Побједа СНС-а у Мионици и Лучанима

На локалним изборима у Мионици и Лучанима убедљиво је победила Српска напредна странка.

Србија 29.12.2014 | 09:00
Побједа СНС-а у Мионици и Лучанима

Напредањаци су у Мионици освојили 64,71 одсто гласова, а у Лучанима 50,4 одсто гласова.

Према подацима општинске Изборне комисије саопштених Тањугу, листа Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије освојила је 17,85 одсто гласова, док је за Демократску странку гласало 17,44 одсто оних који су изашли на биралишта.

Председник општинске Изборне комисије Милоје Станковић рекао је Тањугу да је на изборе изашло 70,4 посто грађана Мионице с правом гласа, а да је било 3,07 одсто неважећих листића.

Он је напоменуо да су ови подаци са свих 38 бирачких места, а да до 22 сата ниједна од листа није уложила приговор или жалбу.

Општинска Изборна комисија у складу са законом, због могућности подношења жалби или приговора на изборни процес, у понедељак ће саопштити коначне званичне резултате.

Функционер СНС Владимир Ðукановић је новинарима испред седишта странке у Мионици рекао да по прелиминарним резултатима, са 24 од 38 гласачких места, напредњаци имају освојених 61 одсто гласова бирача и већ сада могу да прогласе убедљиву победу.

Ðукановић је изразио задовољство великим одзивом грађана Мионице на изборима, истакавши да је од 81 одсто оних који су гласали, поверење СНС-у указало 61,89 процената бирача.

Функционер СНС је нагласио да је ово велика победа политике СНС, "иако су током дана неки, путем инцидената, можда и покушали да прекину изборе".

"На сву срећу у томе нису успели, а грађани су препознали исправност политике СНС-а", рекао је Ðукановић, наводећи да је, по подацима напредњака, за листу социјалиста гласало 20,11 одсто, а за Демократску странку (ДС) 15,29 одсто бирача.

Кандидат СНС-а за председника општине Бобан Јанковић се захвалио грађанима који су изашли на изборе и огромној подршци коју је добила СНС.

Јанковић је истакао да је сасвим сигурно да су СНС и политика коју спроводи премијер Александар Вучић победили и да ће напредњаци од сутра преузети власт.

За разлику од СНС, СПС, која је на изборе изашла са Јединственом Србијом сматра да је могла да оствари можда и боље резултате.

Председник општинског одбора СПС-а Драган Гавриловић је рекао да је њихова коалиција освојила нешто више од 20 посто гласова и да су очекивали да ће имати мало боље резултате.

"Имали смо напоран дан и тешко гласање и догађаје који нису својствени изборима", рекао је Гавриловић, наводећи да је то што су претучерни активисти социјалиста било више него непримерено и да се никад до сада није дешавало у Мионици.

Представници ДС су саопштили да су задовољни који год резултат да остваре, јер сматрају да су избори одржани у апсолутно нерегуларним условима и у атмосфери претње насиљем.

Заменик председника извршног одбора ДС Радослав Милојичић је рекао да оно што се дешавало у Мионицу нису били само ударци упућени функционерима ДС већ свим људима који слободно мисле и говоре и који смеју да кажу да се у земљи никада није горе живело, него од када је Александар Вучић на власти.

"ДС ће бити приморана да упути жалбу свима ван Србије који могу да помогну да се демократски поредак врати у земљу", рекао је Милојичић.

Према његовим речима, по прелиминарним резултатима, ДС је освојила више од 10 осто гласова бирача "у условима каквих није било ни 90- тих година прошлог века када је Александар Вучић, као тадашњи министар информисања харао Србијом".

Председник општинског одбора Милан Гавриловић, који је на дан избора претучен, каже да је кампања била изузетно тешка и да су активисти СНС-а вршили сталне притиске на људе .

Он тврди да је у близини сваког бирачког места стајао ауто са активистима СНС-а и да они нису дозволили да се избори нормално одвијају. Гавриловић каже и да је оно што се током дана дешавало у Мионици, нешто што је незапамћено у парламентаризму и те општине и Србије у целини у последњих 25 година.

У Мионици право гласа на ванредним локалним изборима има 11.981 грађанин, а гласало се на 38 бирачких места.

За 39 одборничких места борило се 117 кандидата који су учествовали на три изборне листе - 1. Александар Вучић - СНС (коалиција са НС, СДПС, СПО и ДШ), 2." Ивица Дачић - СПС-ЈС - Снага су људи" и Демократска странка Мионица - Милан Гавриловић Ћићован.

Ванредни локални избори расписани су за 28. децембар након распуштања локалног парламента и увођења привремених мера, пошто се сазив изабран 12. маја 2014. није састао више од три месеца.

Коментари / 0

Оставите коментар