Trgovci i kuvari najlakše do posla

Trgovci, kuvari i kelneri najlakše su u ovoj godini dolazili do posla. U 2014. desio se pad nezaposlenosti koji nismo očekivali, kaže za RTS direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i dodaje kako se već početkom naredne godine očekuje novi talas nezaposlenosti kada neka od 502 preduzeća budu rešavala pitanja zaposlenosti.

Srbija 27.12.2014 | 12:39
Trgovci i kuvari najlakše do posla

Zoran Martinović je rekao da imajući u vidu kakva je bila 2014. godina, Nacionalna služba za zapošljavanje može biti umereno zadovoljna situacijom na tržištu rada.

"Ako posmatramo anketnu nezaposlenost za treći kvartal ove godine je 17,6 posto. To je jedan značajan pad stope nezaposlenosti koji nismo očekivali", kaže Martinović.

Na podsećanje kako mnogi negoduju kada se govori o padu nezaposlenosti tvrdeći da metodologija kojom se meri nezaposlenost nije validna, Martinović odgovara da je to jedina metodologija koja je međunarodno priznata.

Ističe da se isti princip merenja stope nezaposlenosti primenjivao i u periodu od 2008.-2012. godine kada je ona bila rekordna.

Martinović potvrđuje da je u februaru ove godine na evidenciji NSZ bilo 793.000 nezaposlenih, dok ih je sada 739.000.

Napominje da je jedan od razloga smanjenja broja nezaposlenih i donošenje sistemskih zakona koji su unapredili poslovni ambijent, ali i otvaranje novih fabrika koje su donele i nova radna mesta.

Ipak, Martinović naglašava, da se već početkom naredne godine očekuje novi talas nezaposlenosti, jer 502 preduzeća u restrukturiranju treba da reši problem zaposlenih. A to će, kako dodaje, u kratkom roku zabeležiti skok nezaposlenosti.

Direktor NSZ ukazuje kako naredne godine stopa nezaposlenosti ne bi trebalo da bude viša od 21 odsto, dok istovremeno očekuje da do kraja ove godine ona ne pređe 20 posto.

Na pitanje u kojim oblastima je otvoren najveći broj radnih mesta, direktor NSZ kaže da su kada je reč o srednjoj stručnoj spremi - prodavci, trgovci, kuvari, kelneri i mašinbravari najlakše dolazili do posla.

Od onih koji imaju fakultetske diplome - mašinski i građevinski inženjeri, farmaceuti, stomatolozi i IT stručnjaci najlakše su dolazili do radne knjižice, ukazuje direktor NSZ.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pero

27.12.2014 13:09

trgovci i kuvari u glavnom rade za minimalni licni dohodak i veoma ih cesto mijenjaju, tako da izgleda sa je za njima potraznja.

ODGOVORITE