Anđelu čuvaju samo anđeli

Nemaština, zaborav, bezakonje i vladavina razbojnika opustošli su dom Časlava Jevtića, do 1999. godine jedne od najbogatijih srpskih porodica u selu Rajanovce, kod Kosovske Kamenice.

Srbija 30.12.2014 | 12:10
Anđelu čuvaju samo anđeli

Žrtva odlučnosti Jevtića da opstanu na svome i stvore novi život jeste dvoipogodišnja Anđela koju Bog i anđeli čuvaju u sobici, čiji plafon drže drveni stubovi.

Pedesetak godina stara dvospratna kovanica djelimično je uništena u zemljotresu 2000 godine. Urušavanje je nastavljeno, kameni temelji su popustili.

Zidovi su popucali, a plafonske grede svakog trenutka prijete da se uruše i potrpaju malu Anđelu, njenu baku Živku, majku Marijanu i tatu Časlava.

Uprkos radosti koju je u ovaj dom unio dolazak na svijet male Anđele i prinova koja će stići za nekoliko mjeseci, Jevtići strahuju da će svakog trenutka njihov dom biti sravnjen sa zemljom.

Časlav, keramičar po struci, ne moli za pomoć. Ne traži milostinju, jer bi sa svojih deset prstiju, da su sretnija vremena, mogao ne samo da prehrani porodicu, već i da obezbijedi krov nad glavom svojoj miljenici.

Ali, umjesto da se bavi majstorskim poslom, Časlav bdije i stražari čuvajući bespomoćnu porodicu.

Razbojnici su mu ukrali četiri krave, traktor i priključne mašine, čak i kozu s jaretom koju mu je poklonio predsjednik opštinskog organa Kosovske Kamenice.

UNMIK policija, a kasnije i Kosovska policija i brojne birokrate iz srpskih i kosovskih institucija, izašli su na lice mjesta, sačinili zapisnike i konstatovali da su razbojnici opustošili još jedan srpski dom te obećali da će im šteta biti nadoknađena.

Umjesto nadokande, Časlav je doživeo da bude proganjan i šikaniran.

U Policiji su mu zamjerili da je istjerivanjem pravde ugrozio ugled "uticajnih i savjesnih" policajaca.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije "izrazili su žaljenje" i obećali da će čim prođu izbori (već peti put) Jevtićima stići građevinski materijal, a maloj Anđeli sve što je potrebno za ishranu i odrastanje.

"Ne sušim obraze od suza. Krijem se po budžacima da ne kidam dete jer vidim da mu duša puca. Niti da više sedi ovde niti da ide u svet", kaže baka Živka, žaleći što su ljudi "postali toliki lažovi da bi se i mrtvi u grobu prevrtali".

Anđelu zaista čuvaju anđeli dok se igra s jarićima ili pomaže mami da pomuze šolju kozjeg mleka. Ona ne zna za čokolade, slatkiše ili lutke.

Kada joj tata i mama kažu:"Sjedi tu", u krilu na dohvat ruke, ćuteći posluša.

Zaćuti i privije se gledajući u plafon, osluškujući pucketanje s tavana po kome fijuče planinski vjetar, koji upozorava da je dom Jevtića dotrajao.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ana

01.01.2015 15:46

Sad nema komentara,al ja moram da komentarisem; dali bi neko pitao crnogorskog biznismena Novakovica i njemu slicne,dali postoji nada da se on i ostsli " dobro stojeci" biznismeni odreknu koje stotine eura da bi pomogli u ovakvim prilikama.Ja bih uvelatzv.biznismenims r

ODGOVORITE
Name

ana

01.01.2015 15:49

Ne dovrdih ja misao- zakonom odrediti- ko ima puno obavezno daje onima koji nemaju nista, a nisu ssmi krivi zato sto nam je drzava maceha

ODGOVORITE