Ко је Федексу био инспирација?

Роџер Федерер, који је 302 недеље био први тенисер света, каже у интервјуу за Би-Би-Си (ББЦ) да је најтежа ствар остати у врху.

Тенис 29.12.2014 | 08:20
Ко је Федексу био инспирација?

“Врло брзо сам схватио да је једна ствар освојити нешто први пут, а сасвим друга појавити се следеће године да би то бранио. Када сам дошао до одређеног нивоа, тражио сам мотивацију у другим великанима као што су Мајкл Џордан, Тајгер Вудс, Валентино Роси и Михаел Шумахер“, рекао је Федерер.

“Они су били у врху тако дуго, освајали све много пута и мораш да се запиташ: ’Како су то радили’? Онда се ни не окренеш, а већ си на неки мали начин и сâм део тога – како године пролазе, све си ближи тим људима. Они су ми дефинитивно били велика инспирација да наставим вредно да радим“, додао је 33-годишњи Швајцарац, који је тренутно други на АТП листи.

Федерер има четворо деце, али каже да их неће притискати да се баве тенисом.

“Не знам да ли ће се деца бавити тенисом на тако високом нивоу. Искрено, мислим да ће све зависити од тога како се ствари буде одвијале када се скрасимо у Швајцарској. Видећемо којим ће спортом желети да се бави, мислим да је најважније да уживају“, сматра Роџер.

Швајцарац каже да прави јасну разлику између оних родитеља који пружају подршку и оних који доносе притисак, као и да треба наћи средину.

“Савети и подршка родитеља веома су важни. Треба схватити да је привилегија што можеш да идеш на часове тениса и да играч турнире, па да то треба вратити трудом и најбољим могућим ставом. Са друге стране, родитељи треба да оставе деци и тренерима простора да раде самостално, да путују одвојено. Родитељи не могу да буду ’бејбиситерке’ током целе каријере. Потребно је да буде и једнох и друго – ја сам добио потребан простор, али сам и осећао притисак“, закључио је Федерер.

Роџер је током каријере освојио 17 Грен слем титула, од тога седам на Вимблдону.

Коментари / 0

Оставите коментар