Plansko uklanjanje Srba iz Hercegovine

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi istaklo da su optuženi Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić bili dio udruženog zločinačkog poduhvata nad Srbima na području Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 30.12.2014 | 16:22
Plansko uklanjanje Srba iz Hercegovine

Tužilac Seid Marušić rekao je da su Hrvatske odbrambene snage /HOS/ 1992. godine provodile plan uklanjanja srpskih civila iz Hercegovine tako što su ih hapsili i zatvarali, prenio je Birn.

Nakon hapšenja, kako je rekao tužilac, srpski civili su zatvarani u vojnu ambulantu u Mostaru, a zatim u Dretelj kod Čapljine.

"Svih pet optuženih koji danas sjede u sudnici bili su pripadnici HOS-a", rekao je Marušić.

U završnoj riječi tužilac je prepričao iskaze svjedoka Tužilaštva BiH i naveo da je jedan bračni par iz Mostara zatvoren u vojnu ambulantu, nakon čega je žena silovana, a suprug premlaćen. On je, kako je rekao tužilac, poznavao Ivana Zeleniku i tražio da mu pomogne.

"Dobar si čovjek, ali ne mogu ti pomoći jer si Srbin", prenio je tužilac dio njegovog svjedočenja.

Prema riječima tužioca, u vojnoj ambulanti je više žena silovano, dok su muškarci premlaćivani i na druge načine zlostavljani. Tužilac je pročitao iskaz jednog svjedoka koji je rekao da ga je u vojnoj ambulanti tukao Ivan Zelenika.

Na suđenju su svjedoci, kako je rekao tužilac, ispričali da je Ivan Zelenika bio upravnik u vojnoj ambulanti.

Tužilac je pročitao i iskaz svjedoka koji je naveo da se Srećko Herceg zatvorenicima u Dretelju predstavio i rekao da će biti upravnik.

Marušić je rekao da su u Dretelju bili zatvoreni muškarci i žene srpske nacionalnosti. On je naveo da su muškarci premlaćivani, seksualno zlostavljani, kao i na druge načine zlostavljani, dok su žene bile silovane.

Tužilac je pročitao svjedočenja u kojima je navedeno da je Ivan Medić tukao neke zatvorenike, kao i da je silovao jednu ženu.

"Ona tvrdi da je rekao kako se zove", prenio je tužilac dio njenog svjedočenja.

Tužilac kaže da Dretelj nije preživjelo nekoliko zatvorenika, te da je Edib Buljubašić učestvovao u ubistvu zatvorenika.

Marušić se pozvao i na svjedočenja koja se odnose na stražara Marinu Grubišić-Fejzić. U jednom od iskaza koji je pročitao tužilac navedeno je da su Marina i još jedna stražarka tjerale dvojicu zatvorenika na oralni seks.

Izlaganje završnih riječi biće nastavljeno 27. januara.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Crni

30.12.2014 16:45

Kazniti sve zlikavce najstrožijom kaznom bez obzira tko su , moramo se boriti i vratiti život kao nekad što je bio pa koliko god generacija moralo proći pobijedili su rat oni koji su ostali živi sad treba Mir pobijediti mada smo svi u suštini gubitnici nije nam to trebalo ali moramo dalje i čuvati se da nam se nikad ne ponovi

ODGOVORITE
Name

SS

30.12.2014 16:49

Ja u ovo ne mogu da vjerujem, zna se ko je bio HOS, ovo njima ne priliči.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

30.12.2014 16:55

Pa zato se danas nas presjednik lize i suruje sa tim istim zengama sto su to radili ili njima slicnim. E baja baja

ODGOVORITE