Seljaka dotukla 2014.

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj godinu koja je na izmaku ocenjuju kao katastrofalnu. Kiše, poplave, skup repromaterijal, uvoz, visoke kamate... Uništili domaći agrar.

Republika Srpska 27.12.2014 | 12:48
Seljaka dotukla 2014.

Ovim rečima većina poljoprivrednika u Srpskoj ocenjuje godinu na izmaku koja im je donela mnogo muka - majske poplave i višemesečne kiše uništile su im useve, podsticaji su kasnili, repromaterijal je bio preskup, a onda ih je dotukao stari neprijatelj - ogroman uvoz hrane iz inostranstva i regiona!

Višednevni protesti i blokade graničnih prelaze nisu im mnogo pomogli. Uvoz svega i svačega je nastavljen, a nadležne institucije domaćim poljoprivrednicima nisu obezbedili uslove, uprkos upozorenjima i zahtevima Evropske komisije, za dobijanje sertifikata za izvoz mesa i mleka na tržište EU.

Tako novu godinu ratari dočekuju sa starim, višegodišnjim problemima. Njihovi proizvodi nisu konkurentni, ni na domaćem, ni stranom tržištu, mehanizacija im je zastarela, pomoć države je slaba, a praznična čestitka nadležnih institucija, kako onih na nivou BiH, tako i republičkih, svodi se na izlizana obećanja - "rešićemo vaše probleme" i "zaštitićemo domaći agrar".

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mlekara Republike Srpske Vladimir Usorac, kaže za "Novosti" da je ova godina bila katastrofalna za poljoprivrednike.

"Proizvodnja nam je uglavnom propala. Kiša i poplave su sve uništile. Kukuruz se morao presejavati. Kad sve saberemo i oduzmemo, većina poljoprivrednih proizvođača u ovoj godini je u minusu", istakao je Usorac.

Da ni u godini koja sledi situacija neće biti mnogo bolja, barem kad je reč o podršci države domaćem agraru, potvrđuje i informacija da je za podršku poljoprivredi obezbeđen isti iznos kao i ove godine - 60 miliona maraka.

"To je malo novca, posle ovako teške četiri godine, a posebno ove, poplavne - rekao je Usorac, ističući da je ratarima i stočarima u ovoj godini isplaćeno svega 26 miliona KM podsticaja i subvencija, a duguje im se 34 miliona, što je više od pedeset odsto".

Poljoprivrednici očekuju od Vlade da do 1. januara uplati 10 miliona duga, a ostatak do kraja februara. Tvrde da od tog novca zavisi i opstanak mnogih poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj.

Zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i sopstvenim radom ovi farmeri nisu klonuli dohom, već su uspeli da delimično saniraju štete i koliko-toliko obnove stočni fond.

Neki od njih opterećeni su i visokim kamatnim stopama na otplati kredita koje su podigli zbog obnavljanja poljoprivrednih gazdinstava nakon katastrofalnih poplava.

Predsednici Udruženja voćara Srpske traže dvogodišnji moratorijum na kredite Investiciono-razvojne banke, zbog nemogućnosti praćenja dinamike otplate.

"Ove godine praktično nije ni bilo berbe i bez pomoći Vlade voćari neće moći ponovo da krenu sa proizvodnjom", kazao nam je predsednik ovog udruženja Dragoja Dojčinović.

Voćari očekuju subvencije u iznosu od pet i šest feninga po kilogramu.

Uzgajivači svinja tvrde da je ogroman uvoz mesa sumnjivog kvaliteta uništio njihovu proizvodnju. Zahtevaju da Vlada obezbedi novac za otkup viškova tovnih svinja.

"Planirani novac za podsticaje za narednu godinu nije dovoljan i naša proizvodanja će, nažalost, ostati nekonkurentna", kaže predsednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić.

"I dalje ćemo se boriti samo za nekih 20 odsto domaćeg tržišta. Čekamo i formiranje Saveta ministara i odmah idemo sa našim zahtevima za zaštitu domaće proizvodnje. Ne možemo dati nikome da nas zavlači ni mesec dana".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Opozicija

27.12.2014 12:27

500 000 ovaca na Manjaci , zasijana semberska polja i lijevce polje , na Romaniji puni hoteli u sezoni , struja iz Hercegovine kakva kriza i propadanje. Ali dok je Milorada da to otima od naroda nema nam pomoci .

ODGOVORITE
Name

Rubikon

27.12.2014 16:46

Jebo vas više seljak, seljaku je najlakše. Šta sa radnicima koji su ostali bez posla a žive na asfaltu!!!

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.12.2014 09:37

Za "Rubikon" Neka postanu seljaci i obrađuju zemlju, i tim radnicima će tada biti bolje, na asfaltu ništa se ne može zasijati.

ODGOVORITE