Bombašu iz autobusa još godina liječenja

Željku Stevanoviću (49) iz Banjaluke, koji je u neuračunljivom stanju bombom usmrtio Boru Topića (55), vozača banjalučkog preduzeća "Autoprevoz", produžena je mjera obaveznog liječenja u Psihijatrijskoj bolnici u Sokocu na još godinu dana.

Republika Srpska 29.12.2014 | 08:41
Bombašu iz autobusa još godina liječenja

Odluku o produženju prisilnog liječenja donio je banjalučki Osnovni sud nakon posebnog vanparičnog postupka, kada je vještak medicinske struke iznio svoj nalaz o Stevanoviću.

Na ovu odluku odbrana je uložila žalbu Okružnom sudu u Banjaluci.

Stevanović je 27. juna ove godine osuđen na prisilno liječenje od šest mjeseci u spomenutoj ustanovi zbog ubistva Topića.

Presudu je izreklo Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Pane Gavrić, a tada je istaknuto da će o daljem liječenju i smještaju Stevanovića biti odlučivano u posebnom postupku.

Prema navodima u presudi, Stevanovića terete da je 13. marta izvršio bombaški napad u neuračunljivom stanju. On je na autobuskom stajalištu u Ulici knjaza Miloša u Banjaluci ubacio bombu M75 u autobus "Autoprevoza".

Nakon detonacije, na mjestu je poginuo vozač autobusa Boro Topić, a dvije osobe lakše su povrijeđene.

Stevanović je uhapšen nakon 36 časova potrage, jedne od najvećih u istoriji banjalučke policije. On je u trenutku hapšenja na sebi imao crne pantalone, bijelu majicu, crnu, kraću jaknu i crni ruksak. Bio je u odjeći u kojoj su ga zapamtili i očevici nakon bombaškog napada.

U obrazloženju presude sudija je kazao da je Vijeće prihvatilo nalaze vještaka tužilaštva i odbrane da je Stevanović ubistvo počinio u neuračunljivom stanju.

Tim vještaka tužilaštva je utvrdio da je Stevanović opasan za okolinu, ali je natprosječno inteligentna osoba koja boluje od paranoidne šizofrenije.

Sa druge strane, vještak odbrane neuropsihijatar Ratko Kovačevića iz Beograda je kazao da Stevanović ne boluje od paranoidne šizofrenije, kako su utvrdili vještaci tužilaštva, ali da ima bizarne ideje koje se baziraju na realnim događajima i lako su shvatljive za okolinu.

Cvijeta Topić, supruga ubijenog Bore Topića, ogorčena presudom, istakla je tada da Stevanovića treba zatvoriti zauvijek, jer je opasan za okolinu.

Smatra da se zločin ne bi ni dogodio da su Osnovni sud u Banjaluci i ostale institucije adekvatno reagovale nakon što je Stevanović 6. marta 2010. zapalio automobil njenog supruga.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar