Pobjeda SNS-a u Mionici i Lučanima

Na lokalnim izborima u Mionici i Lučanima ubedljivo je pobedila Srpska napredna stranka.

Srbija 29.12.2014 | 09:00
Pobjeda SNS-a u Mionici i Lučanima

Napredanjaci su u Mionici osvojili 64,71 odsto glasova, a u Lučanima 50,4 odsto glasova.

Prema podacima opštinske Izborne komisije saopštenih Tanjugu, lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 17,85 odsto glasova, dok je za Demokratsku stranku glasalo 17,44 odsto onih koji su izašli na birališta.

Predsednik opštinske Izborne komisije Miloje Stanković rekao je Tanjugu da je na izbore izašlo 70,4 posto građana Mionice s pravom glasa, a da je bilo 3,07 odsto nevažećih listića.

On je napomenuo da su ovi podaci sa svih 38 biračkih mesta, a da do 22 sata nijedna od lista nije uložila prigovor ili žalbu.

Opštinska Izborna komisija u skladu sa zakonom, zbog mogućnosti podnošenja žalbi ili prigovora na izborni proces, u ponedeljak će saopštiti konačne zvanične rezultate.

Funkcioner SNS Vladimir Ðukanović je novinarima ispred sedišta stranke u Mionici rekao da po preliminarnim rezultatima, sa 24 od 38 glasačkih mesta, naprednjaci imaju osvojenih 61 odsto glasova birača i već sada mogu da proglase ubedljivu pobedu.

Ðukanović je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom građana Mionice na izborima, istakavši da je od 81 odsto onih koji su glasali, poverenje SNS-u ukazalo 61,89 procenata birača.

Funkcioner SNS je naglasio da je ovo velika pobeda politike SNS, "iako su tokom dana neki, putem incidenata, možda i pokušali da prekinu izbore".

"Na svu sreću u tome nisu uspeli, a građani su prepoznali ispravnost politike SNS-a", rekao je Ðukanović, navodeći da je, po podacima naprednjaka, za listu socijalista glasalo 20,11 odsto, a za Demokratsku stranku (DS) 15,29 odsto birača.

Kandidat SNS-a za predsednika opštine Boban Janković se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i ogromnoj podršci koju je dobila SNS.

Janković je istakao da je sasvim sigurno da su SNS i politika koju sprovodi premijer Aleksandar Vučić pobedili i da će naprednjaci od sutra preuzeti vlast.

Za razliku od SNS, SPS, koja je na izbore izašla sa Jedinstvenom Srbijom smatra da je mogla da ostvari možda i bolje rezultate.

Predsednik opštinskog odbora SPS-a Dragan Gavrilović je rekao da je njihova koalicija osvojila nešto više od 20 posto glasova i da su očekivali da će imati malo bolje rezultate.

"Imali smo naporan dan i teško glasanje i događaje koji nisu svojstveni izborima", rekao je Gavrilović, navodeći da je to što su pretučerni aktivisti socijalista bilo više nego neprimereno i da se nikad do sada nije dešavalo u Mionici.

Predstavnici DS su saopštili da su zadovoljni koji god rezultat da ostvare, jer smatraju da su izbori održani u apsolutno neregularnim uslovima i u atmosferi pretnje nasiljem.

Zamenik predsednika izvršnog odbora DS Radoslav Milojičić je rekao da ono što se dešavalo u Mionicu nisu bili samo udarci upućeni funkcionerima DS već svim ljudima koji slobodno misle i govore i koji smeju da kažu da se u zemlji nikada nije gore živelo, nego od kada je Aleksandar Vučić na vlasti.

"DS će biti primorana da uputi žalbu svima van Srbije koji mogu da pomognu da se demokratski poredak vrati u zemlju", rekao je Milojičić.

Prema njegovim rečima, po preliminarnim rezultatima, DS je osvojila više od 10 osto glasova birača "u uslovima kakvih nije bilo ni 90- tih godina prošlog veka kada je Aleksandar Vučić, kao tadašnji ministar informisanja harao Srbijom".

Predsednik opštinskog odbora Milan Gavrilović, koji je na dan izbora pretučen, kaže da je kampanja bila izuzetno teška i da su aktivisti SNS-a vršili stalne pritiske na ljude .

On tvrdi da je u blizini svakog biračkog mesta stajao auto sa aktivistima SNS-a i da oni nisu dozvolili da se izbori normalno odvijaju. Gavrilović kaže i da je ono što se tokom dana dešavalo u Mionici, nešto što je nezapamćeno u parlamentarizmu i te opštine i Srbije u celini u poslednjih 25 godina.

U Mionici pravo glasa na vanrednim lokalnim izborima ima 11.981 građanin, a glasalo se na 38 biračkih mesta.

Za 39 odborničkih mesta borilo se 117 kandidata koji su učestvovali na tri izborne liste - 1. Aleksandar Vučić - SNS (koalicija sa NS, SDPS, SPO i DŠ), 2." Ivica Dačić - SPS-JS - Snaga su ljudi" i Demokratska stranka Mionica - Milan Gavrilović Ćićovan.

Vanredni lokalni izbori raspisani su za 28. decembar nakon raspuštanja lokalnog parlamenta i uvođenja privremenih mera, pošto se saziv izabran 12. maja 2014. nije sastao više od tri meseca.

Komentari / 0

Ostavite komentar