Планско уклањање Срба из Херцеговине

Тужилаштво БиХ је у завршној ријечи истакло да су оптужени Иван Зеленика, Срећко Херцег, Едиб Буљубашић, Иван Медић и Марина Грубишић-Фејзић били дио удруженог злочиначког подухвата над Србима на подручју Херцеговине.

Босна и Херцеговина 30.12.2014 | 16:22
Планско уклањање Срба из Херцеговине

Тужилац Сеид Марушић рекао је да су Хрватске одбрамбене снаге /ХОС/ 1992. године проводиле план уклањања српских цивила из Херцеговине тако што су их хапсили и затварали, пренио је Бирн.

Након хапшења, како је рекао тужилац, српски цивили су затварани у војну амбуланту у Мостару, а затим у Дретељ код Чапљине.

"Свих пет оптужених који данас сједе у судници били су припадници ХОС-а", рекао је Марушић.

У завршној ријечи тужилац је препричао исказе свједока Тужилаштва БиХ и навео да је један брачни пар из Мостара затворен у војну амбуланту, након чега је жена силована, а супруг премлаћен. Он је, како је рекао тужилац, познавао Ивана Зеленику и тражио да му помогне.

"Добар си човјек, али не могу ти помоћи јер си Србин", пренио је тужилац дио његовог свједочења.

Према ријечима тужиоца, у војној амбуланти је више жена силовано, док су мушкарци премлаћивани и на друге начине злостављани. Тужилац је прочитао исказ једног свједока који је рекао да га је у војној амбуланти тукао Иван Зеленика.

На суђењу су свједоци, како је рекао тужилац, испричали да је Иван Зеленика био управник у војној амбуланти.

Тужилац је прочитао и исказ свједока који је навео да се Срећко Херцег затвореницима у Дретељу представио и рекао да ће бити управник.

Марушић је рекао да су у Дретељу били затворени мушкарци и жене српске националности. Он је навео да су мушкарци премлаћивани, сексуално злостављани, као и на друге начине злостављани, док су жене биле силоване.

Тужилац је прочитао свједочења у којима је наведено да је Иван Медић тукао неке затворенике, као и да је силовао једну жену.

"Она тврди да је рекао како се зове", пренио је тужилац дио њеног свједочења.

Тужилац каже да Дретељ није преживјело неколико затвореника, те да је Едиб Буљубашић учествовао у убиству затвореника.

Марушић се позвао и на свједочења која се односе на стражара Марину Грубишић-Фејзић. У једном од исказа који је прочитао тужилац наведено је да су Марина и још једна стражарка тјерале двојицу затвореника на орални секс.

Излагање завршних ријечи биће настављено 27. јануара.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни

30.12.2014 16:45

Казнити све зликавце најстрожијом казном без обзира тко су , морамо се борити и вратити живот као некад што је био па колико год генерација морало проћи побиједили су рат они који су остали живи сад треба Мир побиједити мада смо сви у суштини губитници није нам то требало али морамо даље и чувати се да нам се никад не понови

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

30.12.2014 16:49

Ја у ово не могу да вјерујем, зна се ко је био ХОС, ово њима не приличи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

30.12.2014 16:55

Па зато се данас нас пресједник лизе и сурује са тим истим зенгама сто су то радили или њима слицним. Е баја баја

ОДГОВОРИТЕ