Кампања „тешка“ шест милиона КМ

Невладин сектор у БИХ анализирао потрошњу политичких странака за последње октобарске изборе. Само за оглашавање у последњој недељи пред изборе десет странака потрошило два милиона.

Босна и Херцеговина 27.12.2014 | 15:17
Кампања „тешка“ шест милиона КМ

Према подацима и анализи коју је урадио невладин сектор у Босни и Херцеговини, а пре свих "Транспаренси интернешнал", 10 најјачих политичких партија у БиХ на оглашавање на телевизији и у штампи потрошило је око 4,5 милиона КМ! У завршној седмици кампање удвостручиле су трошкове оглашавања, потрошивши готово два милиона КМ за само седам дана!

Са процењеним трошковима за спољно оглашавање од више од два милиона КМ, укупни трошкови износе преко шест милиона, наводе у ТИ БиХ.

Према наведеним подацима, странке су током кампање дневно трошиле готово 200.000 КМ, а укупно око 7.200 просечних месечних плата у БиХ! Уколико се потрошени новац у кампањи упореди са просечном пензијом у целој БиХ која износи око 340 марака, странке су у кампањи потрошиле 17.647 пензија!

Према броју објава, предњачи Странка демократске акције са више од 25 одсто укупног удела, затим Социјалдемократска партија БиХ са 935 објава или 21 одсто, Савез за промене, без појединачних огласа партија чланица Савеза, са 652 објаве или 14 одсто, СНСД и Коалиција СНСД-ДНС-СП са 448 објава или око 10 одсто, Савез за бољу будућност са 342 објаве или 8 одсто, а на осталих 5 политичких субјеката отпада око 20 одсто...

Гледано из перспективе укупне потрошње новца у кампањи, највише су на овај вид оглашавања потрошили у СДА, око 860.000 КМ, СНСД који је, кад се зброје рекламе ове странке и оглашавање коалиције СНСД-ДНС-СП, потрошио скоро 870.000 КМ, те Савез за промене са трошком око 775.000 КМ.

Следе СББ око 493.000 КМ, СДП око 406.000 КМ, Демократски народни савез са око 350.000 КМ, па Демократска фронта са око 220.000.

Дарио Јовановић, директор невладине организације "Под лупом", каже за "Новости" да је дефинитивно у БиХ потребна боља финансијска контрола политичких субјеката.

"У анализу потрошње странака у изборним годинама треба да се укључе све институције из БиХ, од разних ревизија до Пореске управе. Подаци око потрошње морају бити транспарентни и да се објаве, да би грађани знали чији новац то странке троше у кампањи и одакле им он стиже".

Раде Ракуљ, председник Удружења пензионера Републике Српске, каже, за "Новости", да, нажалост, политичари у целој БиХ немају одговорност према грађанима и због тога се просто разбацују милионима марака у кампањи.

"Новац се троши немилице и без контроле. Овакво понашање странака је неприхватљиво и мора престати. Није нормално да странке потроше милионе марака у кампањи, а да се за то време пензије и плате умањују", истиче Ракуљ.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мали Дјокица

27.12.2014 14:44

Када ће владајућа БАГРА да малим акционарима врати РУДНИК ОЛОВА САСЕ у Сребреници, који су поклонили мафијашкој фирми из Лондона Минеко, а преко фирме ГросС д.о.о. из Градишке (Лакташа). Ми нећемо имати дуго стрпљења. Сву руду извозе сами себи у иностранство по цијенама знатно нижим од тржишних и тако износе сву зарада у иностранство. Нас истјерали на улицу, фирму оптјерали у стећај да би је без накнаде и без тендера дали лоповима из фирме МИНЕЦО ЛОНДОН

ОДГОВОРИТЕ
Name

маре

27.12.2014 17:21

Ненаведосте колико је укупно потросио СДС са својим коалиционим партнерима. Кад рацунате за СНСД онда рацунате и коалиционе партнере, а кад рацунате СДС онда само њих без коалиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икона

28.12.2014 13:29

Овакво понашање је потпуно погрешно. Будала и кривих дрва никада није мањкало на простору Балкана. Изборе добија онај ко постави више паноа што већих димензија. То само указује на то колики је мозак оних који гласају.

ОДГОВОРИТЕ