Nikolić: Referendum za odluku o Kosmetu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je vrijema da se kaže šta Srbija smatra da je rješenje za Kosovo i Metohiji ispod kojeg ne može da ide, da Srbija ima samo jednu politiku koju je naložila Skupština Srbije i da narod na referendumu treba da da konačnu odluku.

Srbija 29.12.2014 | 07:24
Nikolić: Referendum za odluku o Kosmetu

Nikolić je gostujući na TV Pink rekao da na Kosovu i Metohiji postoje različite situacije, dio gdje Srba nema, dio gdje je većina albanskog stanovništva sa Srbima u enklavama gdje vlast takođe vrši i prištinska administracija i treći dio, gdje su Srbi većina i gdje Albanaca nema, a gdje prištinska administracija nema nikakve ingerencije.

"Treba konstituisati Zajednicu srpskih opština i ne prihvatiti zahteve koje je Priština smislila" kazao je Nikolić, koji smatra da ne treba da se prihvati sugestija iz Brisela da se ukinu sve paralelne institucije na sjeveru Kosova, jer bi to značilo da bismo odustali od principa koji su zauzeti.

"Mislim da (premijer Aleksandar) Vučić ima težak sastanak početkom ferbuara u Briselu kada će mnogo toga biti jasnije i mislim da mu posle toga treba stav Skupštine Srbije, koji će moći da mu bude i podrška za ponašanje u Briselu, ali i putokaz šta može da zastupa a šta ne može, i da iza toga konačno jednom stanemo", rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je naveo da ne bježi od odgovornosti, da nema pravo predlaganja Narodnoj skupštini i da hoće sve da razmotri sa Vučićem.

Na pitanje da li ima dvije politike prema Kosovu i Metohiji, Nikolić je odgovorio:

"Mi imamo samo jednu poltiku, i to je politika koju je naložila Skupština Srbije i Vladi i predsedniku Republike i svakom našem predstavniku koji na bilo koji način odlučuje u bilo kom segmentu kako će da se živi na KiM. Svima njima je dala nalog Skupština Srbije i daće svakako bar još jedan put".

Prema njegovim riječima, u novom sastavu Evropske komisije desilo se nešto pomalo zabrinjavajuće, a što se nije moglo čuti ranije od Ketrin Ešton i Štefana Filea, da će postojati zahtjev za priznavanjem Kosova i Metohije.

Predsjednik Srbije je rekao da narod na referendumu mora da odluči da li će prihvatiti sve uslove EU i da će odluku građana Srbije, kakva god bila, morati da sprovedu.

"Ako bi mi građani Srbije rekli da potpišem nezavisnost Kosova i Metohije, ja bih otišao sa funkcije na kojoj se nalazim", rekao je Niklolić.

Napadi na mene pokušaj destabilizacije Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da su napadi na njega pokušaj destabilizacije države istakavši da bi ti napadi mogli da ga isprovociraju da se "sjeti svega što je mogao da radi i čega se odrekao" preuzimanjem funkcije predsjednika.

Odgovarajući na pitanje ko stoji iza tih napada, Nikolić je rekao da tu "čak i ne računa" vlasnike novina, već da ima više onih kojima se ne sviđa to što je izabran, način na koji obavlja funkciju, ali i autoritet i ugled koji uživa među građanima Srbije.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Maxo

29.12.2014 06:52

I Milosevic je sprovodio slicne skupe i nepotrebne referendume,narod rekao Ne,,ali u praksi sve je bilo drugacije.Ovo je samo Nikolicevo skidanje odgovornosti sa sebe.

ODGOVORITE
Name

Md

29.12.2014 09:43

Dzaba sad referundum kad ste sve potpisali sto je Merkel i Taci trazili.

ODGOVORITE