Анђелу чувају само анђели

Немаштина, заборав, безакоње и владавина разбојника опустошли су дом Часлава Јевтића, до 1999. године једне од најбогатијих српских породица у селу Рајановце, код Косовске Каменице.

Србија 30.12.2014 | 12:10
Анђелу чувају само анђели

Жртва одлучности Јевтића да опстану на своме и створе нови живот јесте двоипогодишња Анђела коју Бог и анђели чувају у собици, чији плафон држе дрвени стубови.

Педесетак година стара двоспратна кованица дјелимично је уништена у земљотресу 2000 године. Урушавање је настављено, камени темељи су попустили.

Зидови су попуцали, а плафонске греде сваког тренутка пријете да се уруше и потрпају малу Анђелу, њену баку Живку, мајку Маријану и тату Часлава.

Упркос радости коју је у овај дом унио долазак на свијет мале Анђеле и принова која ће стићи за неколико мјесеци, Јевтићи страхују да ће сваког тренутка њихов дом бити сравњен са земљом.

Часлав, керамичар по струци, не моли за помоћ. Не тражи милостињу, јер би са својих десет прстију, да су сретнија времена, могао не само да прехрани породицу, већ и да обезбиједи кров над главом својој миљеници.

Али, умјесто да се бави мајсторским послом, Часлав бдије и стражари чувајући беспомоћну породицу.

Разбојници су му украли четири краве, трактор и прикључне машине, чак и козу с јаретом коју му је поклонио предсједник општинског органа Косовске Каменице.

УНМИК полиција, а касније и Косовска полиција и бројне бирократе из српских и косовских институција, изашли су на лице мјеста, сачинили записнике и констатовали да су разбојници опустошили још један српски дом те обећали да ће им штета бити надокнађена.

Умјесто надоканде, Часлав је доживео да буде прогањан и шиканиран.

У Полицији су му замјерили да је истјеривањем правде угрозио углед "утицајних и савјесних" полицајаца.

У Канцеларији за Косово и Метохију Владе Србије "изразили су жаљење" и обећали да ће чим прођу избори (већ пети пут) Јевтићима стићи грађевински материјал, а малој Анђели све што је потребно за исхрану и одрастање.

"Не сушим образе од суза. Кријем се по буџацима да не кидам дете јер видим да му душа пуца. Нити да више седи овде нити да иде у свет", каже бака Живка, жалећи што су људи "постали толики лажови да би се и мртви у гробу превртали".

Анђелу заиста чувају анђели док се игра с јарићима или помаже мами да помузе шољу козјег млека. Она не зна за чоколаде, слаткише или лутке.

Када јој тата и мама кажу:"Сједи ту", у крилу на дохват руке, ћутећи послуша.

Заћути и привије се гледајући у плафон, ослушкујући пуцкетање с тавана по коме фијуче планински вјетар, који упозорава да је дом Јевтића дотрајао.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ана

01.01.2015 15:46

Сад нема коментара,ал ја морам да коментарисем; дали би неко питао црногорског бизнисмена Новаковица и њему слицне,дали постоји нада да се он и остсли " добро стојеци" бизнисмени одрекну које стотине еура да би помогли у оваквим приликама.Ја бих увелатзв.бизнисменимс р

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

01.01.2015 15:49

Не доврдих ја мисао- законом одредити- ко има пуно обавезно даје онима који немају ниста, а нису ссми криви зато сто нам је дрзава мацеха

ОДГОВОРИТЕ