Kampanja „teška“ šest miliona KM

Nevladin sektor u BIH analizirao potrošnju političkih stranaka za poslednje oktobarske izbore. Samo za oglašavanje u poslednjoj nedelji pred izbore deset stranaka potrošilo dva miliona.

Bosna i Hercegovina 27.12.2014 | 15:17
Kampanja „teška“ šest miliona KM

Prema podacima i analizi koju je uradio nevladin sektor u Bosni i Hercegovini, a pre svih "Transparensi internešnal", 10 najjačih političkih partija u BiH na oglašavanje na televiziji i u štampi potrošilo je oko 4,5 miliona KM! U završnoj sedmici kampanje udvostručile su troškove oglašavanja, potrošivši gotovo dva miliona KM za samo sedam dana!

Sa procenjenim troškovima za spoljno oglašavanje od više od dva miliona KM, ukupni troškovi iznose preko šest miliona, navode u TI BiH.

Prema navedenim podacima, stranke su tokom kampanje dnevno trošile gotovo 200.000 KM, a ukupno oko 7.200 prosečnih mesečnih plata u BiH! Ukoliko se potrošeni novac u kampanji uporedi sa prosečnom penzijom u celoj BiH koja iznosi oko 340 maraka, stranke su u kampanji potrošile 17.647 penzija!

Prema broju objava, prednjači Stranka demokratske akcije sa više od 25 odsto ukupnog udela, zatim Socijaldemokratska partija BiH sa 935 objava ili 21 odsto, Savez za promene, bez pojedinačnih oglasa partija članica Saveza, sa 652 objave ili 14 odsto, SNSD i Koalicija SNSD-DNS-SP sa 448 objava ili oko 10 odsto, Savez za bolju budućnost sa 342 objave ili 8 odsto, a na ostalih 5 političkih subjekata otpada oko 20 odsto...

Gledano iz perspektive ukupne potrošnje novca u kampanji, najviše su na ovaj vid oglašavanja potrošili u SDA, oko 860.000 KM, SNSD koji je, kad se zbroje reklame ove stranke i oglašavanje koalicije SNSD-DNS-SP, potrošio skoro 870.000 KM, te Savez za promene sa troškom oko 775.000 KM.

Slede SBB oko 493.000 KM, SDP oko 406.000 KM, Demokratski narodni savez sa oko 350.000 KM, pa Demokratska fronta sa oko 220.000.

Dario Jovanović, direktor nevladine organizacije "Pod lupom", kaže za "Novosti" da je definitivno u BiH potrebna bolja finansijska kontrola političkih subjekata.

"U analizu potrošnje stranaka u izbornim godinama treba da se uključe sve institucije iz BiH, od raznih revizija do Poreske uprave. Podaci oko potrošnje moraju biti transparentni i da se objave, da bi građani znali čiji novac to stranke troše u kampanji i odakle im on stiže".

Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske, kaže, za "Novosti", da, nažalost, političari u celoj BiH nemaju odgovornost prema građanima i zbog toga se prosto razbacuju milionima maraka u kampanji.

"Novac se troši nemilice i bez kontrole. Ovakvo ponašanje stranaka je neprihvatljivo i mora prestati. Nije normalno da stranke potroše milione maraka u kampanji, a da se za to vreme penzije i plate umanjuju", ističe Rakulj.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mali Djokica

27.12.2014 14:44

Kada će vladajuća BAGRA da malim akcionarima vrati RUDNIK OLOVA SASE u Srebrenici, koji su poklonili mafijaškoj firmi iz Londona Mineko, a preko firme GrosS d.o.o. iz Gradiške (Laktaša). Mi nećemo imati dugo strpljenja. Svu rudu izvoze sami sebi u inostranstvo po cijenama znatno nižim od tržišnih i tako iznose svu zarada u inostranstvo. Nas istjerali na ulicu, firmu optjerali u stećaj da bi je bez naknade i bez tendera dali lopovima iz firme MINECO LONDON

ODGOVORITE
Name

mare

27.12.2014 17:21

Nenavedoste koliko je ukupno potrosio SDS sa svojim koalicionim partnerima. Kad racunate za SNSD onda racunate i koalicione partnere, a kad racunate SDS onda samo njih bez koalicije.

ODGOVORITE
Name

Ikona

28.12.2014 13:29

Ovakvo ponašanje je potpuno pogrešno. Budala i krivih drva nikada nije manjkalo na prostoru Balkana. Izbore dobija onaj ko postavi više panoa što većih dimenzija. To samo ukazuje na to koliki je mozak onih koji glasaju.

ODGOVORITE