Ko je Fedeksu bio inspiracija?

Rodžer Federer, koji je 302 nedelje bio prvi teniser sveta, kaže u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) da je najteža stvar ostati u vrhu.

Tenis 29.12.2014 | 08:20
Ko je Fedeksu bio inspiracija?

“Vrlo brzo sam shvatio da je jedna stvar osvojiti nešto prvi put, a sasvim druga pojaviti se sledeće godine da bi to branio. Kada sam došao do određenog nivoa, tražio sam motivaciju u drugim velikanima kao što su Majkl Džordan, Tajger Vuds, Valentino Rosi i Mihael Šumaher“, rekao je Federer.

“Oni su bili u vrhu tako dugo, osvajali sve mnogo puta i moraš da se zapitaš: ’Kako su to radili’? Onda se ni ne okreneš, a već si na neki mali način i sâm deo toga – kako godine prolaze, sve si bliži tim ljudima. Oni su mi definitivno bili velika inspiracija da nastavim vredno da radim“, dodao je 33-godišnji Švajcarac, koji je trenutno drugi na ATP listi.

Federer ima četvoro dece, ali kaže da ih neće pritiskati da se bave tenisom.

“Ne znam da li će se deca baviti tenisom na tako visokom nivou. Iskreno, mislim da će sve zavisiti od toga kako se stvari bude odvijale kada se skrasimo u Švajcarskoj. Videćemo kojim će sportom želeti da se bavi, mislim da je najvažnije da uživaju“, smatra Rodžer.

Švajcarac kaže da pravi jasnu razliku između onih roditelja koji pružaju podršku i onih koji donose pritisak, kao i da treba naći sredinu.

“Saveti i podrška roditelja veoma su važni. Treba shvatiti da je privilegija što možeš da ideš na časove tenisa i da igrač turnire, pa da to treba vratiti trudom i najboljim mogućim stavom. Sa druge strane, roditelji treba da ostave deci i trenerima prostora da rade samostalno, da putuju odvojeno. Roditelji ne mogu da budu ’bejbisiterke’ tokom cele karijere. Potrebno je da bude i jednoh i drugo – ja sam dobio potreban prostor, ali sam i osećao pritisak“, zaključio je Federer.

Rodžer je tokom karijere osvojio 17 Gren slem titula, od toga sedam na Vimbldonu.

Komentari / 0

Ostavite komentar