Slobodan pad - srpska liga 27. u Evropi!

Srpski fudbalski šampionat zadržaće na kraju sezone 27. mesto na UEFA rang listi, po kojoj se u sledećoj takmičarskoj godini određuje broj klubova koji učestvuje u evropskim takmičenjima, ali i iz koje kvalifikacione runde oni kreču.

Fudbal 26.12.2014 | 18:20
Slobodan pad - srpska liga 27. u Evropi!

va četiri kluba koji su predstavljali Srbiju na kontinentalnim takmičenjima su eliminisani, ali kako je ista situacija i sa ostalim državama koje se nalaze iza Srbije, poredak u drugom delu tabele će ostati nepromenjen do kraja sezone.

Partizan, Čukarički, Vojvodina i Jagodina su sakupili ukupno 11 bodova ove godine, a kako se ta cifra u konačnom plasmanu deli na četiri dela, Jelen Superliga je osvojila 2,75 boda.

Zahvaljujući remiju Partizana u poslednjem kolu Lige Evrope sa Asterasom (0:0) Srbija je uspela da prestigne Sloveniju na decembarskoj rang listi i zadrži prošlogodišnju poziciju.

Tako je jasno da će u sezoni 2015/16 našu zemlju predstavljati četiri kluba, ali će zbog promene formata kvalifikacija Lige Evrope, sva tri kluba to takmičenje početi od prve runde. Osvajač prvenstva će nadmetanje u Ligi šampiona početi od drugog kola kvalifikacija.

Sledeća sezona će biti veoma važna za srpske klubove zbog toga što nam se brišu 3,5 boda iz sezone 2010/11, pa godinu praktično počinjemo sa 29. pozicije jer nas automatski prestižu Slovenija i Azerbejdžan, ali će i 26. Norveška povećati razliku u odnosu na nas. Uz to Danska, Škotska, Austrija i Poljska još uvek imaju učesnike u Ligi Evrope i moguće je da će osvojiti još po neki bod.

Da bi makar osvajač Kupa Srbije počeo takmičenje od drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, neophodno je da se probijemo do 23. pozicije, a o još jednom predstavniku u Ligi Šampiona glupo je sada i maštati pošto je za to potrebno da imamo barem 15. najjaču ligu na Starom kontinentu.

Komentari / 0

Ostavite komentar