Сељака дотукла 2014.

Пољопривредници у Републици Српској годину која је на измаку оцењују као катастрофалну. Кише, поплаве, скуп репроматеријал, увоз, високе камате... Уништили домаћи аграр.

Република Српска 27.12.2014 | 12:48
Сељака дотукла 2014.

Овим речима већина пољопривредника у Српској оцењује годину на измаку која им је донела много мука - мајске поплаве и вишемесечне кише уништиле су им усеве, подстицаји су каснили, репроматеријал је био прескуп, а онда их је дотукао стари непријатељ - огроман увоз хране из иностранства и региона!

Вишедневни протести и блокаде граничних прелазе нису им много помогли. Увоз свега и свачега је настављен, а надлежне институције домаћим пољопривредницима нису обезбедили услове, упркос упозорењима и захтевима Европске комисије, за добијање сертификата за извоз меса и млека на тржиште ЕУ.

Тако нову годину ратари дочекују са старим, вишегодишњим проблемима. Њихови производи нису конкурентни, ни на домаћем, ни страном тржишту, механизација им је застарела, помоћ државе је слаба, а празнична честитка надлежних институција, како оних на нивоу БиХ, тако и републичких, своди се на излизана обећања - "решићемо ваше проблеме" и "заштитићемо домаћи аграр".

Председник Удружења пољопривредних произвођача - млекара Републике Српске Владимир Усорац, каже за "Новости" да је ова година била катастрофална за пољопривреднике.

"Производња нам је углавном пропала. Киша и поплаве су све уништиле. Кукуруз се морао пресејавати. Кад све саберемо и одузмемо, већина пољопривредних произвођача у овој години је у минусу", истакао је Усорац.

Да ни у години која следи ситуација неће бити много боља, барем кад је реч о подршци државе домаћем аграру, потврђује и информација да је за подршку пољопривреди обезбеђен исти износ као и ове године - 60 милиона марака.

"То је мало новца, после овако тешке четири године, а посебно ове, поплавне - рекао је Усорац, истичући да је ратарима и сточарима у овој години исплаћено свега 26 милиона КМ подстицаја и субвенција, а дугује им се 34 милиона, што је више од педесет одсто".

Пољопривредници очекују од Владе да до 1. јануара уплати 10 милиона дуга, а остатак до краја фебруара. Тврде да од тог новца зависи и опстанак многих пољопривредних произвођача у Републици Српској.

Захваљујући помоћи добрих људи и сопственим радом ови фармери нису клонули дохом, већ су успели да делимично санирају штете и колико-толико обнове сточни фонд.

Неки од њих оптерећени су и високим каматним стопама на отплати кредита које су подигли због обнављања пољопривредних газдинстава након катастрофалних поплава.

Председници Удружења воћара Српске траже двогодишњи мораторијум на кредите Инвестиционо-развојне банке, због немогућности праћења динамике отплате.

"Ове године практично није ни било бербе и без помоћи Владе воћари неће моћи поново да крену са производњом", казао нам је председник овог удружења Драгоја Дојчиновић.

Воћари очекују субвенције у износу од пет и шест фенинга по килограму.

Узгајивачи свиња тврде да је огроман увоз меса сумњивог квалитета уништио њихову производњу. Захтевају да Влада обезбеди новац за откуп вишкова товних свиња.

"Планирани новац за подстицаје за наредну годину није довољан и наша производања ће, нажалост, остати неконкурентна", каже председник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић.

"И даље ћемо се борити само за неких 20 одсто домаћег тржишта. Чекамо и формирање Савета министара и одмах идемо са нашим захтевима за заштиту домаће производње. Не можемо дати никоме да нас завлачи ни месец дана".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Опозиција

27.12.2014 12:27

500 000 оваца на Мањаци , засијана семберска поља и лијевце поље , на Романији пуни хотели у сезони , струја из Херцеговине каква криза и пропадање. Али док је Милорада да то отима од народа нема нам помоци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубикон

27.12.2014 16:46

Јебо вас више сељак, сељаку је најлакше. Шта са радницима који су остали без посла а живе на асфалту!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.12.2014 09:37

За "Рубикон" Нека постану сељаци и обрађују земљу, и тим радницима ће тада бити боље, на асфалту ништа се не може засијати.

ОДГОВОРИТЕ