Бомбашу из аутобуса још година лијечења

Жељку Стевановићу (49) из Бањалуке, који је у неурачунљивом стању бомбом усмртио Бору Топића (55), возача бањалучког предузећа "Аутопревоз", продужена је мјера обавезног лијечења у Психијатријској болници у Сокоцу на још годину дана.

Република Српска 29.12.2014 | 08:41
Бомбашу из аутобуса још година лијечења

Одлуку о продужењу присилног лијечења донио је бањалучки Основни суд након посебног ванпаричног поступка, када је вјештак медицинске струке изнио свој налаз о Стевановићу.

На ову одлуку одбрана је уложила жалбу Окружном суду у Бањалуци.

Стевановић је 27. јуна ове године осуђен на присилно лијечење од шест мјесеци у споменутој установи због убиства Топића.

Пресуду је изрекло Судско вијеће, којим је предсједавао Пане Гаврић, а тада је истакнуто да ће о даљем лијечењу и смјештају Стевановића бити одлучивано у посебном поступку.

Према наводима у пресуди, Стевановића терете да је 13. марта извршио бомбашки напад у неурачунљивом стању. Он је на аутобуском стајалишту у Улици књаза Милоша у Бањалуци убацио бомбу М75 у аутобус "Аутопревоза".

Након детонације, на мјесту је погинуо возач аутобуса Боро Топић, а двије особе лакше су повријеђене.

Стевановић је ухапшен након 36 часова потраге, једне од највећих у историји бањалучке полиције. Он је у тренутку хапшења на себи имао црне панталоне, бијелу мајицу, црну, краћу јакну и црни руксак. Био је у одјећи у којој су га запамтили и очевици након бомбашког напада.

У образложењу пресуде судија је казао да је Вијеће прихватило налазе вјештака тужилаштва и одбране да је Стевановић убиство починио у неурачунљивом стању.

Тим вјештака тужилаштва је утврдио да је Стевановић опасан за околину, али је натпросјечно интелигентна особа која болује од параноидне шизофреније.

Са друге стране, вјештак одбране неуропсихијатар Ратко Ковачевића из Београда је казао да Стевановић не болује од параноидне шизофреније, како су утврдили вјештаци тужилаштва, али да има бизарне идеје које се базирају на реалним догађајима и лако су схватљиве за околину.

Цвијета Топић, супруга убијеног Боре Топића, огорчена пресудом, истакла је тада да Стевановића треба затворити заувијек, јер је опасан за околину.

Сматра да се злочин не би ни догодио да су Основни суд у Бањалуци и остале институције адекватно реаговале након што је Стевановић 6. марта 2010. запалио аутомобил њеног супруга.

 

Коментари / 0

Оставите коментар