Равне њиве: Село без становника

Све је више пустих и празних села на подручју зворничке општине, јер су нека становници напустили усљед ратних дешавања или касније у потрази за послом и бољим животом.

Република Српска 29.12.2014 | 21:50
Равне њиве: Село без становника

Једно до таквих, напуштених мјеста су и Равне њиве код зворничког Кисељака, у коме су све куће, њих тридесетак, празне.

Понекад их обиђу њихови власници или дођу да проведу викенд, а недавно је прокрчен и насут пут до села, па се надају да ће се сада ипак неко одлучити да се врати и у њему стално живи.

До Равних њива изнад зворничког Кисељака до скоро није било честитог пута, па се до села са тридесетак кућа могло само пјешице, на коњу или воловским колима.

Општина Зворник финансирала је крчење и насипање земљаног пута, па се сада до њега може и колима стићи, али у ово насеље ријетко ко иде, јер тамо одавно нико више не живи.

Због рата, а касније у потрази за послом, многи су отишли, а тек понеко дође да обидје имање.

Након насипања пута и лакшег приступа кућама можда се неко и врати у Равне њиве које су плодне и родне, а близини је и Бања Кисељак, позната по изворима љековите воде.

За сада је урађено оволико, али добро би било, кажу они који би да се врате, да се пут наспе још која стотина метара, да стигне и до осталих кућа, јер без њега нема ни повратка, ни младих људи већ само покоји старац који додје да обиђе још старије куће.

(БН ТВ)

 

Коментари / 0

Оставите коментар