustanovi da li su počinili krivično djelo.

Siniša Kostrešević, načelnik Jedinice za organizovani kriminal MUP-a RS, ključni je čovjek u ovom slučaju. U medijima je nebrojno puta spominjan kao "Dodikov čovjek", "glavni SNSD-ov čistač", neko ko odlučuje o podobnim i nepodobnim kadrovima u MUP-u. Mediji ga spominju kao odanog saradnika Miloša Čubrilovića Čubrija, šefa obezbjeđenja Milorada Dodika, koji opet suvereno odlučuje o mnogo čemu kada je u pitanju MUP RS. Kostrešević je nekadašnji načelnik policije u Laktašima, za čije se napredovanje u karijeri pobrinuo politički vrh SNSD-a, kada su došli na vlast, tvrde mnogi. Inače, čovjek je koji se voli hvaliti, pa tako je to bilo i juče u redakciji Klix.ba, da mu niko u medijima nema fotografiju. Od juče ima.

Igor Todorović, je sudija za prethodni postupak Opštinskog suda u Sarajevu koji je potpisao naredbu za pretres prostorija redakcije Klix.ba. Neki dobro upućeni kažu da se radi o "plašljivom" čovjeku, šta god to značilo. U ovom slučaju je "hrabro" potpisao nalog, odnosno naredbu, za pretres prostorija Klixa. O tvrdnjama, za koje još uvijek smatramo da su samo nagađanja dok se i ako se ne dokaže suprotnim, da je blizak određenoj političkoj stranci za sada nećemo spekulisati.

Tužiteljka koja je po zamolbi Specijalnog tužilaštva RS naložila pretres je Suada Pašić, zamjenica šefa Odjeljenja opšteg kriminaliteta Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Informaciju o tome ko je tužiteljka u Sarajevu koja je naložila sramni pretres redakcije portala Klix.ba je dobila tek danas u kasnim poslijepodnevnim satima, jer su u toj instituciji sve vrijeme pokušavali to sakriti od javnosti.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Samo Tako

30.12.2014 17:14

Nagazite ih po svim osnovima. Bagra i ne zaslužuje drugo. Nastojte da se sa vama za pravednu stvar solidarišu i kolege iz RS. Samo udruženi možete da napravite nešto i razbijete vladajuće organizovane kriminalne grupe u RS i Federaciji. Svi su isti, bez izuzetaka.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

30.12.2014 17:18

Gledao sam snimak izlaska iz prostorija nakon pretresa. Ono je tuga. Kao kad izlaze pljačkaši iz neke tek opljačkane banke. U civilu. Nema uniformi. K'o pljačka samoposluge. Jad i bijeda od policije. Ako su bili u pretresu legalno i legitimno, zašto se moraju kriti. K'o kurve, Da bog mili sačuva. Da čovjek ne povjeruje. Samo iz toga se vidi da se radilo o upadu a ne o legitimnom pretresu. Ići do kraja u rasvjetljavanuju slučaja, i odgovorne pred sud.

ODGOVORITE
Name

sjetimo se Ćuruvije

30.12.2014 17:29

Ćuruvija je ubijen a sad će se neki koji su tada mislili da mogu da rade šta god hoće, kajati narednih 40 godina.

ODGOVORITE
Name

Lale

30.12.2014 17:32

Pogledajte srbofobicne komentare na Klix.ba, pogledajte kako pisu o Srbima i MUP RS. Niko ne pominje slobodu medija vec je srbofobija porasla do neba. Aferim Srbi!

ODGOVORITE
Name

SRBO

30.12.2014 17:32

Svi ovi gore nabrojani bore se za nezavisnost RS i mi srbi treba da ih podržimo u njihovom poslu.Živjela nezavisna RS

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

30.12.2014 18:02

Nalog dat od Kantonalnog tužioca,Kantonalni sud povrdio i izdao nalog za pretres.Mup Kantona u sadejstvu MUP RS-a obavio pretres.ko je kriv?SRPSKA.Svašta.

ODGOVORITE
Name

Da li je nor`malan

30.12.2014 18:08

Pa i Sanader je na "vrhuncu" svoje moci radio nesto slicno, a gdje je sada?

ODGOVORITE
Name

Stevan

30.12.2014 19:45

Samo nastavite, sve ima svoj pocetak i kraj, oni nicim nezasluzuju da se o njima i razmislja. BANDA.

ODGOVORITE
Name

s weba ne iz maste-dodatak na moje pisanje

31.12.2014 01:28

Čijim parama Izetbegović gradi po Međugorju? Perić ne vjeruje u Međugorje. Al zato vjeruje Bakir. On je naime prije nekog vremena uložio respektabilnu sumu novaca u izgradnju turističkih objekata u Međugorju koji se već grade preko fabrika...

ODGOVORITE