Слободан пад - српска лига 27. у Европи!

Српски фудбалски шампионат задржаће на крају сезоне 27. место на УЕФА ранг листи, по којој се у следећој такмичарској години одређује број клубова који учествује у европским такмичењима, али и из које квалификационе рунде они кречу.

Фудбал 26.12.2014 | 18:20
Слободан пад - српска лига 27. у Европи!

ва четири клуба који су представљали Србију на континенталним такмичењима су елиминисани, али како је иста ситуација и са осталим државама које се налазе иза Србије, поредак у другом делу табеле ће остати непромењен до краја сезоне.

Партизан, Чукарички, Војводина и Јагодина су сакупили укупно 11 бодова ове године, а како се та цифра у коначном пласману дели на четири дела, Јелен Суперлига је освојила 2,75 бода.

Захваљујући ремију Партизана у последњем колу Лиге Европе са Астерасом (0:0) Србија је успела да престигне Словенију на децембарској ранг листи и задржи прошлогодишњу позицију.

Тако је јасно да ће у сезони 2015/16 нашу земљу представљати четири клуба, али ће због промене формата квалификација Лиге Европе, сва три клуба то такмичење почети од прве рунде. Освајач првенства ће надметање у Лиги шампиона почети од другог кола квалификација.

Следећа сезона ће бити веома важна за српске клубове због тога што нам се бришу 3,5 бода из сезоне 2010/11, па годину практично почињемо са 29. позиције јер нас аутоматски престижу Словенија и Азербејџан, али ће и 26. Норвешка повећати разлику у односу на нас. Уз то Данска, Шкотска, Аустрија и Пољска још увек имају учеснике у Лиги Европе и могуће је да ће освојити још по неки бод.

Да би макар освајач Купа Србије почео такмичење од другог кола квалификација за Лигу Европе, неопходно је да се пробијемо до 23. позиције, а о још једном представнику у Лиги Шампиона глупо је сада и маштати пошто је за то потребно да имамо барем 15. најјачу лигу на Старом континенту.

Коментари / 0

Оставите коментар