Николић: Референдум за одлуку о Космету

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је вријема да се каже шта Србија сматра да је рјешење за Косово и Метохији испод којег не може да иде, да Србија има само једну политику коју је наложила Скупштина Србије и да народ на референдуму треба да да коначну одлуку.

Србија 29.12.2014 | 07:24
Николић: Референдум за одлуку о Космету

Николић је гостујући на ТВ Пинк рекао да на Косову и Метохији постоје различите ситуације, дио гдје Срба нема, дио гдје је већина албанског становништва са Србима у енклавама гдје власт такође врши и приштинска администрација и трећи дио, гдје су Срби већина и гдје Албанаца нема, а гдје приштинска администрација нема никакве ингеренције.

"Треба конституисати Заједницу српских општина и не прихватити захтеве које је Приштина смислила" казао је Николић, који сматра да не треба да се прихвати сугестија из Брисела да се укину све паралелне институције на сјеверу Косова, јер би то значило да бисмо одустали од принципа који су заузети.

"Мислим да (премијер Александар) Вучић има тежак састанак почетком фербуара у Бриселу када ће много тога бити јасније и мислим да му после тога треба став Скупштине Србије, који ће моћи да му буде и подршка за понашање у Бриселу, али и путоказ шта може да заступа а шта не може, и да иза тога коначно једном станемо", рекао је предсједник Србије.

Николић је навео да не бјежи од одговорности, да нема право предлагања Народној скупштини и да хоће све да размотри са Вучићем.

На питање да ли има двије политике према Косову и Метохији, Николић је одговорио:

"Ми имамо само једну полтику, и то је политика коју је наложила Скупштина Србије и Влади и председнику Републике и сваком нашем представнику који на било који начин одлучује у било ком сегменту како ће да се живи на КиМ. Свима њима је дала налог Скупштина Србије и даће свакако бар још један пут".

Према његовим ријечима, у новом саставу Европске комисије десило се нешто помало забрињавајуће, а што се није могло чути раније од Кетрин Ештон и Штефана Филеа, да ће постојати захтјев за признавањем Косова и Метохије.

Предсједник Србије је рекао да народ на референдуму мора да одлучи да ли ће прихватити све услове ЕУ и да ће одлуку грађана Србије, каква год била, морати да спроведу.

"Ако би ми грађани Србије рекли да потпишем независност Косова и Метохије, ја бих отишао са функције на којој се налазим", рекао је Никлолић.

Напади на мене покушај дестабилизације Србије

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да су напади на њега покушај дестабилизације државе истакавши да би ти напади могли да га испровоцирају да се "сјети свега што је могао да ради и чега се одрекао" преузимањем функције предсједника.

Одговарајући на питање ко стоји иза тих напада, Николић је рекао да ту "чак и не рачуна" власнике новина, већ да има више оних којима се не свиђа то што је изабран, начин на који обавља функцију, али и ауторитет и углед који ужива међу грађанима Србије.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Маxо

29.12.2014 06:52

И Милосевиц је спроводио слицне скупе и непотребне референдуме,народ рекао Не,,али у пракси све је било другације.Ово је само Николицево скидање одговорности са себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.12.2014 09:43

Дзаба сад реферундум кад сте све потписали сто је Меркел и Таци тразили.

ОДГОВОРИТЕ