Ravne njive: Selo bez stanovnika

Sve je više pustih i praznih sela na području zvorničke opštine, jer su neka stanovnici napustili usljed ratnih dešavanja ili kasnije u potrazi za poslom i boljim životom.

Republika Srpska 29.12.2014 | 21:50
Ravne njive: Selo bez stanovnika

Jedno do takvih, napuštenih mjesta su i Ravne njive kod zvorničkog Kiseljaka, u kome su sve kuće, njih tridesetak, prazne.

Ponekad ih obiđu njihovi vlasnici ili dođu da provedu vikend, a nedavno je prokrčen i nasut put do sela, pa se nadaju da će se sada ipak neko odlučiti da se vrati i u njemu stalno živi.

Do Ravnih njiva iznad zvorničkog Kiseljaka do skoro nije bilo čestitog puta, pa se do sela sa tridesetak kuća moglo samo pješice, na konju ili volovskim kolima.

Opština Zvornik finansirala je krčenje i nasipanje zemljanog puta, pa se sada do njega može i kolima stići, ali u ovo naselje rijetko ko ide, jer tamo odavno niko više ne živi.

Zbog rata, a kasnije u potrazi za poslom, mnogi su otišli, a tek poneko dođe da obidje imanje.

Nakon nasipanja puta i lakšeg pristupa kućama možda se neko i vrati u Ravne njive koje su plodne i rodne, a blizini je i Banja Kiseljak, poznata po izvorima ljekovite vode.

Za sada je urađeno ovoliko, ali dobro bi bilo, kažu oni koji bi da se vrate, da se put naspe još koja stotina metara, da stigne i do ostalih kuća, jer bez njega nema ni povratka, ni mladih ljudi već samo pokoji starac koji dodje da obiđe još starije kuće.

(BN TV)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar