Израел не подржава приближавање САД и Кубе

Након изненађујућих вести о историјском преокрету после пет деценија замрзнутих дипломатских односа између САД и Кубе, стручњаци и аналитичари су брже боље проценили да ће у, светлу нових дипломатских и трговинских могућности, Израел поћи истим путем и тежити да поново успостави односе са том земљом Централне Америке.

Свијет 26.12.2014 | 12:15
Израел не подржава приближавање САД и Кубе

Међутим, израелски званичници су брзо одбацили такве процене, пише израелски лист "Хаарец" и супротно очекивањима Израел је одлучио да не подржи помирење између САД и Кубе у "овој фази".

Они су навели два главна разлога за одбијање јеврејске државе да се повинује директном захтеву администрације председника САД Барака Обаме министарствима спољних послова широм света, укључујући израелско, да у званичном саопштењу подрже тај потез.

Први разлог је лична увреда и други је дипломаткса забринутост.

Драматично саопштење Вашингтона и Хаване пре недељу дана изненадило је Израел, који је подржао амерички ембарго према Куби, откако је први пут уведен 1960. и био је једина држава која је свих тих година гласала са САД у Уједињеним нацијама против резолуција да се ембарго укине.

Упркос својој лојалности, Израел није укључен нити чак информисан о било каквим тајним разговорима између САД и Кубе, наводе израелски медији.
"Они нас чак нису упозорили ни неколико минута раније," рекао је неименовани израелски званичник "Хаарецу".

Уз увреду због односа Обамине администрације према Израелу, према израелским званичницима, други и значајнији разлог за одлуку Израела да не објави саопштење подршке је јако противљење у Конгресу због помирења с Кубом.

Израел више страхује од удаљавања дуготрајних присталица у Конгресу, који су већ изразили своје противљње Обамном побољшању односа са Кубом, него да ће наљутити председника САД.

Израел је упутио јавне поруке члановима Конгреса између осталих, уверавајући их да дели њихову забринутост због новоформираних односа, рекли су званичници.

Куба је прекинула дипломатске односе с Израелом 1973. године, око месец дана пре јомкипурског рата.

Од тада је заузимала оштар став према Израелу у међународним форумима, подржавала палестински циљ и успоставила односе с Ираном. Ембарго САД према Куби и израелска подршка утицали су да буде мало контаката између Израела и Кубе.

Међутим, Израелци су имали пословне везе с Кубом откако су 2003. године кубански Јевреји дошли у Израел.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рабин

26.12.2014 12:06

Прави Израел је Америка био и остао јер америцки Јевреји врте свет око малог прста, овај распад Југе и све ове трауме они преко својих тајних масонских лоза и ММФ-а банки раде народу а ми се копрцамо као рибе у рибарама, као мисеви у гвозденом бурету или крекецемо као забе у исцедјеној- изјазеној цитај опљацканој забокрецини, узораној и узрованој југо бари.

ОДГОВОРИТЕ