Ђаци без оцјена иду на распуст?!

Прво полугодиште у Србији завршава се сутра, а деца чији наставници штрајкују месец и по дана, први пут одлазе на зимски распуст без оцена у књижицама.

Србија 29.12.2014 | 17:10
Ђаци без оцјена иду на распуст?!

Седнице одељенских већа су сутра, али на њима неће бити кворума, јер им наставници чланови синдиката неће присуствовати, рекао је Тањугу председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић, очекујући да оцене не буду закључене у око 400 школа у Чачку, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Београду.

Портпаролка Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић указује на, како каже, до сада незабележену ситуацију да ђаци одлазе на распуст, а прво полугодиште још траје, и истиче да се штрајк наставља.
Оцене ће, како каже, бити закључене у одељењу и сви који раде са ђацима завршиће свој посао, али на одељенским већима неће бити кворума и оцене неће бити заведене у књижицама.

Практично, тај посао оставиће се за касније, а за када, видећемо, у зависности од ситуације, рекла је Јанковић.
Синдикати позивају на наставак разговора са Министарством просвете.

"Позивамо да се за столом нађе решење и да изађемо из ове ситуације, а не да преко медија сазнајемо шта нам је понуђено, шта одбијено", рекла је она.

Из синдиката тврде и да Министарство прети најавом да ће одбити дневнице онима који су обуставили рад 22. децембар.

У том случају наставници неће надокнадити часове, рекао је Брајковић и навео да има новца за просвету, ако се уштеди око три милијарде динара за сувишне семинаре и око 2,5 милијарде за путовања.

Распуст траје до 20. јануара и до тада би требадо да буду одржана одељенска већа и формално завршено полугодиште, како би се на време ушло у друго полугодиште.

Ђаци у Војводини већ су на распусту и њима су закључене оцене.

Синдикати траже да им се не смањује зарада, доношење закона о платним разредима, потписивање Посебног колективног уговора.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да ће искористити предстојећи распуст за интензивније посете школама широм Србије и разговар са наставницима о актуелним проблемима, посебно о оним са којима се свакодневно сусрећу и наставници и ученици.

Министарство ће позвати представнике репрезентативних синдиката да активно учествују у организовању ових сусрета, како би сви заједно кроз конструктиван дијалог, наставили да унапређујемо положај запослених и услове рада у школама и дошли до најбољег решења за нагомилане проблеме у просвети, наводи се у саопштењу.

Коментари / 0

Оставите коментар