Трговци и кувари најлакше до посла

Трговци, кувари и келнери најлакше су у овој години долазили до посла. У 2014. десио се пад незапослености који нисмо очекивали, каже за РТС директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и додаје како се већ почетком наредне године очекује нови талас незапослености када нека од 502 предузећа буду решавала питања запослености.

Србија 27.12.2014 | 12:39
Трговци и кувари најлакше до посла

Зоран Мартиновић је рекао да имајући у виду каква је била 2014. година, Национална служба за запошљавање може бити умерено задовољна ситуацијом на тржишту рада.

"Ако посматрамо анкетну незапосленост за трећи квартал ове године је 17,6 посто. То је један значајан пад стопе незапослености који нисмо очекивали", каже Мартиновић.

На подсећање како многи негодују када се говори о паду незапослености тврдећи да методологија којом се мери незапосленост није валидна, Мартиновић одговара да је то једина методологија која је међународно призната.

Истиче да се исти принцип мерења стопе незапослености примењивао и у периоду од 2008.-2012. године када је она била рекордна.

Мартиновић потврђује да је у фебруару ове године на евиденцији НСЗ било 793.000 незапослених, док их је сада 739.000.

Напомиње да је један од разлога смањења броја незапослених и доношење системских закона који су унапредили пословни амбијент, али и отварање нових фабрика које су донеле и нова радна места.

Ипак, Мартиновић наглашава, да се већ почетком наредне године очекује нови талас незапослености, јер 502 предузећа у реструктурирању треба да реши проблем запослених. А то ће, како додаје, у кратком року забележити скок незапослености.

Директор НСЗ указује како наредне године стопа незапослености не би требало да буде виша од 21 одсто, док истовремено очекује да до краја ове године она не пређе 20 посто.

На питање у којим областима је отворен највећи број радних места, директор НСЗ каже да су када је реч о средњој стручној спреми - продавци, трговци, кувари, келнери и машинбравари најлакше долазили до посла.

Од оних који имају факултетске дипломе - машински и грађевински инжењери, фармацеути, стоматолози и ИТ стручњаци најлакше су долазили до радне књижице, указује директор НСЗ.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перо

27.12.2014 12:09

трговци и кувари у главном раде за минимални лицни доходак и веома их цесто мијењају, тако да изгледа са је за њима потразња.

ОДГОВОРИТЕ