Претрес МУП-а РС трајао седам сати због случаја "Два папка"

Припадници МУП-а РС у сарадњи са МУП-ом КС, а по налогу Општинског суда у Сарајеву и Специјалног тужилаштва Републике Српске упали су у редакцију портала Клиx.ба нешто иза осам сати и од новинара те уредника тражили да устану са својих столица и оду у другу просторију.

Босна и Херцеговина 29.12.2014 | 16:44
Претрес МУП-а РС трајао седам сати због случаја "Два папка"

Предвођени Синишом Кострешевићем, полицајци су донијели судски налог који потписује судија за претходни поступак Игор Тодоровић, судија Општинског суда у Сарајеву.

Од тренутка кад су упали у просторије портала Клиx.ба забрањено нам је да објављујемо било какав садржај, да би након неколико сати дозволили одлазак свих упосленика из редакцијских просторија, осим новинарки Едити Горињац, директорима Дарију и Марију Шимић, те главном и одговорном уреднику Јасмину Хаџиахметовићу.

Запосленима портала Клиx.ба није било дозвољено да користе телефоне и да комуницирају са особама изван редакције. Тек након неколико сати, новинарима портала Клиx.ба који нису у том тренутку били у редакцији, дозвољено је да објављују вијести на нашем порталу, али смо упозорени да не објављујемо ништа што се тиче претреса који је трајао више од седам сати.

Осим документације за коју сматрају да ће им помоћи у истрази, изузети су хард дискови свих рачунара у редакцији, приватни мобители, УСБ стикови, ЦД-ови, лаптопи и остали канцеларијски материјал.

Како је од раније познато, Клиx.ба је објавио снимак у којем Цвијановић говори о куповини посланика у Народној скупштини Републике Српске ради формирања парламентарне већине у том законодавном тијелу.

Овом приликом се захваљујемо свим колегама који цијели дан чекају испред наше редакције, свим нашим читаоцима, новинарским удружењима и свим редакцијама које су нас подржали у праву на објективно и непристрасно извјештавање.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

неутралан

29.12.2014 15:51

Зашто сте се уплашили,ако сте објавили истину.Нешто ми ту није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трле ТЗ

29.12.2014 16:02

Па гдје ти видис да се неко упласио?Оциглесно да јос зивис у прослости па не знас ста знаци новинарска професија. Људи само написали ста се десило јутрос а ти сав сретан, хаман си спреман за Додика и зовот дати. Купи болан себи несто лијепо па поједи, то це ти ускоро бити приоритет

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

29.12.2014 16:03

АКЦИЈА ПАПАК, НЕ ДАЈТЕ СЕ Клиx.ба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

29.12.2014 16:06

Муп Федерације је водио акцију, МУП РС је учествовао у акцији. Ако је договор два МУП-а онда је све ОК. Чисто сумњам да МУП РС на своју руку "ВРШЉА" по Федерацији. Дигнута превелика прашина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан.

29.12.2014 16:23

Неутрални а ови сто су послали полицију говоре истину.Је си ли ти свјестан у каквој дрзави зивимо.Закона има само за ситну буранију

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо пирмо

29.12.2014 16:29

Очито је снимак аутентичан само Додо хоће да сазна ко га је провалио. Нек му је бог на помочи ако се открије. Није битно што се "папци" купују већ ко је снимио???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.12.2014 16:30

Порука за Милоса , па цовјеце јеси ли ти свјестан ста ради Полиција РС? Унистава или покусава унистити и затворити уста независним порталима који су и онако у мањини . Није ми јасно да има и оних који ово подрзавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

доомаациин

29.12.2014 16:30

Нажалост није ово једини покушај угњетавања медија, то најбоље знате ви из БН-а... Било који медији који покушају раскринкати криминал ће овако завршити или још горе у случају да физички насрћу на новинаре, папци су то првокласни... Подршка свима новинарима који покушавају раскринкати криминалну хоботницу и надам се да ће у скорије вријеме претресати Милета, Бакета и осталу компанију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПАК

29.12.2014 16:31

Па сто тразе "папке" у Сарајев,у ено их у Скупстини РС, онај пензионер и онај сверцер из Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АМАТЕР

29.12.2014 16:32

БОГАМИ ОВДЈЕ ИМА МНОГО ПАПАКА У ОДНОСУ НА БРОЈ СТАНОВНИКА - црно нам се писе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ано

29.12.2014 16:44

АКО ТРАЗЕ ДОКАЗЕ ДА ХАПСЕ ЗЕЉКУ ОНДА ЈЕ ОВО ЗА ПОХВАЛУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин човјек

29.12.2014 16:45

Класичан медиј који би волио да се угаси Република Српска је једном објавио нешто што управо иде у корист Српске - сложићете се да је разоткривање криминала и корупције у интересу сваког нормалног у Републици Српској. И сад "браниоци" интереса те Републике Српске све чине да окриве тај несрећни Кликс да је лагао, а јасно је свима као дан да су купили папке, што се после и обистинило у пракси. А та која је о томе причала - поново предсједник владе Републике Српске. Сјајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС=РС

29.12.2014 16:55

Послао Додик полицију да одузму документе истините о куповини оне двојице .Све се то ради заједно нема везе или били из Бања Луке или из Сарајева иста мафија.Сви се хапсе осим оних главоња са врха власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

29.12.2014 17:07

Буџет Републике Српске подржало 46 посланика, ако је познатао да коалиција СНСД-ДНС-СП има 42 Војин Митровић и Илија Стеванчевић дају 44 која су то још 2. посланика. И где ће бити претрес за другу двојицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

најкраће

29.12.2014 17:12

Није то ништа шта ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кестен

29.12.2014 17:16

Доказ да је ентитетска полиција греска и да би требала бити само дрзавна полиција. Ентитетска полиција је приватна полиција. Ово је слуцај који се десава јос у Сјеверној Кореји. Сад це јос оптузити Клиx за 'ентитетски' удар и забранити им рад. Мартовски протести у федерацији су тек предигра оног сто слиједи у прољеце ове године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

параноја

29.12.2014 17:35

Има у психијатрији термин параноја,буквалан превод би био страх од свега и свачега па и самог себе.Е отприлике би то била сустина ове акције.Сто се тиче папа ноцас су папкали по тастерима у народној скупштини,ту су не брините.Само ми нешто жао Илије С.ваља у затвор а !ладни дани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријан

29.12.2014 18:47

Не знам само чему се надате ви са БНТВ и шта мислите постићи оваквим извјештавањем и подршком КЛИX-у? Па тај медиј је (независно од "два папка") толико рушних ствари објавио о Србима (којима и ви назалост припадате) да мислим да на те ствати иде преко 50% укупног садржаја. Колико год велики број Срба не подржава Додика ваш начин "објективног извјештавања" упорно помаже његов останак на власти. Не заслужујете ниједнг цитаоца или гледаоца. Сретна вам Нова година

ОДГОВОРИТЕ
Name

словенац

29.12.2014 18:52

Синиса Костресевиц водја групе за сузбијање организованог криминала некад био командир лактаске полиције док је био у Лактасима радио је ста му је Цубри рекао Додиков први цовјек потрцко па послије тога је унаприједјен да заврсава послове за Милу и његове људе а нек неко провјери гдје и код кога и како заврсио факултет у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па докле висе тај Додик

29.12.2014 19:15

Има ли у овој дрзави ико да заустави бахатост тог лопова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

29.12.2014 19:19

За Словенца Када дође вријеме провјераваће се многе дипломе, а не само његова. Шта их је у МУП-у са којекаквим дипломама, тренера, кореографа, менаџера, економиста услужног бизниса и сличних, а дипломирани правници, економисти и други који су факултет завршили док је бог ходао по земљи су скрајнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

29.12.2014 19:19

ПАПЦИ И ВИ ЦЕТЕ ДА ОСТАНЕТЕ У БЛАТУ КАО И СВИ ОСТАЛИ ПАПЦИ.А бијела цизма незна ни реценицу да састави.Такви Баји и требају да мозе са њима лаксе манипулисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

29.12.2014 20:06

Ако је неко новинару дао запис, вјероватно га је снимио на УСБ или мање вјероватно послао путем е-маил, у оба слуцаја не могу се наци трагови у меморији рацунара, тј идентификовати давалац УСБ. Садрзај тј. поруке се физицки налазе на серверу и мозе им се приступити са било ког рацунара или телефона и избрисати док је полиција врсила претресање, а да не говорим о томе да је новинар имао довољно времена да избрисе све електронске трагове. Претресање рацунара у овом слуцају неце дати никакве резултате, осим медијске сензације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд збуњеног

29.12.2014 21:06

Зашто међуентитетска сарадња није прорадила кад је требало жени спасити живот прије неколико дана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

уск

29.12.2014 21:07

има нешто и позитивно у овом претресу када је ријеч о владајућој олигархији са обје стране и њиховом интересу онда обје полиције раде без поговора и сурађују као у једној држави,још једном се показало да је народ жртва криминалаца који користе политику да нас држе у Гету и изоловану од нормалног свијета .мислим да нам са оваквом бандом на челу државе остаје само да се иселимо јер контролишу све и сваког и овдије најмање има случајног .Данас су сарађивали Бакир и Додик коме то није јесано нек стави прст на чело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.12.2014 21:19

Богами како је Додо крено неби ме изненадило да улети и у БН телевизију и да Вас похапси. Него што прије преузети СИПУ и похапсити све из Додине гарнитуре од судства и полиције па надаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицобн

29.12.2014 21:45

Сад це Баја наредити претрес и БН, сјетите се разговора с Трисицем а нас сто коментарисемо све на економију да копамо и гајимо крмад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

29.12.2014 21:57

Који апсурди се дешавају , за неповјеровати. Прије два дана жена на Романији подлегла због некординације спасилачких екипа, а када се треба заштитити гузица неког политичара зачас се кординација успостави, дно дна и од полиције и од политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубичица

29.12.2014 22:10

У случају "два Папка" није поента чији су гласови на снимку, ту је кључна ствар како се дошло до тог снимка.У крививичном закону нису прихватљиви докази који су прибављени без судске наредбе. Ако је неко неовлашћено слушао неког, онда су то неприхватљиви докази, Са друге стране ово неовлашћено прислушкивање није безазлено, јер се ту крше елементарна људска права, без обзира ко је у питању и шта је рекао на снимку,и замислите да то буде преседан па да то неовлашћено прислушкивање пређе у праксу. За мене је много битније бранити људкса права и право на приватност и борити се против неовлашћеног прислушкивања без обзра на то шта се тим прислушкивањем сазнало, него да се добију политички поени за неког, а у самом почетку имате доказе прибављене кривичним дјелом јер је у законодавству БиХ неовлашћено прислушкивање кривично дјело.Новинари су требали прије објављивања знати шта је неовлашћено прислушкивање без обзира на добијање атрактивне вјести или информације. НОВИНАРИ СТАНИТЕ У ОДБРАНУ ЉУДСКИХ ПРАВА И ПРАВА НА ПРИВАТНОСТ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ БЕЗ ОБЗИРА НА ПРОФЕСИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

29.12.2014 22:19

Сад баја дугује услугу бакиру , у сљедецој епизоди бакир саље федералну полицију да истрази убиство господина Вукелица !

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

29.12.2014 22:38

Ре Љубичица : Подржавам ваше резоновање , медјутим ви причате о демократском друштву , овдије имамо аутократско друштво гдије највише политичке личности крше основне моралне принципе , они који би требали да нам буду примјер и морална вертикала неслуже томе , ово што се дешава нема везе ни са логоком као ни са правом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Палијативна метода

29.12.2014 23:11

Не постоји људско достојанство. Као људи смо прегажени. Гебеловске методе се шире и пролазе. Политичари из тзв. опозиције немају ни морала ни образа. Позиција ме не интересује, о њима се зна све. Опозиција?? Зашто сједе у просторијама у НС РС са "папцима" и онима који купују папке? Зашто Савез за промјене није сваки дан организовао протесте, мирне протесте испред кућа гдје живе "папци" и тако сваки дан док не врате мандат? Шта то опозиција ради? Чека да обичан, обесправљен и гладан свијет потури леђа за њихове фотеље? Да они са безбједне удаљености заузме стратешке позиције, а због чега? Па само и једино због позиције. Да је опозиција, заиста опозиција, раскинула би по цијену власти у свим локалним заједницама сваку коалаицију са партијама која подржава и купује себи "папке", да је опозиција стварно опозиција, одрекли би се паушала и плата у НС РС, јер то је њима само џепарац, а тај џепарац им плаћају они сиротани, они од којих очекују да им леђа помодре од режимских пендрека. Да би се они устоличили. Да је опозозиција озбиљна, не би користила службена аута које плаћа овај народ. Да је опозиција поштена, запитала би се због чега Крсмановић у Скупштини меди предсједници Владе, а сам Чавић би га питао, да ли га напушта и да ли је спакован неком кривичном пријавом?? Да је опозиција постојећа, они би стала испред новинара, јер увијек чекају да новинари стану испред ње, да је опозиција постојећа,ПДП се не би бојао да ће Перица Бундало можда пут СНСД-а.. Да опозиција постоји, не би Иванић имао 5000 КМ плате и службено ауто, као ни његов имењак Босић. Нема опозиције, пребогати су сви да би знали како је нама, остављенима од свих и неспремни да се организујемо за било шта. Да нас нису претворили у робове, не би овдје било ни овакве грабљиве позиције ни оваквих добрих саучесника из опозиције, били би ту неки други људи. Сви ми би били поново бар мало људи. Превише је хладно да би се изражавао било какав протест.. Збогом несрећо, никада ниси хтјела да одеш. Од нас. Проклетих. Сумњичавих. Поткупљивих. Склоних мржњи. Еуфорији. Лажној моћи. Ми смо лоши људи. И то је једина истина. Ми смо папци. Сви заједно. Јер тако волимо и дозвољавамо себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики Блек

29.12.2014 23:34

Дао бог да овај снијег покрије трагове лоповлука власти и да зима сатјера све нијихове послушнике у мишије јаме.Пави примјер диктатуре јер КО ДРУКЧИЈЕ КАжЕ ТАЈ КЛЕВЕЋЕ И ЛАЖЕ.Свака част КЛИX.БА.Изгледа да полиција постаје уједињена при контроли новинара,ваљда остану уједињени и при хапшењу олоша из влад.гарнитуре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

30.12.2014 00:11

Питате се како је то још актуелни Злаја дозволио претрес! Па људи док смо ми обични људи у националној заблуди и медјунационлно се не трпимо... ВРАНА ВРАНИ очи не вади!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

30.12.2014 00:19

Сад је вријеме. Ако имате било ста прљаво и компромитујуце о било коме приказите на свим могуцим медијима, немојте да се завуцете у рупе и цекате да ово проде. Зељезо се кује кад је вруце, вец сутра нек имамо јос једну, па онда јос једну снимку, једино цемо их се тако моци да отарисмо, не одустајете. Посебно ви звиздси, има нацина, мозе се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

30.12.2014 05:35

Брутални политицари имају бруталну полицију. Залосно је да полиција стоји иза политицара, а против народа којем треба да слузи и који је плаца. Полиција треба да буде независна и у слузби градјана. Предлазем да се полиција врати народу, тј. да народ бира водеце полицијске слузбенике. Тако це се командири и комесари и остали полицијски функционери окренути народу, умјесто политицарима који су их поставили. Рецимо да полицијски руководилац у неком граду има слабе резултате у сузбијању криминала, малтретира возаце дијелеци казне за непостојеце прекрсаје, толерисе нарко-дилере и насилнике, колике су му сансе да це га неко поново изабрати? Дакле, полицијски дузносници се требају бирати директно, као и градонацелници, предсједници, па и судије. Само тако це они бити у директној вези са народом, па ако су задовољили, нека им се мандат продузи, а ако не, нека разгуле. Тада би многи од њих рекли "не" политицарима и њиховим интересима. Овако, политицар их поставља, од њих трази послусност, и по основу послусности продузује им се мандат. Ако треба ударати народ, и то це, само да задрзе позицију. Зато народ треба да их бира по њиховој способности, образу и програму рада, а они це се тада сами изборити за деполитизацију полиције, избацити корупцију из својих редова и поцети слузити народу. Сигурно це се запитати прије него насрну на новинара ма из које новинске куце био. Исто треба примјенити на предсједнике судова... Мозда прицам бајке и замисљам немогуце, мозда се нецете сви слозити самном. Ипак то је једина санса да се развласте насилни политицари. Ко зна мозда неко из политике ово процита и покуса несто од овога примјенити и тако промијени ову тиранију у неку демократскију варијанту. То би, на крају, било и у њиховом интересу, јер питање је дана кад це се мозда и они наци испод пендрека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дода јуниор

30.12.2014 07:36

Ако траже извор, ево да откријем, грађанка Жељка Цвијановић и два посланика у НСРС познати по надимку 2 папка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.12.2014 11:46

Ваш примјер је неупоредив са овом афером ("Папак"), а да би било јасније у чему је проблем - објаснићу суштину. У овој афери, како сам већ навео, наше власти једино су сконцентрисане на откривање ИНСАЈДЕРА који је овај разговор снимио и доставио порталу, док се аутентичношћу снимка уопште не баве (вјеројатно знајући да је аутентичан). То није прави пут каквим би требало да тече истрага. У конкретном случају прва радња коју је требало извести јесте прибављање мишљења вјештака о вјеродостојности снимка. Уколико би се вјештак изјаснио како је снимак кривотворен (монтиран), онда се према порталу Клиx.ба могу предузети адекватне мјере (процесуирање) због објављивања неистинитог садржаја. У том контексту је ирелевантно ко је "доставио снимак" или ко је "извор" (нека то портак као тужени објашњава, ако му то може помоћи). Међутим, колико је познато ни до данас није предузета нити једна радња ка доказивању да је снимак кривотворен, него се све своди на откривање инсајдера. То нити је правно утемељено, нити политички одговорно, понашање и све скупа представља једну фарсу због које ће нам се као друштву изругивати још дуго, дуго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор трле тз

30.12.2014 13:37

Хаман или како се то већ каже на вашем бошњачком, а поприлично си и неписмен, шта је тебе више за Српском, имамо ми за јести увек, Додик вам је и даље главна ноћна мора, али нека и треба, док је таквих као ти он ће да траје, гледај ти у ту тамо вашу прћију што ви имате. Ти си очигледно тај који не зна шта је новинарска професија или ти не-професија, ви сте и даље у прошлости јер вам и даље СДА кроји капу, а ова бука око клиx-а је пресмешна. Е сад да је сумњиво то што сви скачу и већ се почињу правдати ови из клиx-а је сумњиво, али ако нису ништа згрешили и ако није монтирано нема чега да се боје, штавише сазнаћемо истину коју управо ви желите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

30.12.2014 23:47

Сто се Додика и њихових пајтаса тице могу само да им позелим да сто прије иду у затвор гдје им је мјесто. Сто се тице клиx.ба то је јос веце зло за српски народ и РС . Био би најсретнији да су им све попалили и срусили објекат. Нема то везе незналице са " два папка" ови из Федерације вас овдје праве будалама својим коментарима само сто ви многи слабо капирате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

31.12.2014 10:12

Е не могу да вјерујем ста сте себи дозволили сарајлије, да вас премецу полиција Реп Српске, ради оне сверцерке. Е прави сте папци, кад им ниста не моземо у РС ниста, вама досли, е и ви сте мисеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацка

31.12.2014 16:04

Дрзите се доце њима крај

ОДГОВОРИТЕ